O uspesima gradske vlasti, žalu za neurađenim, pozivanju na TV duel i Apotekarskoj ustanovi

Na jučerašnjoj konferenciji za medije Srpske napredne stranke, prvi čovek ovdašnjeg Gradskog odbora SNS-a i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović odgovorio je na kritike Demokratske stranke da ništa nije uradio za vreme svog mandata i pozvao gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića i “njegovog mentora” Dušana Petrovića na TV duel. Govoreći u prilog tome šta je sve vlast koju on predvodi u Valjevu uradila u prethodnom periodu, Gvozdenović je naveo završetak Šeste osnovne škole, Ulice Mirka Obradovića i brane Stubo-Rovni, zatim rekonstrukciju Doma zdravlja, investicije i aktivnosti vezane za gradsku “Toplanu” koje su uticale na smanjenje štetne emisije gasova, kao i brže saobraćajne veze sa Beogradom. 

Sa konferencije za medije GO SNS Valjevo / Foto: Ivan Radojević

“Vidim i Demokratska stranka je počela pripreme za izbore. To je dobro da se opozicija trgnula i da će krenuti i učestvovati na ovim izborima. Odlučili su da napadnu i prvo kritikuju gradonačelnika i da kažu da on nije uradio ništa. Oni misle da će ono što su oni uradili i ono što će uraditi biti mnogo bolje nego što je sada. Ne bi bilo loše da oni nabroje šta su još uradili za period dok su bili na vlasti, sem one trećine Karađorđeve ulice i one industrijske zone “Stefil”, za koju su uzeli kredit i kupili je, i koja je dobila značaj tek kada ju je preuzeo jedan čuveni doktor nauka koji je sada na radu u Beogradu”, započeo je obraćanje pred novinarima gradonačelnik Gvozdenović, predsednik GO SNS i potom naveo šta je sve ova gradska vlast uradila otkako je on predvodi.

“Gle čuda, baš ova vlast koju ovaj gradonačelnik predvodi, završila je Šestu školu, projekat iz prošlog milenijuma. Završili smo Ulicu Mirka Obradovića i to je bio san svih da preseku jednu ulicu pored Kolubare. Brana Stubo-Rovni je gotova. Rekonstruiše se Dom zdravlja, za šta je Vlada Srbije preko Kancelarije za javna uložila veliki novac. Da ne pričam o ulicama i seoskim putevima koliko ih je za poslednjih godinu i po dana urađeno i gde nisu videli gradonačelnika u pojedinim delovima grada ili selima po 30-40 godina. Verovatno je moj najveći greh što je to moje ništa mnogo više nego njihovo mnogo”, kazao je Gvozdenović na konferenciji za medije.

On je naveo da je njegova “nesposobnost” i to što je eliminisao mazut iz “Toplane”, koja sada koristi tečni komprimovani gas kao energnet. “Prema zvaničnom izveštaju, realizacijom ove investicije, emisija štetnih gasova prilikom proizvodnje toplotne energije spuštena je na nivo značajno ispod graničnih vrednost emisije propisanih Vladinom uredbom i to se može lako proveriti. Priključili smo novih 87.000 kvadrata na “Toplanu”, priključili smo bolnicu, Dom zdravlja, Policijsku upravu, Ekonomsku, Tehničku školu i to sve u ovom mandatu. Povećali smo grejnu površinu za 28%, pa mi ostaje jedino da pitam ove stručnjake iz Demokratske stranke kako su oni usmerili ruže vetrova i kako su oni provetravali grad”, istakao je Gvozdenović.

Dr Slobodan Gvozdenović, predsednik GO SNS Valjevo i gradonačelnik Valjeva / Foto: Ivan Radojević

Odgovarajući dalje na kritiku Demoratske stranke, Gvozdenović je istakao i da se u periodu od kada je on gradonačelnik mnogo brže stiže od Valjeva do Beograda. “U njihovom mandatu su samo razmeravali pantljikama njive od Lajkovca do Uba. I to je deonica koja je sigurno kraća od ove deonice koja treba da se gradi od Valjeva do Nepričave i koja će biti gotova za 2 godine. Valjevo je mnogo bolje povezano sa auto-putem “Miloš Veliki”, nego u njihovo vreme, jer autoput tada nije ni postojao”, rekao je Gvozdenović.

On je pozvao gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića i “njegovog mentora” Dušana Petrovića na TV duel i da “činjenicama ukrste koplja”.

