Izložba “Maske i maskiranje u običajnoj praksi” u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo

U Galeriji Narodnog muzeja Valjevo će povodom obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, u subotu, 18. maja, u 18 časova biti otvorena izložba “Maske i maskiranje u običajnoj praksi – tradicionalni i obnovljeni oblici”. Autorke izložbe su etnolog i muzejski savetnik Gordana Pajić – rukovodilac zbirke za nematerijalno kulturno nasleđe, kustos etnolog Natalija Pantić – rukovodilac etnološke zbirke i kustos pedagog Jelena Nikolić Lekić, koja je i direktor Narodnog muzeja.

MASKE POZIVNICA

Prema navodima autorki ove izložbe, ova muzejska priča predstavlja običaje godišnjeg i životnog ciklusa u kojima se koriste maske i maskiranje u tradicionalnoj i/ili oživljenoj formi običaja u različitim krajevima Srbije.

“Mnogi od ovih običaja u prošlosti su bili široko rasprostranjeni i deo su nasleđa ne samo srpskog i slovenskog, nego i drugih naroda.

Promene u načinu privređivanja, društvene i istorijske okolnosti, a pre svega ideološke, uticale su da mnogi običaji na našim prostorima od sredine 20. veka gube na značaju, nestaju i menjaju svoju primarnu funkciju.

Za ovaj segment muzejske prezentacije od velikog značaja su istraživanja koja su rađena u poslednje dve decenije, kao i članci u pisanim i elektronskim medijima.

Od neprocenjive vrednosti su aktivnosti lokalnih zajednica, njihovih institucija kulture, crkvenih opština i pojedinca koji su se angažovali na obnavljanju i/ili stvaranju tradicije. Neki od njih su bili naši neposredni saradnici kao kazivači, a neki su nam ustupili materijal za našu muzejsku prezentaciju”, navode autorke izložbe.

 

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply