Institut Vatrogas počinje sa monitoringom kvaliteta vazduha u ponedeljak! PM 10 nastavlja da meri valjevski Zavod!

Juče je u Gradskoj upravi Valjevo potpisan ugovor za uslugu merenja kvaliteta vazduha u Valjevu, koju je na tenderu sa ponuđenih 2.520.000 dinara dobio Institut Vatrogas iz Novog Sada. To je za Valjevska posla potrvdio direktor Instituta Vatrogas Zoran Nikolić. On je najavio da će Institut sa monitoringom kvaliteta vazduha u Valjevu početi u ponedeljak, 23. novembra. Koncentracije čađi, SO2 i NO2 meriće Institut Vatrogas na 5 mernih mesta u gradu, a sa valjevskim Zavodom za javno zdravlje postignut je dogovor da Zavod nastavi da meri PM 10 čestice.

Valjevo u smogu – deo Sinđelićeve ulice ka Petom puku / Foto: Valjevska posla

Ugovor za monitoring kvaliteta vazduha, koji je valjevski Zavod za javno zdravlje imao sa Gradom, istekao je 1. novembra. Na našu konstataciju da imamo vremensku “rupu” od 1. do 23. novembra i da nećemo imati rezultate merenja polutanata za taj period na 6 mernih mesta u gradu, direktor Instituta Vatrogas Zorana Nikolić kaže da je trebalo da Gradska uprava Valjevo ranije raspiše javnu nabavku (tender raspisan 14. oktobra prim. aut.) kako bi se izbegla ovakva situacija. On pojašnjava da je datum na ugovoru koji je zaveden u Gradskoj upravi Valjevo 9. novembar, da je Institut ugovor dobio 12. novembra, kao i da je Institut za potpisivanje ugovora ispoštovao zakonski rok od 10. dana.

Zgrada Instituta Vatrogas / Izvor: http://institutvatrogas.co.rs/

Nikolić je u izjavi za Valjevska posla kazao da Institut sa merenjima počinje u ponedeljak, 23. novembra, i da su određene 2 osobe iz Instituta koje će korespondirati i sarađivati sa našom Gradskom upravom i Zavodom za javno zdravlje. Prema njegovim rečima, Institut će meriti koncentracije zagađujućih materija u vazduhu na 5 od 6 mernh mesta u gradu, dok će koncentraciju PM 10, kako je dogovoreno, meriti Zavod za javno zdravlje, koje već u svom dvorištu ima postavljen uređaj za merenje ovih suspendovanih čestica. On je pojasnio da je Institut angažovao Zavod i da je to “najpoštenije” da se desi. Kako je rekao sve je već dogovoreno sa direktorkom Zavoda, već je uspostavljena dobra saradnja i Zavod će srazmerno broju mernih mesta na kojima vrši merenje dobiti određenu finansijsku nadoknadu.

Aparat za merenje koncentracije PM 10 u dvporištu Zavoda za javno zdravlje Valjevo / Foto: Valjevska posla

Dirktor Instituta Vatrogas nije precizirao kojom metodom će Institut meriti koncentracije čađi, SO2 i NO2, niti kojim tempom će se objavljivati rezultati, da li na dnevnom ili sedmičnom novou. Rekao je da se svi ti detalji nalaze u ugovoru i da će sve biti ispoštovano. Zna se da Zavod za javno zdravlje Valjevo za merenje koristi tzv. gravimetrijsku metodu i da su rezltati merenja dobijani 3 pouta sedmično: ponedeljkom, sredom i petkom (ponedeljkom za dane vikenda, sredom za ponedeljak i utorak i petkom za sredu i četvrtak).

Zoran Nikolić je još rekao da je svima u interesu da Valjevo ima validne podatke o rezultatima merenja kvaliteta vazduha i naglasio da Institut Vatrogas postoji već 30 godina, da je akreditovana ustanova koja ima petnaestogodišnje iskustvo u ovoj oblasti, da imaju stručne ljude i da se nada uspešnoj saradnji sa Valjevom.

 


Aerozagađenje


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.