Izložba slika i crteža “Tako zamišljam nebo” Marije Jevtić u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo

Od ponedeljka 28. septembra do nedelje 25. oktobra, u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo biće prikazana izložba slika i crteža “TAKO ZAMIŠLJAM NEBO” autorke Marije Jevtić.

Marija Jevtić rođena je u Valjevu. Na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu diplomirala je 1994. godine na odseku scenografije. Bila je autor scenografije i kostima na preko stotinu pozorišnih predstava u zemlji i inostranstvu. Realizovala je preko 200 plakata i programa za Pozorište “Atelje 212” i druga pozorišta, takođe i pozorišta u Zadru, Zenici, Novom Sadu, Somboru… Izlagala je na više kolektivnih izložbi i pet puta samostalno.

Izvor: Facebook

Od 2007. godine bavi se dečjim knjigama kao illustrator i autor. Tokom 2013. godine bila je nagrađena na međunarodnoj izložbi “Umetnost dodira” u Sarajevu i izlagala na Majskom salonu u Beogradu. Bila je učesnik “Zlatnog pera” 2014. i 2019. godine.  Dobitnik je nagrade Sterijinog pozorja za grafički dizajn 2012. godine, nagrade za ilustraciju na Novosadskom sajmu knjiga 2015. i nagrade Godišnje izložbe slikarsko grafičke sekcije 2016. godine.

Marija Jevtić bil je predstavnica Srbije na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2013. godine i jedna od učesnica izložbe ilustracija “Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu” 2018. godine u Bratislavi i 2019. godine u Beogradu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.