Gljive na fotografijama najboljih gljivarskih fotografa u Srbiji

Putujuća izložba “Gljive na fotografijama”, koja će obići 17 gradova Srbije, stigla je u Valjevo. Namenjena je prevashodno najmlađim Valjevcima i njihovoj edukaciji, ali i svim ljubiteljima gljiva i našim sugrađanima koji žele bolje da se upoznaju sa gljivarstvom. Organizator izložbe, koja gostuje u našem gradu do petka, je Ekološko društvo “Medvednik” u saradnji sa ovdašnjim Narodnim muzejem. Posetioci imaju priliku da na platou ispred Muzeja pogledaju fotografije koje su uradili najbolji gljivarski fotografi u Srbiji i na kojima su, između ostalog, prikazane i vrlo retke vrste pečuraka.

Predstavnici EKOD “Medvednik” sa direktorkama Narodnog muzeja Jelenom Nikolić – Lekić i Turističke organizacije Anom Marković (foto: Valjevska posla)

“Izložba obilazi gradove čija su društva članovi Mikološko-gljivarskog saveza Srbije. Krenula je iz Sremske Mitrovice, preko Krupnja i stigla u Valjevo. Pošto je cilj izložbe edukacija i animiranje najmlađih, u Valjevu će biti organizovane posete učenika iz valjevskih osnovnih škola, koje će dovoditi nastavnci biologije. Pored toga što će moći da pogledaju fotografije retkih pečuraka, đaci će imati priliku da čuju o značaju gljiva u ekološkom sistemu i nadamo se da će se neko od njih zainteresovati za gljivarstvo”, kaže Mihailo Birčanin, predsednik Ekološkog društva “Medvednik” i predsednik novoformiranog Odbora za turizam i gastronomiju Mikološko-gljivarskog saveza Srbije.

Mihailo Birčanin, prdsednik EKOD “Medvednik” i predsednik Odbora za turizam i gastronomiju Mikološko-gljivarskog saveza Srbije (foto: Valjevska posla)

Birčanin ističe izuzetnu saradnju sa Gradom Valjevom, Narodnim muzejem, Turističkom organizacijom Valjeva, kao i Ekonomskom školom i najavljuje zajedničke akcije sa smerom Kuvarstva ove škole koje će se sprovoditi u okviru  dogovorene saradnje sa Kulinarskom asocijacijom Srbije.

 

Ekološko društvo “Medvednik” je ovu gljivarsku sezonu počelo učešćem na nedavno održanim Danima smrčka u Umagu. Peti put za redom članovi ovog našeg ekološkog društva imali su priliku da na izuzetno popularnoj manifestaciji kakva je “Smrčkijada” promovišu grad Valjevo i gljivarski turizam na valjevskim planinama. Ekipa Ekološkog društva “Medvednik” je sa gulašem od vrganja i retkih martinčica osvojila 2. mesto u gastro delu ove istarske manifestacije.

(“Smrčkijada 2018”, Umag)

Posetu Umagu i učešće na “Smrčkijadi” članovi Ekološkog društa “Medvednik” iskoristili su da najave svoju manifestaciju “Dani gljiva i lekovitog bilja” i pozovu svoje istarske kolege i brojne goste koji su potvrdili dolazak na ovo gljivarsko okupljanje na Divčibarama od 29. juna do 1. jula. Mihailo Birčanin najavljuje da će za tu manifestaciju biti otvorena “Gljivarska staza”.

(“Smrčkijada 2018”, Umag)

“Sa otvaranjem gljivarske staze Divčibare će uz Kopaonik biti druga planina na celom Balkanu koja će imati gljivarsku stazu. Gljivarska staza ima svrhu da sve posetioce, posebno decu koja na ovu planinu odlaze na rekreativnu nastavu, upozna sa gljivama koje se mogu naći na divčibarskim predelima i zainteresuje ih za gljivarstvo. Cilj nam je naravno i da razvijemo gljivarski turizam na Divčibarama, jer je to planina koja je najbliža Beogradu i Novom Sadu i mislimo da možemo da privučemo i animiramo veliki broj ljudi u toj sferi”, priča Mihailo Birčanin i objašnjava da će duž već postojećih pešačkih i biciklističkih staza na Divčibarama biti postavljene velike fotografije  gljiva koje se mogu naći na toj teritoriji, zajedno sa njihovim opisom.

(Aplikacija “Nalazi gljiva” na Play Store)

On je još napomenuo da je u okviru Mikološko-gljivarskog saveza Srbije napravljena aplikacija za mobilne telefone “Nalazi gljiva” koja se može preuzeti sa Play Store-a. Uz njenu pomoć se fotografisana pečurka može determinisati. Takođe, zahvaljujući toj aplikaciji beležiće se i lokacija gde se određena gljiva nabrala, što je svojevrsno gljivarsko mapiranje.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.