Izložba slika i crteža iz kolekcije porodice Biro otvorena u Modernoj galeriji

Ovdašnji ljubitelji i poštovaoci umetnosti imaće priliku da do 29. decembra u Modernoj galeriji uživaju u delima iz vredne kolekcije porodice Biro iz Zemuna. Izložbu slika i crteža iz ove zbirke, koju više od četiri decenije sakuplja i novim imenima savremene srpske umetnosti obogaćuje vlasnik kolekcije Zvonimir Biro, čini 90 radova od 47 autora, nastalih u periodu od 1965. do 2020. godine. Po mišljenju uvaženih likovnih kritičara, reč je o vrlo vrednoj privatnoj kolekciji, čija dela počivaju na konceptima fantastičnog realizma i fantastike.

Moderna-galerija-5

Foto: Slobodan Ćirić

Na svečanom otvaranju ove značajne izložbe Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije istakao je da porodica Biro proteklih 30 godina podržava mlade srpske umetnike.

“Veliko je zadovoljstvo danas u ovoj galeriji imati velika i priznata imena srpske umetnosti, njihove sledbenike, naslednike. Budućnost Moderne galerije zavisi od Kristine Pirković, Veljka Valjarevića, Andreja Konopeka, svih onih mladih ljudi koji će uskoro i sami izlagati u Modernoj galeriji Valjevo”, rekao je Jovanović i naglasio da su kriterijumi odabira prikazanih slika opredeljeni programom galerije baziranom na izlaganju radova neofiguracije i slikarskih ostvarenja medijalnih tendencija.

Moderna-galerija-1-2

Foto: Slobodan Ćirić

Likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov je na otvaranju podsetio da su upravo zbirke slika u građanskoj svojini bitan temelj u kulturi jednog naroda.

“A, to na najlepši način pokazuje ova kolekcija smeštena u kući i štampariji porodice Zvonimira Biroa. Ta kuća predstavlja jedan magičan kutak, jedno uporište medijalnog duha, lepote ukusa i otmenosti. Zvonimir Biro je kao kolekcionar jedan strasnik. Sakupljanje slika za njega je strast, velika pasija. Međutim, on je jedan od onih kolekcionara koji ima jasnu svest o tome šta skuplja i zašto skuplja. I on je upravo u toj svojoj pasiji, kolekcionarskoj strasti spojio, izmirio dve stvari koje jako retko idu jedna sa drugom, tu promišljenost i posvećenost u prikuljanju tih dela, a sa druge strane radost prikupljanja. Zvonimira Biroa zanimaju slikari koji nastupaju i uzimaju od tradicije, slikari figurativne veroispovesti, slikari čija dela prate entitete fantastičnog, čudnovatog, ezoteričnog, skrivenog, dakle slikari na čijim je slikama prenet, transponovan jedan fantastični unutrašnji sadržaj, slikari koji ono nevidljivo, teško uhvatljivo prenose na svoje slike”, rekao je u Valjevu Danilov.

Novinar i likovni kritičar Dejan Đorić, koji je i autor teksta za katalog ove izložbe, ocenio je ovu zbirku kao pregled najboljeg u srpskom slikarstvu.

“Pregled novog figurativnog slikarstva odnosi se najviše na dela iz zbirke Biro. Karakter zbirke je muzejski, jer poseduje neka od najboljih, a često i najbolja dela naših slikara na razini dva veka. Opšti ton zbirke je svečan i odaje veliko poštovanje vlasnika prema umetnosti”, naveo je između ostalog Đorić.

Moderna-galerija

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.