Izuzetna Vukova nagrada Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović” – Po svemu i odavno zaslužena!

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” dobitnik je Izuzetne Vukove nagrade za izuzetan doprinos unapređenju kulture, obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koja joj je uručena 19. februara u Predsedništvu Srbije, a svečanost povodom ovog vrednog priznanja upriličena je sinoć u Svečanoj sali Valjevske gimnazije. U prisustvu predstavnika Biblioteke, Kulturno-prosvetne zajednice Srbije koja ovo priznanje dodeljuje, preosveštenstva, grada, vojske i uglednih beogradskih i valjevskih ustanova, ali i brojnih građana, korisnika usluga biblioteke, svi govornici složili su se u jednom – da je Izuzetna Vukova nagrada zaista izuzetno priznanje, velika čast za Biblioteku, ali i podsticaj da nastavi svoj rad na širenju pismenosti i kulture, razvoju čitalačkih navika i zaštiti kulturnog nasleđa ovog kraja.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović dobitnik Izuzetne Vukove nagrade (3)

Foto: Valjevska posla

“U vremenu digitalizacije i novih tehnologija, Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” ne samo da je uspela da nađe način da se prilagodi potrebama čitalaca, nego i da podigne kvalitet rada i usluge na jedan veoma visok nivo. Ponosan sam što Biblioteka iz našeg grada pokazuje da knjiga i čitanje imaju budućnost i što je njihov napor prepoznala Kulturno-prosvetna zajednica i nagradila je sa Izuzetnim Vukovom nagradom&quot”, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković u ime Grada Valjeva kao osnivača Biblioteke, izrazivši radost za sve buduće uspehe i zajedničke projekte u predstojećem periodu.

Lazar Gojković

Obraćanje gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića / Foto: Valjevska posla

Jedan od članova žirija, Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, koja 60 godina uručuje vredno priznanje, Vukovu nagradu, naglasio je da je žiri od 87 pristiglih predloga odlučio da dodeli 10 Vukovih i 4 Izuzetne Vukove nagrade.

“Žiri nije imao mnogo problema da ovu instituciju izdvoji iz Vukove nagrade u Izuzetnu Vukovu nagradu. Osnovana pre 155 godina, Matična biblioteke “Ljubomir Nenadović” spada u red ustanova sa najdužim trajanjem u Srbiji, odavno je počela kao jedna od najuspešnijih ustanova kulture, ne samo u valjevskom kraju nego je postala uzor drugim bibliotekama u Srbiji, pre svega po jednom sveobuhvatnom programu koji je uspela da razvija posljednji desetak godina i zalaganju da znanje bude svojina svih generacija, od najmlađih njenih korisnika, pa sve do penzionera, ali i po književnim nagradama “Desanka Maksimović”, “Ljubomir P. Nenadović”. Stavljajući čitanje u prvi plan, ona je svakom korisniku omogućila da biblioteku doživljava kao svoj dom i mesto gde može potražiti odgovor za svaku svoju upitnost, postala je tako oslonac za svakog Valjevca”, poručio je Ajdačić, podsetivši da Vukova nagrada predstavlja jednu od najznačajnijih nagrada u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

Živorad Ajdačić

Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajedince Srbije / Foto: Valjevska posla

Podsećanjem da je prvi dobitnik Izuzetne Vukove nagrade bio naš nobelovac Ivo Andrić, dogogodišnji sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, novinar, književnik, publicista i veliki prijatelj Biblioteke Miloš Jevtić, koji je takođe podržao predlog za Vukovu nagradu, ukazao je još jednom na značaj ovog priznanja.

