Izmenjen kalendar upisa u srednje škole

Može se reći da je polaganje završnog ispita u osnovnim školama u Kolubarskom okrugu proteklo bez poteškoća, međutim znatan broj malih maturanata još uvek nije dobio rezultate testova. Zbog toga su produženi rok za žalbu, kao i celokupan upisni plan u srednju školu. Nadležni tvrde da testovi nisu izgubljeni i da će svi ručno biti pregledani. U ovom momentu je činjenica da je nastalo odlaganje rokova u kalendaru upisa učenika u srednje škole, tako da je objavljivanje zvaničnih rezultata završnog ispita planirano za ponedeljak, 29. jun do 20 časova.

Popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi i upis u bazu podataka, prema trenutnom planu, je u sredu i četvrtak, 1. i 2. jula, od 8 do 15 sati. Sledi provera liste želja i prijem žalbi u nedelju, 5. jula, takođe od 8 do 15 sati. Sutradan, u ponedeljak, 6. jula, do podneva, u planu je objavljivanje zvanične liste želja učenika, provera liste želja na zvaničnom i tehničkom sajtu. Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama, planirano je za sredu, 8. jul, do ponoći.

Upis učenika u srednje škole, u prvom upisnom krugu, planiran je za četvrtak i petak, 9. i 10. jula, od 8 do 15 sati.

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu je takođe u četvrtak, 9. jula, do 8 časova ujutru, da bi popunjavanje i predaja liste želja trajala do 15 časova istog dana. U subotu, 11. jula, do ponoći, je objavljivanje preostalih slobodnih mesta posle drugog upisnog krauga, kao i objavljivanje konačnog rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu. Upis učenika u srednje škole (drugi upisni krug) planiran je u ponedeljak, 13. jula, od 8 do 15 sati.

Od ove godine pri pregledanju testova Ministarstvo prosvete je, po prvi put, uvelo primenu inovativnog, digitalnog pripremanja, pregledanja i obrade testova završnog ispita u osnovnoj školi. Međutim, u pojedinim sredinama, posebno u Beogradu, došlo je do tzv. tehničkih grešaka koje su umesto da ubrzaju, samo usporile proces pregledanja testova i ID obrazaca. Prema žalbama roditelja malih maturanata iz Beograda, bilo je raznih slučajeva, čak i da su izmešani testovi i ID nalepnice. Mnogi nisu uspeli da ostvare uvid u elektronske rezultate završnih testova, a dolazimo do podatka da oko tri stotine učenika nije moglo da vidi jedan od tri testa (mada je u osnovnim školama u Srbiji završni ispit na kraju osmog razreda polagalo 66.955 učenika). Ipak, ranijih godina, kada sistem pregledanja testova nije bio digitalizovan, preliminarni rezultati testiranja bili bi poznati u vrlo efikasnom roku.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.