Humanitarni paketi Evropske unije podeljeni zahvaljujući volonterima

Skoro 1.000 romskih porodica sa više od 5.000 članova koje žive u Beogradu, Valjevu, Nišu i Subotici dobilo je od Evropske unije (EU) pakete sa prehrambenim i higijenskim proizvodima. Pomoć koju EU kontinuirano pruža osetljivim društvenim zajednicama, pa i u toku pandemije koronavirusa, nastavlja se u narednim danima, te će, nakon prethodnih 1.000, još 375 paketa biti isporučeno zajednicama u Lebanu, Vranju, Nišu, Subotici i Valjevu.

“Paket za jednu porodicu podrazumeva četiri kutije od kojih su 3 hrana i osnovne životne namernice a četvrta sadrži hemiju za domaćinstvo. U Valjevu je u prvom krugu raspodeljeno 250 paketa (1,000 kutija) u 5 romskih naselja: Naselje Obrena Nikolića, Naselje Milorada Pavlovića, Đerdapska ulica, Bair, Balačka i gradske ugrožene porodice.  Donacija podrazumeva da paketi stignu do Valjeva, ali poslovi skladištenja, logistike i distribucije nisu obezbeđeni. Iako smo poslali poziv na preko 30 adresa privatnika i kompanija ali i Gradske Uprave i Gradonačelnika, ostali smo bez odgovora i pomoći. Asocijacije koordinatora za romska pitanja uspela je da obezbedi grupu volentera od 10 članova koji su učestvovali u planiranju, organizaciji, kontroli, evidenciji i ditribuciji humanitarnih paketa. Najugroženiji najviše tereta ponesu u svakoj krizi, a naš apel je da u procesu oporavka iz krize ne smemo zaboraviti na njih. Po dobijanju druge tranše pomoći, biće pokrivena i ostala romska naselja. Ono što bih istakao je za ovu drugu tranšu pomoći Program Organizacije ujedinjenih nacija UNDP obezbedio sredstva za troškove prevoza, logistike i dezinfikacionih sredstava”, rekao je Dragan Gračanin predsednik upravnog odbora Asocijacije koordinatora za romska pitanja.

Ova aktivnost sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) i lokanim kriznim štabovima kako bi se osiguralo da pomoć stigne do najugroženijij sugrađana. Samu nabavku i distribuciju pomoći sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.