“Motivisan sam iz tri razloga. Prvi razlog je što poštujem biblioteku u koju sam prvi put ušao 30. septembra 1949. godine kao đak četvrtog razreda Valjevske gimnazije. Drugi razlog je što poštujem Vukovu nagradu, u čijem sam u osnivanju 1962. godine učestvovao. I treći razlog je što poštujem ovu Gimnaziju. Čestitam vam Valjevci što ste dobili Vukovu nagradu. Ali, da vam kažem, vi ste dobitnici, do sada, a sad bih volio da budete nosioci. Nosioci Vukove nagrade treba dobro da rade, da opravdaju to najveće priznanje. Pokažite svaki godine svojim radom kako ste zaslužili tu nagradu”, naglasio je Jevtić rukovodstvu Biblioteke, a ujedno iskoristio prisustvo gradonačelnika da mu skrene pažnju na dato obećanje da će valjevska Biblioteka uskoro dobiti novi prostor, kakav zaslužuje, a kako lepo reče, biblioteka je zavičaj čitanja koji moramo negovati i čuvati!

Miloš Jeftić

Obraćanje novinara, književnika i publiciste Miloša Jevtića / Foto: Valjevska posla

Razvoju bibliotekarstva u Srbiji verovatno najveći značaj daje Filološki fakultet u Beogradu, Katedra za bibliotekarstvo i informatiku, školujući stručnjake kroz formalno obrazovanje, organizujući programe za kontinuirano, celoživotno obrazovanje svih bibliotekara i unapređujući bibliotekarstvo kao naučnu oblast. Prof. dr Aleksandru Vraneš, profesor i dugogodišnji upravnik Katedre za bibliotekarstvo i informisanje, sada član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje ukazala je na neke od najvažnijih postignuća Valjevske biblioteke kojima je zaslužila ovo vredno priznanje.

“Decenijama doprinoseći razvoju kulture čitanja i čitalačkih navika, upisujući u našu svakodnevicu i sećanje čitalačke klubove za osnovce, dečije izložbe, domišljate projekte, poput “Zimovanja u Biblioteci”, izlazeći u susret naučnim istraživačima, obraćajući se najširoj čitalačkoj publici, baš onako kako je javnoj biblioteci i primerno, organizovanjem sada već kultne manifestacije “Dvorište”, od 1987. godine, potom novijeg datuma biblioterapijske akcije “Valjevo čita”, osnivanjem “Muzeja zaračajnih pisaca” za književne velikane, naučnike, kulturne poslenike rođenjem i životom vezane za Kolubarski okrug, do foto konkursa “Slike grada”, u cilju savremenog dokumentarnog svedočenja o događajima i ljudima, valjevska je Biblioteka, imajući uvek na svom čelu zaslužne, ugledne i umne voditelje, a u kolektivu preduzimljive, sposobne, učene i predusretljive bibliotekare i knjižničare, znala kako da svojim angažovanjem doprinese prosvećenosti svoje zajednice”, ocenila je prof. dr Vraneš uz napomenu da je valjevska Biblioteka matična od 1994. godine za sve biblioteke u Kolubarskom okrugu, ovim visokim priznanjem potvrdila da je umela da bude dobar i podsticajan voditelj i saradnik svim bibliotekama u svojoj lokalnoj mreži Gradskoj biblioteci “Božidar Knežević” Ub, Gradskoj biblioteci Lajkovac, Narodnoj biblioteci Osečina, Biblioteci “Milovan Glišić” Mionica, specijalnim bibliotekama Međuopštinskog istorijskog arhiva u Valjevu i Narodnog muzeja Valjevo i bibliotekama 27 osnovnih i 8 srednjih škola.

Aleksandra Vraneš

Prof. dr Aleksandra Vraneš /Foto: Valjevska posla

U ime slavodobitnika Izuzetne Vukove nagrade prisutnima se obratila direktorka valjevske Matične biblioteke Violeta Milošević, koja je, između ostalog, podsetila i na postignute rezulatate zajedničkog rada svih bibliotekara decenijama unazad.