“Valjda će sa ovim velikim rezultatima koje su imali do sada Demokratska stranka izaći na lokalne izbore i pokazati koliko su oni bili uspešni, a koliko smo mi bili neuspešni. Verujte da se radujem tome i spreman sam za svaki duel. Evo, zvao sam ovog Zelenovića, a iz Šapca samo muk i glasno ćutanje. Nema glasa. Taj odjek iz Šapca mnogo govori o njihovom stavu da su spremni da sednu da razgovaraju i da sa činjenicama ukrstimo koplja i da vidimo ko je u pravu. Zelenović može samo pred svojim malobrojnim pristalicama da priča bajke. Sad se sakrio u ljušturu i od njega ni traga ni glasa. Evo, ja ga ponovo zovem, tog skorojevića, neka bira televiziju, neka dođe na TV duel, a ne da kao robot ponavlja ono što mu njegov mentor Dušan Petrović napiše. I nemoj da ovde po Valjevu, kao mancaga, ide po nekim skupovima, iza ugla, iza ćoška. Ja u Šabac ne idem da bih držao stranačke skupove, a on ako sme neka dođe na TV duel”, uputio je poziv Gvozdenović.

Sa konferencije za medije GO SNS Valjevo / Foto: Ivan Radojević

Žal za neurađenim

Na novinarsko pitanje da li postoji žal za nečim što možda kao gradonačelnik nije uradio, a želeo je, planirao i najavio da će biti urađeno tokom njegovog mandata, Gvozdenović je odgovorio da mu je najviše žao što nije započeta rekontrukcija Opšte bolnice Valjevo uprkos tome što je Grad odvojio sredstva za to i ispunio svoje obaveze.  Takođe, kao žal naveo je i da je možda moglo više da se uradi na rešavanju problemu aerozagađenja u smislu priključenja velikih zagađivača u centru grada, kao što su zgrada bivšeg komiteta, Zavod za javno zdravlje i Singidunum.

Navodeći da je Valjevo jedan od retkih gradova koji je uradio Registar zagađivača, koji je održao javnu raspravu o aerozagađenju i koji je iz ekoloških fondova uložio oko 55 miliona za promenu energenta u “Toplani”, gradonačelnik Valjeva je naveo da se radi jedan ozbiljan projekat sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o mogućnosti korišćenja toplotnih pumpi i povezivanja sa fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda koja se nalazi prekoputa “Toplane”.  Kako je rekao, predstudiju i studiju izvodljivosti su oni pristali da plate, a da je naše da donesemo odluku da li ćemo ući u taj projekat ili ne.

Sa konferencije za medije GO SNS Valjevo / Foto: Ivan Radojević

O sudbini Apotekarske ustanove Valjevo

Prema rečima gradonačelnika Gvozdenovića, Apotekarska ustanova Valjevo ne ide ni u kakvu likvidaciju, ni u prodaju, ni u koncesiju. On jeste naglasio da mora da se izvrši racionalizacija i prostora i kadra, ali da to ne znači likvidaciju ustanove. Kako je pojasnio, oni slobodni kapaciteti Apotekarske ustanove, koji budu verifikovani od strane nadležnih organa, biće stavljeni na raspolaganje budućem zakupcu. Apotekarska ustanova je u tom slučaju zakupodavac i ne prestaje da postoji. Uslovi konkursa za izdavanje slobodnih kapaciteta su stvar odluke komisije, Gradskog veća i nadležnih organa u dogovoru sa Apotekarskom ustanovom.

“Način otplate duga moramo verifikovati, jer znate i sami da RFZO kasni po 2 meseca u plaćanju leka na recept, moramo videti koliki je dug. Prema papirima taj dug iznosi cca 60-70 miliona dinara. Mogu da vam kažem da je najveći poverilac “Feniks” i da sam dva puta razgovarao sa menadžmentom te nemačka veledrogerije i oni su stekli utisak da je Grad spreman da uđe u rešavanje problema Apotekarske ustanove, bar se tako izjašnjavaju”, kazao je Gvozdenović.

On je naglasio da je država centralizovala nabavke, da rabati i boniteti idu državi, a ne Apotekarskoj ustanovi, da se plate finansiraju od marže na cenu leka.

“Kolike su cene lekova, a kolike marže, to morate njih da pitate i nećemo ulaziti u te detalje. Ali, Grad neće dozvoliti da Apotekarska ustanova ode u likvidaciju. I posle vremena koje bude dato u zakup ne prestaje da postoji, ona se vraća Gradu”, istakao je prvi čovek grada.

Na novinarsko pitanje šta će biti sa zaposlenima u Apotekarskoj ustanovi i njihovim otpremninama, Gvozdenović je napomenuo da u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom u budžetu piše šta je predviđeno sa otpremninama, šta je uloga grada, a šta Republike.

“Videćemo koliko ima zaposlenih u Apotekarskoj ustanovi u momentu izdavanja u zakup. Ilustrovaću jedan primer. Apotekarska ustanova Valjevo pokriva teritoriju od oko 200.000 stanovnika. Mreža apoteka nije menjana od prošlog veka. Apotekarska ustanova Novi Sad je imala 45 zaposlenih i grad Novi Sad je bar po broju stanovnika mnogo veći od Kolubarskog okruga. Naša Apotekarska ustanova je imala 80 zaposlenih. Mora da se izvrši racionalizacija i prostora i kadra, ali to ne znači likvidaciju ustanove”, precizirao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.