“Imamo jasan plan za smanjenje aerozagađenja”

Valjevski socijalisti obeležili su Međunarodni dan zaštite životne sredine u Parku “Pećina” predstavivši jasan plan koji se odnosi na zaštitu životne sredine, prevashodno na smanjenje zagađenosti vazduha, a čijem ostvarenju će se posvetiti ukoliko zadobiju poverenje građana na predstojećim izborima. O delu programa, sa kojim ovdašnji SPS izlazi na lokalne izbore, a koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta vazduha, govorili su kandidat za odbornika Đorđe Pavlović i kandidat za narodnog poslanika Darko Kostić.

Sa konferencije za novinare SPS-a u Parku “Pećina”

“Pre svega, plan i ideja je da “Toplana” nastavi sa širenjem toplovodne mreže i da se svi najveći sistemi, gde god je to moguće, priključe na daljinski sistem grejanja. Pomoćićemo našim sugrađanima da se besplatno priključe na toplovod, čime ćemo ostvariti dva jako značajna principa za SPS, a to su princip solidarnosti i opšte koristi. Princip solidarnosti u smislu da svi mi zajednički pomognemo i onima koji možda ne mogu da finansiraju priključenje na toplovodu mrežu i sa druge strane, princip opšteg dobra, što je upravo rad na smanjenju zagađenja vazduha”, rekao je kandidat za odbornika na listi SPS-JS Đorđe Pavlović, uz napominjanje da je u prethodnom periodu gradska “Toplana”, na čijem je čelu član SPS-a, priključila novih 100.000 metara kvadratnih prostora, da su na daljinski sistem grejanja priključeni značajni sistemi poput Opšte bolnice i Policijske uprave. Tom je dodao podatak da je “Toplana” u međuvremeu promenila energent i da sada umesto mazuta koristi komprimovani gas kao ekološki prihvatljivije gorivo, čime je emisija štetnih gasova svedena na minimum.

Đorđe Pavlović, kandidat za odbornika na listi SPS-JS

On je naglasio da je pored širenja toplovodne mreže i omogućavanja besplatnih priključaka potreban dodatni niz mera kako bi se samnjilo zagađenja vazduha. Te mere se, između ostalog, odnose na saobraćaj, koji značajno doprinosi aerozagašenju, i pošumljavanje.

Završićemo započete saobraćajnice u gradu, radićemo na rasterećenje saobraćaju u samom gradskom jezgru, radićemo na probijanju novih ulica, završetku kružnih tokova i izgradnji biciklističkih i pešačkih staza u samom gradu. Sa preduzećem “Agrorazvoj – valjevske doline” radićemo na pošumljavanju. To javno preduzeće, kojim rukovodi naš član, već je postiglo značajne rezultate pripremom strateškog dokumenta kakav je osnov upravljanja šumama na teritoriji grada, koji nam daje mogućnost da se u narednom periodu ozbiljno bavimo daljim podizanjem šumskih zasada u Valjevu”, pojasnio je Đorđe Pavlović.

Sa konferencije za novinare SPS-a u Parku “Pećina”

On je ovom prilikom promovisao ideju prema kojoj bi roditelji za svako novorođeno dete imali priliku da zasade po drvo na posebnoj gradskoj parceli, čime bi na lep i koristan način spojili tradiciju koja postoji u srpskom narodu i podizanje ekološke svesti koja je neophodna.

“Pre nekoliko dana promovisali smo našu ideju da se Dom Vojske pretvori u Dečji kulturni centar. Prema tom našem planu, prostor dvorišta koji okružuje objekat Doma Vojske biće pretvoren u botaničku baštu, čime bi se podizanjem svesti o značaju životne sredine kod naših najmlaših sugrađana zaokružio obrazovni koncept Dečjeg kulturnog centra”, kazao je kandidat za odbornika Đorđe Pavlović.

Darko Kostić, kandidat za narodnog poslanika na listi SPS-JS

O značaju životne sredine govorio je i Darko Kostić, kandidat za narodnog poslanika, rekavši da svako narušavanje zakona prirode direktno ugrožava zdravlje čoveka, zbog čega prema prirodi svi moramo imati odgovoran odnos.

“Koliko je važna tema o kojoj danas govorimo, najbolje pokazuje anketa koju je SPS u Valjevu uradila u februaru mesecu ove godine. U anketi je učestvovalo 7.000 valjevskih porodica. Tom prilikom, najveći broj građana naveo je da je glavni problem u gradu upravo zagađenost vazduha. Mi smo u prethodne 4 godine uradili određene dobre i konkretne stvari u cilju rešavanja ovog problema. Kao partija, smatramo da može i mora bolje. Ostaćemo posvećeni tom pitanju dok se u potpunosti ne reši, jer naš cilj je da svi u Valjevu udišemo čist vazduh”, istakao je Darko Kostić.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.