“Gole” slike sa sadržajima ogoljenog života

Posle Beograda, Niša i Pariza, priliku da vidi umetnička dela svog tridesetpetogodišnjeg surađanina, akademskog slikara Željka Vitorovića, dobila je i valjevska publika. Njegova šesta samostalna izložba otvorena je u Galeriji ovdašnjeg Narodnog muzeja, u okviru koje se domaćoj publici naredne dve nedelje predstavlja sa 16 ulja na platnu različitih formata nastalih u protekle 2 godine. Izložba simbolično nosi naziv “Arhive”, jer je ovaj mladi umetnik na svojim slikama želeo da neke momente iz svakodnevnice spase od zaborava.

Sa otvaranja samostalne izložbe Željka Vitorovića “Arhive” u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu (foto: Dragan Krunić)

Uz slike koje je prošle godine predstavio na samostalnoj izložbi u galeriji “SULUJ” u Beogradu, zatim selektovanog dela na ovogodišnjoj izložbi Niš Art Fondacije i onih koje je krajem leta izložio u Parizu, u postavci “Arhive” pred valjevskom publikom premijerno se našlo i nekoliko ulja na platnu specijalno rađenih za ovu izložbu. Na većini dela dominira naturalistički slikarski pristup, ali se zapaža i nekolicina platana espresivnijeg likovnog izraza. Zajednički imenitelj radovima su socijalne teme, koje jako interesuju ovog našeg umetnika.

Autor izložbe Željko Vitorović (foto: Dragan Krunić)

“Drago mi je što imam priliku da prikažem svoje dvogodišnji rad i publici u gradu u kojem živim i stvaram. Izuzetno mi je drago što izlažem u Narodnom muzeju, čija je galerija jedna od najboljih galerija u Valjevu i zahvalio bih se Muzeju što je ugostio moje radove i Gradu Valjevu koji je podržao ovu izložbu. Trudim se da moje slike budu “otvorene”, da ne šljem direktnu poruku koju bi neko morao da prihvati onako kako sam ja zamislio. Na njima su “otvorene priče” koje se mogu timačiti na različite načine i ostavljam svakome da od toga kreira poruku. Reakcije publike su različite, svako ih razume, tumači i reaguje na svoj način”,  kazao je autor izložbe valjevski akademski slikar Željko Vitorović.

Sa otvaranja samostalne izložbe Željka Vitorovića “Arhive” u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu (foto: Dragan Krunić)

 

Njegovu samostalnu izložbu “Arhive” u Narodnom muzeju otvorio je istoričar umetnosti Branko Lazić, koji je rekao da je Vitorović prethodnih desetak godina uložio dosta napora i uspeo da se izbori za poziciju jednog dobrog mladog umetnika koji osvaja i prostore van srpskih okvira. Prema Lazićevim rečima, ono što je specifičnost Vitorovićevih radova je vrhunska slikarska tehnika u njegovom dodiru sa hiperrealizmom.

“Ovo su “gole” slike sa sadržajima ogoljenog života. U sadržinskom smislu to su prepoznatljivi realistički prizori, sadržaji, figure i predmeti svakidašnjice sa ekcesima te vrste kao što su “glava u plamenu” ili “čovek sa maskom”, koji mogu da se vide na pojedinim slikama. To su ljudi i predmeti koje mi jednostavno uočavamo i u svakidašnjici, ali sa posebnom jednom energijom slike, u kojoj sve vibrira od jedne depresivnosti i jedne otuđenosti, ne one u klasičnom sociološkom smislu, nego otuđenosti u jednom novom, savremenom smislu. Skup i kompleks elemenata koji čine Željkovo slikarstvo upravo mami i poziva nas da se i sami pitamo i preispitujemo ko smo, šta smo i kuda idemo” kazao je Branko Lazić i citirao čuvenog italijanskog estetičara Kročea “Tamo gde je sve realno, realnoga uopšte nema”, uz zaključak da se negde u blizini toga nalaze i ove slike Željka Vitorovića.

Sa otvaranja samostalne izložbe Željka Vitorovića “Arhive” u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu (foto: Dragan Krunić)

Željko Vitorović rođen je 1983. godine u Valjevu. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine. Na Visokoj školi lepih umetnosti u Atini specijalizirao je slikarstvo 2012. godine. Do sada je imao 6 samostalnih i učestvovao na više grupnih izložbi i umetničkih projekata. Izlagao je u Srbiji, Belgiji, Grčkoj i Rumuniji i Francuskoj. Pored slikarstva bavi se i grafičkim i scenskim dizajnom. Idejni je tvorac većeg broja projekata vezanih za likovnu edukaciju. Radi kao profesor Likovne kulture.

Sa otvaranja samostalne izložbe Željka Vitorovića “Arhive” u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu (foto: Veseljko Belušević)

Izložba “Arhive” Željka Vitorovića biće otvorena u Galeriji Narodnog muzeja do 21. novembra.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.