“Inventar” Marine Nakićenović sutra u podne u Modernoj galeriji Valjevo

Izložba “Inventar” Marine Nakićenović u Modernoj galeriji Valjevo biće otvorena sutra, u tradicionalnom terminu u 12 časova. Izložbu, na kojoj će biti prezentovano preko 50 umetničkih dela ove redovne profesorke Fakulteta primenjenih umetnosti u penziji, otvoriće istoričarka umetnosti Nataša Kristić i likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov.

Izložba “Inventar” Marine Nakićenović u Modernoj galeriji u Valjevu / Foto: Miroslav Jeremić

Na izložbi “Inventar” biće prikazano preko 50 umetničkih dela sa potpisom Marine Nakićenović, podeljenih u 35 naslova. Sva dela rađena su različitim tehnikama, često aludirajući na poznate slike iz istorije umetnosti. Tekstove za katalog koji prati ovu izložbu napisali su pisali Nataša Kristić i Dragan Jovanović Danilov, koji će izložbu i otvoriti, a  unet je i tekst Žan-Lik Šalimoa inspirisan delima sa izložbe.

Marina Nakićenović rođena je 1950. godine u Beogradu. Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu završila 1974. godine, a poslediplomske studije 1977. godine. Redovni je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u penziji. Živi i radi u Beogradu. Dobitnica je brojnih nagrada, a njene slike nalaze se u svim značajnim institucijama kulture i umetnosti u zemlji,kao što su Narodni muzej u Beogradu i Muzej grada Beograda. Pored toga, neke njene slike nalaze se u Vladi Republike Srbije, Opštini grada Pariza, Galeriji Milene Pavlović Barilli u Požarevcu i Modernoj galeriji Valjevo.

Izložba Marine Nakićniović biće otvorena u Modernoj galeriji do 10. novembra.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.