Nacionalni dan bez duvanskog dima

Svakog 31. januara obeležava se Nacionalni dan bez duvanskog dima. Učenici Medicinske škole „dr Miša Pantić“, odeljenje 3-2 sa nastavnicom Jelenom Petranović bili su 31.01. na Gradskom trgu gde se obeležavao ovaj datum pod sloganom „ 365 dana bez duvanskog dima“.

1.

Na ovaj način naša škola je dala svoj doprinos u isticanju važnih datuma iz Kalendara javnog zdravlja u saradnji sa Crvenim krstom Valjevo, patronažnom službom Doma zdravlja i Zavodom za javno zdravlje.

-2.

Učenici su sugrađanima delili zdravstveno- vaspitni materijal, sprovodili zdravstveno- vaspitni rad od javnog značaja u cilju prevencije pušenja i skretanja pažnje na značaj štetnosti duvanskog dima.

Posledice duvanskog dima su oštećenje mozga, zuba, katarakta, rak usta, oštećenje kože, rak grla, oštećenje srca, oboljenja pluća, čirevi na želucu.

-4.
Duvanski dim sadrži preko 4000 različitih hemijskih sastojaka, koji izazivaju zavisnost. Povećava rizik od različitih bolesti, najčešće koronarnih, koje dovode do ranije smrti i skraćivanja životnog veka. Kako štetimo svom organizmu, tako utičemo i na druge u našoj okolini i štetimo njihovom zdravlju.

-5.
Moramo biti svesni da to negativno utiče na ceo naš organizam. Svojim primerom možemo podstaći i druge da prestanu sa pušenjem i narušavanjem kako svog, tako i zdravlja drugih ljudi.
-6.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.