“Nagradu koju smo, kažu, odavno zaslužili, prihvatamo kao priznanje za vredan i ambiciozan rad, stručnosti i posvećenost poslu. Večeras sam od prijatelja dobila divnu poruku, koja u jednom delu glasi: “Hodajte znajući da nikada niste sami i da su uz vas oni koji vas cene i vole.” Hvala vam što ste došli da podelite radost uspeha. Što ste bili uz nas i sa nama dok smo ostvarivali svoje projekte. Hvala vam što delite našu viziju i što ćete biti uz nas kada budemo koračali ka novoj budućnosti za Biblioteku i naše Valjevo. U ovom trenutku, naša je zajednička obaveza jeste da za generacije koje dolaze stvorimo NOVU BIBLIOTEKU, prilagođenu savremenim tehnologijama i novim korisnicima. Molim vas da nam u tome pomognete, jer posle 155 godina od osnivanja Čitaonice valjevske, Valjevo zaslužuje novu zgradu kao ostvarenje višedecenijskih snova”, poručila je direktorka Matične biblioteke Violeta Milošević i iznela vredne brojke i podatke, među kojima i da Biblioteka danas ima oko 140.000 knjiga i isto toliko časopisa i drugih periodičnih publikacija, da je njen fond dostupan 24 sata svim korisnicima, sa bilo koje pristupne tačke u svetu, zahvaljujući moćnoj digitalnoj bazi, zatim da je skoro 84.000 zapisa, odnosno, blizu 138.000 primeraka knjiga vidljivo u informacionom sistemu COBISSMBVA, da je učešćem u ovom sistemu, korisnicima omogućen pristup moćnoj bazi COBISS Srbije koja se svakog trenutka uvećava, a koja sadrži skoro 4 miliona bibliografskih zapisa, kao i da svakog dana u Biblioteku uđe u proseku 180 korisnika da bi pozajmilo knjigu, dobilo informaciju, koristilo Čitaonicu, došlo na kulturni program ili neku edukaciju, a među kojima  je 50% onih do 14 godina, a od tog broja je polovina onih do 7 godina života.

Violeta Milošević

Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke Ljubomir Nenadović / Foto: Valjevska posla

Biblioteka posvećuje veliku pažnju svojim čitaocima, ali i partnerima. Saradnja biblioteke i škola, garant je dobrih rezultata i dobrobiti za celu zajednicu, što je potvrdila i mr Ana Savković, direktorka OŠ “Nada Purić” koja je istakla da je Izuzetna Vukova nagrada dodeljena Matičnoj biblioteci zapravo nagrada celom gradu! Ona je ukazala na vezu biblioteke i škola kao najznačajniju vezu za nacionalni identitet države, obrazovanje, naučna postignuća, a podsetila je prisutne i na značaj bibliotekara!

“Škole preko svojih prosvetnih radnika uvode mala bića u čaroliju reči. Onda žele da utkaju u njih ljubav prema knjizi, a zatim da ih prepuste bibliotekama da ih neguju kao čitaoce. Svi prvaci grada sa svojim učiteljicama odlaze da se učlane u Gradsku biblioteku. To je jako važan dan za svakog prvaka zato što ga u biblioteci čeka članska karta sa njegovim imenom. Kako se ponosni i zadovoljni vrate pa pokazuju svima. Sjajni smo saradnici, biblioteka i škole. Želimo da učenici dožive biblioteku kao mesto gde im je lepo i da je osećaju kao svoje mesto gde će učiti i razvijati se”, sa puno emocija poručila je Ana Savković i osvrnula se na ulogu bibliotekara, podsetivši se onih koji su radili i rade u Biblioteci uz veliku zahvalnost što svoj posao rade sa puno ljubavi osluškujući ukuse i potrebe svojih korisnika!

Aleksandra Vraneš, Ana Savković, Miloš Jeftić

Obraćanje mr Ane Savković / Foto: Valjevska posla

Pre 11 godina, Biblioteka je ustanovila Nagradu za najbolju putopisnu knjigu, koja nosi ime Ljubomira P. Nenadovića. Kvalitet ove nagrade potvrđen je višestruko. Njeni dobitnici su najbolji predstavnici srpske književne reči, a svemu su doprinos dali uvaženi članovi žirija koji svih ovih godina sarađuju sa Bibliotekom na ovom važnom poslu. Prof. dr Mihajlo Pantić, jedan od članova žirija, poslao je svoje slovo pohvale koje je ovom prilikom pročitano.

