“Grad (je) za ljude”

“Grad (je) za ljude”, poruka je koja je poslata na konferenciji za medije Udruženja građana Evropski pokret u Srbiji-Valjevo prilikom predstavljanja projekta pod nazivom “Akcija javnog zagovaranja unapređenja pristupačnog okruženja u Valjevu – Ka Univerzalnom dizajnu”. Kako je rečeno, cilj projekta je doprinos stvaranju pristupačnog i inkluzivnog okruženja u Valjevu, u kome bi svi imali mogućnost da ostvare svoja prava i potrebe u svakodnevnom životu. Projekat se realizuje u okviru programa podrške javnom zagovaranju “Istraži – Osnaži” koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.

Vlada-Pantic-Svetlana-Beljanski-1

Vladimir Pantić i Svetlana Janković Beljanski

Pristupačnost je posledica primene tehničkih standarda prilikom gradnje ili adaptacije objekata ili elemenata javnog prostora što omogućava nesmetano kretanje pojedinim grupama koje imaju poteškoće u fizičkom smislu, senzorne, intelektualne itd. Univerzalni dizajn je ne samo tehnićki već i socijalni koncept koji zahteva da intervencije u javnom prostoru, ali i dizajn proizvoda i usluga bude prihvatljiv za sve ljude, bez potrebe dodatnog prilagođavanja, obeležavanja ili razdvajanja.

Koordinator projekta Vladimir Pantić istakao je u obraćanju medijima da je ideja da Valjevo jednog dana u potpunosti bude pravi “grad za ljude”.

“Mi reagujemo na činjenicu da je zbog organizacije javnog prostora život u Valjevu neudoban, traži vanredne napore i predstavlja izvor nezadovoljstva ljudi. Visinske razlike, oštećenja, prepreke, automobili, gradilišta. Problem pogađa sve, ali posebno ljude koje imaju poteškoća sa kretanjem, kao što su osobe sa invaliditetom, roditelji i mala deca, starije osobe. Mi ćemo u narednim nedeljama raditi na informisanju građana o značaju unapređenja pristupačnosti javnog prostora i javnih usluga i nastojati da promivišemo ideju o primeni principa univerzalnog dizajna”, kazao je Pantić.

Vlada-Pantic-Svetlana-Beljanski-2

Vladimir Pantić i Svetlana Janković Beljanski

Pantić je najavio sprovođenje ankete, kako bi se imao uvid šta naši sugrađani misle o pristupačnosti,  zatim angažovanje nezavisne projektantske kuće koja će istražiti koliko je Valjevo arhitektonski pristupačno i u kojoj meri se primenjuju propisi koji regulišu ovu oblast. Pantić je nagalsio da će nastojati da u okviru projekta motivišu sugrađane da učestvuju u pokretanju zvanične inicijative za rešavanje problema pristupačnosti u našem gradu, kao i da će lokalnim vlastima biti upućen predlog o zajedničkom radu na rešavanju tog problema.

Svetlana Janković Beljanski, saradnica za rad sa zajednicom u okviru ovog projekta ukazala je na važnost pristušačnosti, ne samo za osobe sa invaliditetom, za stare ili majke sa decom, nego za svakog čoveka.

“Naravno, navikli smo na stepenice, na barijere, tako da mnogi ljudi to ne primećuju, ali kada bi doživeli da funkcionišu u pristupačnom okruženju sigurno je da bi osetili lakoću kretanja, koja zahteva mnogo manji napor za funkcionisanje u gradu i u objektima”, rekla je ona.

Svetalana-Beljanski-2

Svetlana Janković Beljanski

Svetlana Janković Beljanski ukazala je i da u gradu ne postoje objekti koji u potpunosti zadovoljavaju standarde pristupačnosti.

“Postoje primeri nekih rešenja, poput rampi na ulazu u Narodni muzej i Centar za kulturu, ali to nije rešen problem pristupačnosti. Kada uđete u Centar za kulturu opet nailazite na stepenice, ne možete da se popnete na glavnu binu. U sudove se ne može ući, koliko sam informisana postoji privremena rampa u Osnovnom sudu, sa strane, za mene je neprihvatljivo da u Sud, u javnu instituciju, ulazim na poseban ulaz. Činjenica je da mnogi stari objekti zahtevaju mnogo više napora i novca za adekvatno rešenje tog problema. Inače, Zakon o planiranju i izgradnji, Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, Zakon o zabrani diskriminacije i mnogi drugi zakoni propisuju poštovanje standarda pristupačnosti”, istakla je ona.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.