Izmenjen Pravilnik o većoj dostupnosti lekova

Lekovi koji do sada nisu bili registrovani za neku određenu bolest, a dokazalo se da pomažu u lečenju te bolesti, sada mogu da se izdaju pacijentima, jer je izmenjen Pravilnik o dostupnosti lekova, saopšteno je iz valjevske Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Citostatik koji se, na primer, primenjuje kod terapije karcinoma dojke, pod određenim uslovima, može da se na osnovu novih izmena Pravilnika o većoj dostupnosti lekova (tzv. off-label) koristi i u terapiji karcinoma želuca.

rfzo-logo“Off-label lekovi biće na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dostupni pedijatrijskim pacijentima, osobama koje se leče od malignih bolesti, autoimunih oboljenja i pacijentima na transplantaciji. Lekar specijalista odgovarajuće grane medicine propisuje lek uz pisanu saglasnost pacijenta, preuzima odgovornost za propisivanje leka i praćenje lečenja pacijenta. Pravilnikom je predviđeno da off-label terapiju za decu, maligna i autoimuna oboljenja odobrava Komisija RFZO za off-label, a za transplantaciju sama zdravstvena ustanova bez komisije RFZO”, precizira se u saopštenju  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – Filijale Valjevo.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.