Izveštaj o radu na kraju odborničkog mandata

Pred kraj svog četvorogodišnjeg mandata u Skupštini grada, samostalni odbornik i aktivista “Lokalnog fronta Va”, Ljubomir Radović, obratio se medijima i tom prilikom podsetio javnost na svoje aktivnosti u lokalnom parlamentu. On je na početku konferencije za medije podsetio da valjevski Lokalni front, od svog nastanka 2017. godine, insistira na principu odgovornosti i da se vođen tim principom smatra dužnim da sugrađanima, koje predstavlja u lokalnom parlamentu,  izvesti o svojim najznačajnijim aktivnostima u prethodnom mandatu.

Ljubomir Radović, samostalni odbornik u Skupštini grada Valjeva, aktivista “Lokalnog fronta Va” i nosilac liste GG “Lokalni front Va – Slobodni ljudi”

Radović je naveo da je aktivno učestvovao u radu gotovo svih 40 sednica Skupštine grada. Rekao je da je i pored svih napora skupštinskih funkcionera i većine odbornika vladajuće većine da obesmisle raspravu po važnim pitanjima, argumentovano, pristojno i dostojanstveno zastupao građane koji su mi ukazali poverenje. Prema njegovim rečima, pokrenuo je brojne veoma važne teme i predlagao rešenja u interesu svih građana za šta je Skupštinska većina “uglavnom bila gluva”. U izveštaju o svom radu, Radović je kazao da je insistirao da se sa dnevnog reda povlači materijal koji je, najčešće, bio nekompletan i veoma loše obrazložen. Kako kaže, zahtevao je da se prekine sa, po građane, štetnom praksom, da se po hitnom postupku, par dana uoči skupštinskog zasedanja, dnevni red dopunjava važnim temama. Pored insistiranja na odgovornosti predstavnika vlasti, smatra veoma važnim to što je insistirao na javnosti rada Skupštine, kao i kompletne Gradske uprave.

“Borio sam se protiv proširivanja ovlašćenja gradonačelniku, kao i protiv korupcije u javnim nabavkama. Podsećam građane Valjeva da sam prilikom jedne takve aktivnosti ukazao na pljačku građana Valjeva dodeljivanjem ogromnog budžetskog novca fantomskim medijima sa sedištem van našeg grada, nakon čega je usledio pokušaj od strane istih da me lično i profesionalno diskredituju. Prvostepenom odlukom Osnovnog suda u Valjevu uspeo samda dokažem da se novcem građana obilato finansiraju ljudi zaduženi za širenje laži, vređanje i zbunjivanje javnosti. Otvoreno sam se suprotstavio napadima istih lica na novinare. Odupiranje proširivanju ovlašćenja gradonačelnika desilo se na Skupštini grada prilikom rasprave o aktuelnom Statutu grada, prilikom koje sam jasno pokazao da predlog novog Statuta nije dobar, pokušavši da ga dopunim sa preko 20 amandmana. Od ostalih odbornika sam tražio da hitno reaguju povodom nedostojnog ponašanja prvog čoveka grada i potkrepio činjenice koje su otkrile njegovu nesposobnost u upravljanju gradom. Reakcija je oba puta izostala, odbornici okupljeni oko SNS-a i SPS-a su nastavili sa slepom podrškom Slobodanu Gvozdenoviću, koji je danas prepoznatljiv i pod nadimkom Konrad”, kazao je iznoseći izveštaj o svom odborničkom radu, Ljubomir Radović, koji je na predstojećim lokalnim izborima nosilac liste GG “Lokalni front Va – Slobodni ljudi”

On ističe da je uspeo da u Skupštini grada pokrene temu zagađensti vazduha, čime je ovaj ozbiljan problem s pravom dospeo u žižu javnosti.

“Najzad smo saznali ko je i  zašto najveći zagađivač valjevskog vazduha, a danas čak i oni koji su ovaj problem skrivali od građana u predizbornoj kampanji nude neka rešenja. Na Skupštini sam uputio i nekoliko desetina odborničkih pitanja. Ni na jedno odborničko pitanje nisam dobio odgovor, iako Poslovnik o radu Skupštine jasno govori da je to bila obaveza skupštinskih funkcionera i službenika gradske uprave. Brojna pitanja sam uputio i nekadašnjem Povereniku za informacije od javnog značaja, zahvaljujući čemu su neke od tema u Skupštini uopšte i pokrenute. Bezuspešno sam zahtevao da se u Valjevu konačno dogodi Ombudsman. Pored svega navedenog za skupštinskom govornicom sam pokrenuo i pitanja kršenja Zakona u procesu izbora određenih funkcionera, kao što je to slučaj sa pravobranilaštvom”, istakao je na konferenciji za novinare Ljubomir Radović obaveštavajući javnost o svojim odborničkim aktivnostima.

Ljubomir Radović, samostalni odbornik u Skupštini grada Valjeva, aktivista “Lokalnog fronta Va” i nosilac liste GG “Lokalni front Va – Slobodni ljudi”

On je dalje naveo da je javnost Valjeva na sednicama Skupštine grada upoznao sa problemima sa kojima se suočavaju meštani Petnice, Prijezdića, Loznice, Kamenice i Klanice, a koji su “svesno sakrivani od očiju građana”.

“Konačno, još 28. aprila ove godine, sam potpredsedniku Skupštine uputio zahtev za hitnim održavanjem sednice Skupštine grada, na kojoj bi se raspravilo o dešavanjima u Valjevu tokom vanrednog stanja, o neverovatnom trošenju novca iz budžeta, kao i o ulozi famoznog Štaba za vanredne situacije. Odgovora, kao i mnogo puta do sada, nije bilo. Iz toga se najlakše može izvući odgovor na pitanje kako je radila aktuelna vlast u prethodnom mandatu”, zaključio je izlaganje Ljubomir Radović i poručio da od sugrađana očekuje da objektivno procene sve što je urađeno u prethodnom periodu.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.