Istraživačka stanica Petnica i direktor Tehničke škole dobitnici Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete

Diplomirani inženjer mašinstva Branko Goloskoković, direktor Tehničke škole u Valjevu i Istraživačka stanica Petnica dobitnici su prestižne Svetosavske nagrade za 2019. godinu, koju uručuje Ministarstvo prosvete za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Ministarstvo prosvete priredilo je na Savindan svečano uručenje Svetosavske nagrade, koju je za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, potom za unapređenje obrazovno-vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja, ostvarene u protekloj godini dobilo 28 pojedinaca, kompanija i ustanova. Na osnovu zaista izuzetnih ostvarenja, decenijskog zalaganja za uvođenje inovativnog pristupa u proces obrazovanja, iz valjevskog kraja Svetosavskom nagradom su ovenčani Istraživačka stanica Petnica i direktor Tehničke škole Valjevo Branko Goloskoković, koji je na čelu ove obrazovne ustanove 18 godina. Podsećamo da je Tehnička škola, kao ustanova, već dobila Svetosavsku nagradu 2010. godine.

U obrazloženju Ministarstva za uručenje nagrade Branku Goloskokoviću navedeno je: “Za ogroman doprinos razvoju stručnog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji. Dugogodišnji je direktor Tehničke škole u Valjevu. Svojom posvećenošću i angažovanjem stvorio je uslove za obrazovanje učenika u skladu sa najvišim standardima. Ostvaruje saradnju sa mnogim privrednim subjektima iz zemlje i inostranstva. Predsednik je Sektorskog veća za industrijski razvoj.”

Na sve, Goloskoković se skromno zahvaljuje prvenstveno kolektivu srednje Tehničke škole, potom Školskom odboru radi predloga za nagradu, kao i Komisiji i Ministarstvu prosvete koji su prepoznali kvalitet rada i brojne uspešno ostvarene projekte. Zaista, nagrada je potpuno zaslužena. Prema rečima Branka Goloskokovića, dalje se nastavlja sa razvojnim aktivnostima, tako da u ovim momentima očekuju ishod konursa za nastavak izgradnje Trening centra. Takođe i za Model ustanove, odnosno projekat primera dobre prakse, gde su konkurisali projektom učeničke zadruge. I to su samo pojedini projekti čiji ishod uskoro očekuju.

U obrazloženju Ministarstva prosvete za nagradu Istraživačkoj stanici Petnica piše: “Za višedecenijske rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja iz različitih oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. U prethodnih 35 godina u Istraživačkoj stanici Petnica realizovano je blizu 4000 različitih radionica, kurseva, seminara i naučnih kampova, koji su obuhvatili preko 50000 mladih. U toj istraživačkoj stanici primenjuje se veliki broj inovativnih i netipičnih tehnika nastave i angažovanja učenika koje podstiču sticanje i primenu znanja, originalnost i kreativnost, višedisciplinarni pristup naučnoj nastavi i podstiču vršnjačku edukaciju”. Takođe, potpuno zasluženo, Svetosavska nagrada stiže u Istraživačku stanicu Petnica gde, već decenijama, priređuju obrazovanje mladih iz čitavog okruženja. Od samog početka postojanja Istraživačke stanice, prvo kao polaznik, zatim kao mentor, potom i u menadžmentu, Nikola Božić je uključen u rad ove ustanove.

“Velika je čast bila primiti Svetosavsku nagradu, najveće nacionalno priznanje u oblasti obrazovanja, u ime Istraživačke stanice Petnica, u Narodnom pozorištu u Beogradu. To je priznanje za desetine hiljada naših polaznika, saradnika, predavača, mentora, partnerskih institucija, koje su u ovih skoro četiri decenije Istraživačku stanicu Petnica činili dobrim mestom za učenje i razvoj”, kaže Nikola Božić, programski direktor IS Petnica.

Nagrade je uručio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, tom prilikom rekavši da je Svetosavska nagrada jedno od najlepših i najznačajnijih priznanja koje pojedinac, ili institucija mogu da dobiju, a da je jedan od razloga što ova nagrada ima poseban značaj jer je nazvana prema istorijskoj ličnosti sa kojom se narod u Srbiji najčešće identifikuje. Ministar je naveo da je komisija za dodelu nagrada radila naporno i kvalitetno, uz precizno sagledavanje doprinosa institucija i pojedinaca pri unapređenju obrazovanja i vaspitanja, i da dobinici dobitnici nagrade predstavljaju svojevrstan uzor.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.