Ustanove kulture prilagodile programe i akivnosti za posetioce

Krajam aprila meseca sa radom su počele ustanove kulture u gradu, zvanično za posetioce početkom maja. U valjevskom Muzeju i galerijama u prvoj sedmici nije bilo većeg broja posetilaca, dok je ovdašnja Biblioteka beležila znatno brojnije posete. Centar za kulturu, pak, još uvek ne sme da priređuje programe zbog mera socijalnog distanciranja. U svakom slučaju, potreba naših sugrađana za kulturnim sadržajima, iskazana tik po završetku vanredenog stanja, sigurna je naznaka da se život lagano vraća u uobičajene tokove. Inače, prema novousvojenim pravilima, svi moraju koristiti zaštitnu opremu, maske i rukavice, proći kroz barijere sa sredstvima za dezinfekciju, da bi potom ulazili u izložbene prostore.

Narodni muzej Valjevo

NARODNI MUZEJ VALJEVO

Narodni muzej Valjevo je ustanova kompleksnog tipa, tako da su pri uobičajenim uslovima redovne grupne posete. Međutim, u Muzeju sada beleže isključivo pojedinačne posete.

Radno vreme istorijske postavke i galerije je, od utorka do subote, od 10 do 18 sati, ulazak do 17.30 h, dok nedeljom rade od 10 do 15 časova, ulazak u postavku je do 14.30 h, kao i u Muselimov konak. Izložba u Kuli Nenadovića za posetioce je otvorena takođe od utorka do subote, od 10 do 17 sati, ulazak do 16.30 časova. Kulturno – istorijski kompleks u Brankovini radi od utorka do srede, od 9 do 17 sati (ulazak do 16. 30h), i nedeljom od 9 do 16 časova, uz mogućnost ulaska pola sata pre isteka radnog vremena.

Prema rečima direktorke, Jelene Nikolić Lekić, primenjene su sve neophodne higijenske mere radi zaštite zaposlenih i posetilaca koji dolaze u muzejske postavke u Valjevu. I pored vanrednih okolnosti, odlučili su da 29. aprila u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, bez prisustva publike, održe otvaranje izložbe “Fotografija kao svedočanstvo terenskih istraživanja” Milana Veselinovića.

Uz nadu da će uskoro uspostaviti uobičajenu dinamiku poslovanja i da će ubrzo sve postavke biti u žiži interesovanja brojnih grupnih poseta iz čitavog okruženja, izložbene sadržaje učinili su dostupnim u virtuelnom svetu. Neophodno je posetiti sajt http://museum.org.rs/ i da se, slikom i pisanom rečju, nađete u bogatoj kulturno – istorijskoj riznici valjevskog kraja.

MATIČNA BIBLIOTEKA “LJUBOMIR NENADOVIĆ”

Valjevska Biblioteka radi od 27. aprila i u početku je svakodnevno dolazio veliki broj korisnika. Radi bezbednosti i zaposlenih i korisnika, obavljene su sve neophodne higijensko – epidemiološke mere zaštite koje se i sada neprekidno sprovode. Radno vreme za korisnike je od 9 do 15 časova, a na svaka dva sata dezinfekciju se podovi i radne površine. Takođe, u cilju što bolje zaštite zaposlenih, direktorka Violeta Milošević je opredelila da, u toku radnog dana, bibliotekar provodi dva sata u kontaktu sa korisnicima. Ostalo vreme posvećeno je procesu digitalizacije.

“U početku smo imali velike gužve, jer su svi hteli da vrate ranije pozajmljene knjige. Mi smo svim našim korisnicima produžili članstvo za dva meseca i ukinuli penale za period trajanja vanrednog stanja. Sada je poseta na uobičajenom nivou. Svi koji dolaze moraju nositi zaštitne maske, kao i naši zaposleni koji se pridržavaju preporučenih mera. Naši korisnici su se već navikli da ulazi po jedno i da imaju unapred pripremljen spisak knjiga koje žele da pozajme. Dezinfekciju prostorija obavljamo na svaka dva sata, koliko traje i dnevna smena bibliotekara u radu sa korisnicima. Ostalo vreme zaposleni provode u procesu digitalizacije, tako da potpuno ostvarujemo i meru socijalne distance tokom rada. Takođe, u skladu sa preporučenim merama zaštite usvojenim za rad biblioteka na nivou države, vraćene knjige odlažemo u poseban prostor, da bi ih, po isteku 24 sata, vratili u fond, kada su ponovo dostupne korisnicima”, kaže Violeta Milošević.

Na osnovu funkcionalne organizacije rada u Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović”, i tokom perioda dežurstava tokom vanrednog stanja, znatno je unapređen digitalni sektor, tako da sada na sajtu “Biblioteka Valjevo”, u odeljku “Digitalna biblioteka”, svi korisnici Interneta mogu pronaći brojeve lista Napred, od 1974. godine, dok su izdanja počev od 1946. na drugoj platformi.

Može se reći da valjevska Biblioteka odlično funkcioniše i u postojećim uslovima. Sada je za korisnike otvorena od 9 do 15 sati. I da podsetimo, polugodišnja članarina za odrasle iznosi 400, a godišnja 750 dinara, dok su članarine za decu još povoljnije, 300 dinara za šest meseci, odnosno 550 za godinu dana. A, pred čitaocima se otvara čarobni svet sadržaja više stotina hiljada dragocenih naslova koji su u posedu valjevske Biblioteke.

