Istraživačka stanica Petnica i direktor Tehničke škole dobitnici Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete

Diplomirani inženjer mašinstva Branko Goloskoković, direktor Tehničke škole u Valjevu i Istraživačka stanica Petnica dobitnici su prestižne Svetosavske nagrade za 2019. godinu, koju uručuje Ministarstvo prosvete za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Ministarstvo prosvete priredilo je na Savindan svečano uručenje Svetosavske nagrade, koju je za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, potom za unapređenje obrazovno-vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja, ostvarene u protekloj godini dobilo 28 pojedinaca, kompanija i ustanova. Na osnovu zaista izuzetnih ostvarenja, decenijskog zalaganja za uvođenje inovativnog pristupa u proces obrazovanja, iz valjevskog kraja Svetosavskom nagradom su ovenčani Istraživačka stanica Petnica i direktor Tehničke škole Valjevo Branko Goloskoković, koji je na čelu ove obrazovne ustanove 18 godina. Podsećamo da je Tehnička škola, kao ustanova, već dobila Svetosavsku nagradu 2010. godine.

U obrazloženju Ministarstva za uručenje nagrade Branku Goloskokoviću navedeno je: “Za ogroman doprinos razvoju stručnog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji. Dugogodišnji je direktor Tehničke škole u Valjevu. Svojom posvećenošću i angažovanjem stvorio je uslove za obrazovanje učenika u skladu sa najvišim standardima. Ostvaruje saradnju sa mnogim privrednim subjektima iz zemlje i inostranstva. Predsednik je Sektorskog veća za industrijski razvoj.”

Na sve, Goloskoković se skromno zahvaljuje prvenstveno kolektivu srednje Tehničke škole, potom Školskom odboru radi predloga za nagradu, kao i Komisiji i Ministarstvu prosvete koji su prepoznali kvalitet rada i brojne uspešno ostvarene projekte. Zaista, nagrada je potpuno zaslužena. Prema rečima Branka Goloskokovića, dalje se nastavlja sa razvojnim aktivnostima, tako da u ovim momentima očekuju ishod konursa za nastavak izgradnje Trening centra. Takođe i za Model ustanove, odnosno projekat primera dobre prakse, gde su konkurisali projektom učeničke zadruge. I to su samo pojedini projekti čiji ishod uskoro očekuju.

U obrazloženju Ministarstva prosvete za nagradu Istraživačkoj stanici Petnica piše: “Za višedecenijske rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja iz različitih oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. U prethodnih 35 godina u Istraživačkoj stanici Petnica realizovano je blizu 4000 različitih radionica, kurseva, seminara i naučnih kampova, koji su obuhvatili preko 50000 mladih. U toj istraživačkoj stanici primenjuje se veliki broj inovativnih i netipičnih tehnika nastave i angažovanja učenika koje podstiču sticanje i primenu znanja, originalnost i kreativnost, višedisciplinarni pristup naučnoj nastavi i podstiču vršnjačku edukaciju”. Takođe, potpuno zasluženo, Svetosavska nagrada stiže u Istraživačku stanicu Petnica gde, već decenijama, priređuju obrazovanje mladih iz čitavog okruženja. Od samog početka postojanja Istraživačke stanice, prvo kao polaznik, zatim kao mentor, potom i u menadžmentu, Nikola Božić je uključen u rad ove ustanove.

“Velika je čast bila primiti Svetosavsku nagradu, najveće nacionalno priznanje u oblasti obrazovanja, u ime Istraživačke stanice Petnica, u Narodnom pozorištu u Beogradu. To je priznanje za desetine hiljada naših polaznika, saradnika, predavača, mentora, partnerskih institucija, koje su u ovih skoro četiri decenije Istraživačku stanicu Petnica činili dobrim mestom za učenje i razvoj”, kaže Nikola Božić, programski direktor IS Petnica.

Nagrade je uručio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, tom prilikom rekavši da je Svetosavska nagrada jedno od najlepših i najznačajnijih priznanja koje pojedinac, ili institucija mogu da dobiju, a da je jedan od razloga što ova nagrada ima poseban značaj jer je nazvana prema istorijskoj ličnosti sa kojom se narod u Srbiji najčešće identifikuje. Ministar je naveo da je komisija za dodelu nagrada radila naporno i kvalitetno, uz precizno sagledavanje doprinosa institucija i pojedinaca pri unapređenju obrazovanja i vaspitanja, i da dobinici dobitnici nagrade predstavljaju svojevrstan uzor.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.