Forum penzionera DS: Diskriminacija i biološko uništavanje

Povodom Dana penzionera i starijih osoba, koji je obeležen 1. oktobra, saopštenjem za javnost oglasio se Forum penzionera Demokratske stranke, u kojem se izražava najoštrije protivljenje, povodom odluke aktuelne vlasti, da iz Zakona o PIO izbaci deo kojim se reguliše usklađivanje penzija sa stepenom inflacije i rastom BDP-a dva puta godišnje.

Kako se navodi u saopštenju, nije dovoljno prestati sa isplatom umanjenih penzija i praviti se kao da ništa nije ni bilo, a kao zamenu dosadašnjoj diskriminaciji i protivustavnom zakonu, uvesti novi Zakon o PIO kojim se ceo sistem funkcionisanja PIO Fonda, uplata doprinosa pa i sam Zakon stavlja pod komandu vlade, koja će određivati kolike će biti penzije i da li će ih uopšte biti.

“Pričom da se ubrzano krećemo ka “zlatnoj budućnosti”, da idemo u Evropu a uvodimo zakone koji se primenjuju još samo u Africi, aktuelna vlast pokazuje svoje pravo lice. Penzioneri se vrlo dobro sećaju predizbornog obećanja Aleksandra Vučića, sa početka 2014. godine, tada predsednika Vlade Srbije, da “kakva god ekonomska situacija bude bila, penzije neće biti smanjivane”, a već u oktobru iste godine, bili su prvi na udaru te iste vlasti. Zato danas podsećamo predsednika da je država dužna penzionerima više od 800.000.000 evra i još oko 400.000.000 evra kamate, što zajedno iznosi 1.200.000.000 evra”, piše u saopštenju potpisanom od strane Foruma penzionera Demokratske stranke.

Još se navodi da se penzioneri neće smiriti dok im taj novac ne bude vraćen, da njima ne trebaju pisma zahvalnosti, za nešto što im je oteto i da mira neće biti dok Zakon o PIO Fondu ne bude na nivou evropskih zakona.

“Četvorogodišnje protivustavno umanjenje penzija, višegodišnje ćutanje Ustavnog suda, podržavljenje PIO Fonda, pokušaj rasprodaje srpskih banja koje su građene parama današnjih penzionera, loša i nezadovoljavajuća zdravstvena zaštita, nedostatak socijalne politike, neuvođenje socijalnih a naročito imovinskih karata, loša poreska politika, pokazuje pravo lice aktuelne vlasti, koja se deklarativno izjašnjava da vodi brigu o svim građanima Srbije, a u stvarnosti sistematski sprovodi diskriminaciju najstarijih koja se može meriti katastrofalnim razmerama. Za penzionere u Srbiji danas nema odmora. Nema mirnog uživanja u stečenim penzijama, dok Srbija ne postane pravna država u kojoj se poštuju stečena i ljudska prava, kao i stečena imovina”, stoji u saopštenju.

Zbog takvog odnosa, kad se penzije pravno izjednačavaju sa socijalnom pomoći, penzioneri se pitaju za šta su uopšte radili u svom radnom veku, kad danas doživljavaju takva poniženja, a mladi – shvatajući situaciju u kojoj se stariji nalaze, masovno odlaze iz Srbije. Vreme je za promene, poručuje Forum penzionera Demokratske stranke.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.