Izložba valjevskih osnovaca “Ponesimo svoju prošlost” u Narodnom muzeju Valjevo

U Galeriji Narodnog muzeja Valjevo, u subotu, 3. juna 2023. godine, u 18 časova, biće svečano otvorena izložba radova učenika od 5. do 8. razreda valjevskih osnovnih škola na temu etno motiva “Ponesimo našu prošlost”. Nakon svečanog otvaranja izložbe biće upriličena aukcija torbi na kojima su štampani likovni radovi đaka učesnika.

Muzej Ponesimo svoju prošlost

Foto: Valjevska posla

Na izložbi će biti predstavljena 62 likovna rada koja su nastala kao rezultat učešća valjevskih osnovaca na Etnološkoj-likovnoj radionici “Etno motivi”. U programu radionice bili su uključeni učenici od 5. do 8. razreda svih osnovnih škola sa teritorije grada. Đaci su imali zadatak da različitim likovnim tehnikama izraze i prikažu svoj doživljaj određenih elemenata naše tradicionalne kulture, u ovom slučaju etnoloških motiva na upotrebnim i odevnim predmetima (ćilimi, peškiri, jastučnice, tzv. kuvarice, jeleci, pregače itd.). Autorka pomenute radionice i ove vrlo interesantne izložbe, koja je podstakla naše mlade likovne stvaraoce da zavire u prošlost i svojom kreativnošću ovekoveče deo našeg kulturnog blaga, je Natalija Marković kustos etnolog valjevskog Narodnog muzeja.

Svi učesnici radionice i izložbe na poklon će dobiti  zahvalnice, besplatne godišnje ulaznice za Narodni muzej Valjevo, kao i katalog koji je specijalno štampan za ovu izložbu, a u kojem se nalaze reprodukcije dečjih radova.

Stručna komisija u sastavu: Gordana Pajić – etnolog, Jelena Ivić – istoričar umetnosti, Marija Đurić – istoričar umetnosti i Predrag Blagojević – akademski umetnik, obavila je žiriranje svih učeničkih likovnih radova. Ocenjivana je likovnost, kreativnost u interpretaciji teme i razumevanje zadate teme.

“Komisija je dodelila pet ravnopravnih nagrada. Cilj nam je da kroz umetnost, kulturu i sport, afirmišemo pozitivne vrednosti naših osnovaca, te ujedno razvijamo i osećaj humanosti i odgovornosti prema društveno osetljivim grupama”, kazala je kustos etnolog Narodnog muzeja Valjevo Natalija Marković, autorka izložbe “Ponesimo svoju prošlost” i Etnološko-likovne radionice “Etno motivi”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.