Sutra “Ovčarska izložba” i “Festival jagnjećeg pečenja” u Pričeviću

U organizaciji JP “Agrorazvoj – valjevske doline” sutra će u Pričeviću biti održana “Ovčarska izložba”. Dolazak učesnika se očekuje od 8 do 10 časova, a proglašenje najboljih grla ovaca pramenke sjeničke rase i dodela nagrada u 15 sati. Kao događaj koji treću godinu zaredom prati Ovčarsku izložbu, biće održan i Festival jagnjećeg pečenja, koji je takođe takmičarskog karaktera. Proglašenje pobednika i dodela nagrada za najbolje pečenje očekuje se u 16 časova. Za meštane tog seoskog područja, valjevski Dom zdravlja organizuje lekarske preglede, koji će se obavljati sutra od 8 do 12 časova.

Sa konferencije za medije povodom najave “Ovčarske izložbe” u Pričeviću / Izvor: Grad Valjevo

Na sutrašnjoj Ovčarskoj izložbi, kako je najavljeno na konferenciji za medije, biće 33 učesnika koji će izložiti 300 grla, podeljenih u pet kategorija: starije ovce, mlađe ovce, dviske, stariji ovnovi i mlađi ovnovi. Prema rečima direktora “Agrorazvoja” Bojana Boškovića, odlučeno je da ostane isti broj izlagača, a komisija u sastavu predstavnika Poljoprivredne stručne savetodavne službe, “Agrorazvoja” i jednog predstavnika odgajivačke organizacije napravila je predselekciju i pobrinula se da budu izložena najkvalitetnija grla.

“Novina ove godine je nagrada za najbolje uslove gajenja ovaca. Dobijaće se četiri nagrade: šampion, prvo, drugo i treće mesto za sve kategorije. Nagradni fond je 200.000 dinara, a pored novčanih, obezbeđene su i robne nagrade. Imamo 46 kolekcija ovaca, jaka konkurencija je među ovnovima kojih ima ukupno 38”, najavio je direktor “Agrorazvoja” Bojan Bošković i dodao da će izlagačima biti pokriveni troškovi dovoza grla.

Bojan Bošković, direkrtor JP “Agrorazvoj” / Izvor: valjevo.rs

Saradnik “Agrorazvoja” u organizaciji “Ovčarske izložbe” u Pričeviću je Poljoprivredna stručna služba, čiji su predstavnici obavili stručan deo posla na terenu. Direktor Poljoprivredne stručne službe Valjevo Svetislav Marković istakao je da treba pohvaliti lokalnu samoupravu jer je prepoznala značaj ove manifestacije i odvojila značajna sredstva.

“Iz godine u godinu imamo sve više odgajivača grla, koji su sve bolji. Pored toga što imaju sve više grla, imaju sve bolje uslove odgajivanja. Pored toga što imamo blagi rast ukupnog broja grla na terernu, imamo značajan porast visoko kvalitetnih grla koja služe za priplod i na taj način se kvalitet ovčarstva u valjevskom kraju značajno podigao”, rekao je Svetislav Marković naglasio da “Ovčarska izložba” u Pričeviču ima kapacitet da preraste u jednu od najvećih ovčarskih manifestacija u Srbiji.

Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne stručne službe Valjevo / Izvor: valjevo.rs

U saradnji sa MZ Pričević i meštana ovog sela nadaleko poznatog po jagnjetini, kao propratni događaj “Ovčarske izložbe” treću godinu zaredom biće organizovan “Festival jagnjećeg pečenja”, za koji se ove godine prijavilo 120 učesnika, što je 6 puta više negoli prve godine kada je organizovana “Jagnjijada”.

Dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja Valjevo / Izvor: valjevo.rs

Takođe, Dom zdravlja Vajevo tokom manifestacije u Pričeviću omogućiće lekarske preglede za meštane tog seoskog područja. Kako je najavila dr Branka Antić, direktorka valjevskog Doma zdravlja, pored pregleda lekara opšte prakse, biće organizovani i ultrazvučni, internistički i ORL pregledi.

“Svake godine se organizujemo jer veliki broj sa ruralnog područja nema overene zdravstvene knjižice i to im je jedinstvena prilika da prođu sve preglede. Pored specijalističkih i pregleda lekara opšte medicine biće i naša patronažna služba, koja će izmeriti nivoe masnoće i šećera u krvi. Sve službe biće u Pričeviču sutra od 8 sati, kada će početi pregledi i trajaće do 12 časova”, kazala je dr Branka Antić i izrazila zadovoljstvo što organizatori ove manifestacije ni ove godine nisu zaboravili na Dom zdravlja, koji se rado odaziva i izlazi u susret svima.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.