MODERNA GALERIJA VALJEVO

Ove godine navršava se 35 godina od osnivanja Moderne galerije u Valjevu. Postojali su obimni planovi, ali zbog opasnosti od korona virusa, mnogo toga sada je neizvesno. Očito je da od 4. maja Moderna galerija spremno dočekuje posetioce, svakog radnog dana, u periodu od 11 do 17 sati. Naravno, za ulazak u postavke, neophodno je da svaki pojedinac nosi masku i rukavice. U Modernoj galeriji strogo poštuju novousvojeno pravilo da u jednom prostoru ne može boraviti više od četiri osobe, tim pre jer je čitav prostor pod konstantnim video nadzorom. U skladu sa trenutnim mogućnostima planiranja, veruju da će od 1. jula raditi prema uobičajenom rasporedu i satnici, od 10 do 18 časova, vikendom i radnim danima, osim utorkom, kada će u Modernoj galeriji to ponovo biti jedini neradni dan.

Ulaz u Modernu galeriju Valjevo

Inače, prema rečima direktora, Vojislava Jovanovića, protekli period konstruktivno je upotrebljen za sanaciju zidova objekta. Istovremeno, urađeni su potpuno novi podovi, stepenište i rasveta.

“I to može da služi u narednih trideset godina. Međutim, zidovi nisu trajno rešeni”,  napominje Jovanović, uz optimističko nadanje da će možda uskoro početi i radovi na objektu nekadašnje Štedionice, kod spomenika u liku Desanke Maksimović. Takođe, napominje da će početkom narednog meseca raspolagati detaljnijim informacijama u pogledu priređivanja novih izložbi.

U Modernoj galeriji u Valjevu sada su u okviru stalne postavke izložene slike Ljube Popovića. Posetiocima je dostupna poseta umetnikovog ateljea smeštenog u potkrovlju. Istovremeno, u tzv. desnoj sali je izbor iz bogate zbirke slika likovnih stvaralac,a koji su tokom protekle tri i po decenije izlagali u Modernoj galeriji.

INTERNACIONALNI UMETNIČKI STUDIO “RADOVAN TRNAVAC MIĆA”

Umetnički studio koji nosi ime našeg poznatog slikara Radovana Trnavca Miće za posete je otvoren od ponedeljka do petka, od 11 do 16 časova. U toku je izložba 18 radova iz sopstvene zbirke. Inače, pre nego što su vrata otvorena za publiku, galerijski prostor je radi bezbednosti okrečen i potpuno dezinfikovan, postavljene su barijere sa sredstvima za dezinfekciju. U ovim momentima izvesno je da će sredinom narednog meseca menjati postavku, odnosno uslediće novo podsećanje na vredna likovna ostvarenja umetnika koji su ranije ovde izlagali, a čije slike su u zbirci Studija.

Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića”

Prema rečima direktorke, Mirjane Vojić, pauza uslovljena pandemijom COVID-19, znatno je uticala na uobičajene planove jer Studio Trnavac prvenstveno sarađuje sa umetnicima iz inostranstva. Obzirom na trenutne okolnosti, u planu je plodotvornija saradnja sa domaćim srodnim ustanovama.

“U kontaktu smo sa našim umetnicima, pa su otvaranja novih izložbi moguća eventualno na jesen. Međutim, pre nego je proglašeno vanredno stanje, mi smo već imali potpuno pripremljenu izložbu “Dečja umetnost”. Kako bismo očuvali tradiciju, verovatno ćemo tu izložbu otvoriti u septembru, kada počne školska godina, jer u izlažemo selektovane radove  osnovaca od 5. do 8. razreda iz čitavog valjevskog kraja, tačnije iz 15 osnovnih škola i odeljenja sa posebnim potrebama i to nam je baš drago da svi učestvuju u ovoj našoj izložbi”, naznačava Mira Vojić i dodaje da kolektiv Studija Trnavac priprema izložbu umetnika, dobitnika Vukove nagrade Kulturno prosvetne zajednice Srbije, od 2000. godine do sada. Istovremeno, u kontaktu su sa kolegama iz ostalih regija države, tako da je u avgustu moguća izložba domaćih autora, kao plod saradnje sa Galerijom savremene likovne umetnosti iz Niša.

Kako rekoše, u Umetničkom studiju Trnavac se raduju svakom posetiocu i uočavaju da dnevna poseta lagano raste. Svi se prilagođavaju dodatnim merama opreza, pa je zbog toga postavka otvorena od 11 do 16 sati, kako bi se potom izložbeni prostor dezinfikovao.

CENTAR ZA KULTURU VALJEVO

Uobičajeno, programi valjevskog Centra za kulturu privlače pažnju više desetina i stotina posetilaca. Međutim, sve dok su na snazi mere socijalnog distanciranja, upravo u ovoj ustanovi kulture čiji su programi najposećeniji, prinuđeni su da sve odlože.

Noćni pogled na zgradu Centra za kulturu

Prema rečima direktora, Nemanje Rasulića, u momentu proglašenja vanrednog stanja bili su prinuđeni da zatvore ustanovu za posetioce, pa samim tim i odlože planirane pozorišne predstave, kao i projekcije u Bioskopu 85. Nabavljena su sredstva higijensko – epidemiološke zaštite za zaposlene, koji su sprovodili kontinuirana dežurstva tokom vanrednog stanja, tako da Centar za kulturu Valjevo u funkcionalnom i organizacionom smislu neprekidno radi.

Ovih dana počeli su još dinamičnije pripreme, i prostora i programa, uz nadu da će već krajem maja, ili početkom juna otvoriti vrata za posetioce.

 

Snežana Jakovljević Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.