Građanska inicijativa Savet naselja “Centar”

Lokalni odgovor pokreće građansku inicijativu Savet naselja “Centar” sa namerom otvaranja i uvođenja javne debate o uticaju Plana generalne regulacije “Centar” na životnu sredinu, dokumenta koji lokalne vlasti planiraju da izrade i usvoje. U četvrtak, 25. aprila, u 18 časova, u Holu Centra za kulturu Valjevo zakazan je sastanak na kome će se održati osnivačka sednica Saveta naselja. Kako je najavljeno, reč je o neformalnom telu koje će uz pomoć eksperata pratiti realizaciju izmena Plana generalne regulacije “Centar” i na kraju usvojiti primedbe, komentare i preporuke na taj Plan.

Kakav grad želiš - Lokalni odgovorKako se navodi u informaciji za javnost, udruženje Lokalni odgovor, uz podršku Beogradske otvorene škole, nastoji da demokratizuje proces pripreme Plana generalne regulacije “Centar” putem pokretanja neformalne inicijative Savet naselja “Centar”.

“U ovom trenutku lokalne vlasti planiraju da izrade i usvoje Plan generalne regulacije “Centar”, dokument koji bi trebalo da bude temelj prostornog, ali i ekonomskog i društvenog razvoja ovog dela grada. Novi plan će uticati i na životnu sredinu koja nas okružuje. Namera nam je da doprinesemo okupljanju ljudi koji mogu da učestvuju u stvaranju zajedničke vizije budućeg izgleda grada. Građanska inicijativa Savet naselja “Centar” imaće podršku nezavisnih stručnjaka, koji već rade na istraživanju efekata primene važećeg Plana generalne regulacije “Centar” na kvalitet života, posebno na životnu sredinu i klimatske promene. Njihov rad će biti deo Građanskog izveštaja koji će, zajedno sa preporukama za unapređenje prakse prostornog planiranja nakon rasprave među članovima Saveta naselja i u našoj javnosti, biti upućen Gradu Valjevu”, ističu iz Loaklnog odgovora.

Građani koji su zainteresovani da se pridruže ovoj građanskoj inicijativi mogu popuniti online upitnik putem linka: https://forms.gle/uyoYLMH7KcVaFgr99

Projekat “Kakav grad želiš?” se realizuje u okviru projekta “EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji”, koji je podržan od strane Evropske unije.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

Leave a Reply