GIK: Pet lista prešlo cenzus – Koalicija oko SNS-a osvojila 30 mandata, “Svanuće” 17, “Ujedinjena patriotska opozicija” 2, Ruska stranka i “Ekologija, zeleno Valjevo” po 1 mandat

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Mladen Simović saopštio je danas na konferenciji za medije rezultate jučerašnjih lokalnih izbora u Valjevu. Od šest izbornih lista za koje su birači mogli da glasaju na jučerašnjim lokalnim izborima u Valjevu, pet (od kojih dve manjinske) prešlo je cenzus i imaće odbornike u novom skupštinskom sazivu.

Mladen Simović - GIK (3)

Mladen Simović, predsednik Gradske izborne komisije / Foto: Valjevska posla

Najviše glasova i odborničkih mandata osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Valjevo sutra”. Koalicija okupljena oko SNS-a dobila je 20.955 glasova, što je 55,32% od broja birača koji su glasali i 30 osvojenih mandata u Skupštini grada Valjeva. Lista “Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može” će sa osvojenih 12.436 glasova – 32,83%, imati 17 mandata. Lista “Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo – za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović” dobila je 1.778 glasova, što čini 4,69%, a broj osvojenih mandata je 2. Po jedan odbornički mandat osvojile su manjinske liste “Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović” (723 glasa – 1,91%) i “Ekologija, zeleno Valjevo – Stil života” (737 glasova – 1,95%). Jedina lista koja nije prešla cenzus i koja neće imati odbornika u lokalnom parlemantu je “Kasnimo – Narodna stranka – Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri – Stanko Ranković”, koja je dobila 359 glasova, što je 0,9% izašlih birača. To su preliminarni rezulati koje je saopštio Mladen Simović, predsednik Gradske izborne komisije.

Mladen Simović - GIK (1)

Sa konferencije za medije predsednika Gradske izborne komisije Mladena Simovića / Foto: Valjevska posla

“Sa zadovoljstvom mogu da kažem da nijedna regularnost nije utvrđena, da se logičko-računska operacija na svim biračkim mestima složila. Postojala je samo jedna primedba koja nije bila vezana za izbore, nego je više bila političke prirode i nije uopšte uticala na regularnost. Sva biračka mesta jednoglasno su prošla, svi džakovi sa glasačkim listićima sa sva 103 biračka mesta su obrađena i prošli su kroz 5 ekipa koje su napravljene u GIK-u, zato smo prilično brzo džakove obrađivali, skenirali, stavljali na sajt RIK-a i dostavljali Republičkom zavodu za statistiku da bi oni dalje obradili zapisnike, da bi utvrdili da li postoji neka greška”, kazao je Simović.

Simović je ovom prilikom pohvalio sve članove GIK-a, građane grada Valjeva i birače koji su izašli na ove izbore.

“Nijedna nepravilnost nije bila prijavljena, nije bilo nikakvih incidenata, ni problema. Zaista mogu sa ponosom da kažem i da se zahvalim svim članovima GIK-a, koji su zaista radili u ekipama kako smo odredili  i obavljali svoja zaduženja. Svaki član GIK-a je učestvovao u radu i sa te strane zato smo dosta brže i obrađivali te džakove koje su dostavljali predsednici ili zamenici predsednika biračkih odbora. Takođe, bili su prisutni i posmatrači par puta, koji su utvrdili da nikavih problema nije bilo”, rekao je Simović.

Mladen Simović - GIK (4)Upitan od strane novinara da pojasni jedinu primedbu koju je naveo da je bila upućena tokom održavanja izbora, Simović je kazao:

“Primedba je bila: birač koji je kandidat za odbornika ispred liste broj 3, došao je da glasa i u tom trenutku nije bilo nikoga od članova biračkog odbora. Ovde je interesantno to da ako niko nije bio od članova biračkog odbora kako je uspeo da glasa? A, član biračkog odbora je i njegova supruga, pa je to malo zanimljivo. Tako da ta primedba u prisustvu svih nije uopšte razmatrana, jer nije imala osnova i to nije razlog da ne budu utvrđeni rezultati na tom biračko mestu”, objasnio je Mladen Simović, predsednik Gradske izborne komisije.

Takođe su izneti i podaci da je na ovim loklanim izborima bilo 74.878 uppisanih birača, da je broj birača koji su izašli na izbore 37.894 ili 50,61%. Broj glasačkih listića koji nisu ubačeni u glasačke kutije je 12 što je, prema Simovićevi rečima izuzetno mali broj. Broj birača koji su glasali je 37.882 od čega je nevažećih 894 listića ili samo 2,36%, a važećih 36.988 ili 97,64%.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply