Izmenjen kalendar upisa u srednje škole

Može se reći da je polaganje završnog ispita u osnovnim školama u Kolubarskom okrugu proteklo bez poteškoća, međutim znatan broj malih maturanata još uvek nije dobio rezultate testova. Zbog toga su produženi rok za žalbu, kao i celokupan upisni plan u srednju školu. Nadležni tvrde da testovi nisu izgubljeni i da će svi ručno biti pregledani. U ovom momentu je činjenica da je nastalo odlaganje rokova u kalendaru upisa učenika u srednje škole, tako da je objavljivanje zvaničnih rezultata završnog ispita planirano za ponedeljak, 29. jun do 20 časova.

Popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi i upis u bazu podataka, prema trenutnom planu, je u sredu i četvrtak, 1. i 2. jula, od 8 do 15 sati. Sledi provera liste želja i prijem žalbi u nedelju, 5. jula, takođe od 8 do 15 sati. Sutradan, u ponedeljak, 6. jula, do podneva, u planu je objavljivanje zvanične liste želja učenika, provera liste želja na zvaničnom i tehničkom sajtu. Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama, planirano je za sredu, 8. jul, do ponoći.

Upis učenika u srednje škole, u prvom upisnom krugu, planiran je za četvrtak i petak, 9. i 10. jula, od 8 do 15 sati.

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu je takođe u četvrtak, 9. jula, do 8 časova ujutru, da bi popunjavanje i predaja liste želja trajala do 15 časova istog dana. U subotu, 11. jula, do ponoći, je objavljivanje preostalih slobodnih mesta posle drugog upisnog krauga, kao i objavljivanje konačnog rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu. Upis učenika u srednje škole (drugi upisni krug) planiran je u ponedeljak, 13. jula, od 8 do 15 sati.

Od ove godine pri pregledanju testova Ministarstvo prosvete je, po prvi put, uvelo primenu inovativnog, digitalnog pripremanja, pregledanja i obrade testova završnog ispita u osnovnoj školi. Međutim, u pojedinim sredinama, posebno u Beogradu, došlo je do tzv. tehničkih grešaka koje su umesto da ubrzaju, samo usporile proces pregledanja testova i ID obrazaca. Prema žalbama roditelja malih maturanata iz Beograda, bilo je raznih slučajeva, čak i da su izmešani testovi i ID nalepnice. Mnogi nisu uspeli da ostvare uvid u elektronske rezultate završnih testova, a dolazimo do podatka da oko tri stotine učenika nije moglo da vidi jedan od tri testa (mada je u osnovnim školama u Srbiji završni ispit na kraju osmog razreda polagalo 66.955 učenika). Ipak, ranijih godina, kada sistem pregledanja testova nije bio digitalizovan, preliminarni rezultati testiranja bili bi poznati u vrlo efikasnom roku.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.