“Nagrada je – to treba reći bez imalo premišljanja i konvencionalne skromnosti – po svemu i odavno zaslužena. Ona se u ovom trenutku doživljava ne samo kao potvrda uzornog rada na polju za kulturu prevažne bibliotečke delatnosti, već i, šire uzev, stalne brige za knjigu i podizanje nivoa prosvećenosti i pismenosti, a to je ne posao nego misija kakva pripada svakom posleniku koji je svoj život posvetio stalnom obrazovanju i unapređivanju znanja sredine kojoj pripada. U tom smislu takođe bezrezervno treba reći da je Matična biblioteka “Ljubomir P. Nenadović” središte i stecište kulturnog života Valjeva i valjevskog kraja čija tradicija, podjednako koliko i savremenost, obavezuje celokupnu nacionalnu kuluturu. Valjevo je, sa svojom bibliotekom, drugim rečima, jedno od središta i izvorišta iz kojih je potekla srpska književnost, i njegovo mesto je u tom i svakom drugom pogledu nezamenljivo. Izuzetna Vukova nagrada to samo dodatno osvedočuje i potvrđuje&quot”, poručio je prof. dr Mihajlo Pantić u svom pismu višedecenijski saradnik i član žirija za dodelu Nagrade “Ljubomir P. Nenandović” i kako sam reče, Valjevac ne po rođenju nego po uverenju.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović dobitnik Izuzetne Vukove nagrade (2)

Foto: Valjevska posla

Biblioteke postoje zbog svojih korisnika – čitalaca, komuniciraju sa njima na razne načine, sve u nameri da odgovore na njihove zahteve, da podstiču čitanje, da utiču na kvalitet čitanja i čitalački ukus. Jedna od onih koji biblioteku doživljavaju kao svoj dom u kome je učila i obrazovala se, a u kojem danas vaspitava i podiže svoje dete, je naša sugrađanka Ivana Mitrović. Ona je otkrila da je prvi put sa osam godina kročila u valjevsku Biblioteku i da duže od tri decenije ovu ustanovu doživljava kao utočišteu biblioteku

“Mnogo toga se promenilo, ali ljubav prema knjigama je nešto što se gaji i knjiga je nešto što mislim i verujem duboko da će postojati i ostati zauvek. A, biblioteke, bez bibliotekara i bez pravilnog odnosa prema svojim korisnicama, bile bi samo bogate, nedostupne riznice i samim tim te knjige ne bi imale vrednost, osim ako nemamo onakav pristup kakav ima valjevska Biblioteka prema svojim čitaocima, zajedno sa svim svojim osobljem, na čelu sa Violetom Milošević. U jednom razgovaru sa gospođom Milošević pitala sam je: “Nakon deset godina rada, imate mnogo toga na što možete i treba da budete ponosni. Šta je to na šta ste najponosniji? A, ona je rekla odgovorila: “Najponosnija sam na ljude”. To je odlika svakog vrhunskog lidera koji zna da se, utakmice ne dobijaju tako što ih vode talentovani pojedinci, već tako što u njima učestvuje ceo tim”, podsetila je Ivana Mitrović.

Ivana Mitrović - Matična biblioteka Ljubomir Nenadović dobitnik Izuzetne Vukove nagrade

Ivana Mitrović / Foto: Valjevska posla

U završnici svečanosti nastupio je ansambl flauta “Grbić” koji je pod rukovodstvom profesorke Slobodanke Vasiljević Ljujić izveo kompozicije Delibresa i Čajkovskog.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović dobitnik Izuzetne Vukove nagrade (2)

Foto: Valjevska posla

B. M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.