“Jaletova mitopoetika” u Modernoj galeriji

Izložba “Jaletova mitopoetika” biće otvorena sutra u podne, u valjevskoj Modernoj galeriji. Publika ima priliku da na 50 crteža, nastalih u periodu od 1965. do 2009. godine, vidi višedecenijsko istraživanje antropomorfnih, zoomorfnih i biomorfnih formi Ljubodraga Jankovića Jala. Narativi Jaletovih crteža interpretiraju nasleđe antropoloških i soterioloških mitova. Umetnik reč mit razume kao prikazivanje metafizičkih povezanosti prirode i ljudskog života.

Ljubodrag Janković Jale , “Susret”, tuš – pero, 28,5×39,5 cm, 1981.

Delovi bogatog i značajanog opusa autora bilu su u prethodnom periodu prezentovani u Modernoj galeriji u okviru dve samostalne izložbe i više grupnih. Jalovo slikarstvo ranog perioda, od 1955. do 1965. godine, predstavljeno je prvom samostalnom izložbom 1988. godine, a krajem 2007. godine, na drugoj samostalnoj izložbi, prezentovan je Jalov triptih “Pastiri”, u okviru programa “Jedan autor – jedna slika”. Trećom izložbom “Jaletova mitopoetika”, posetioci će imati priliku da steknu uvid u značajan segment stvaralaštva, koji do sada nije izlagan u galeriji. Postavku prati kvalitetan katalog sa tekstovima autora Dejana Đorića i Dragana Jovanovića Danilova.

Ljubodrag Janković Jale, “Nomadi 2”, kreda, 70×50 cm, 2009.

Među brojnim nagradama za životno delo i slikarstvo, izdvajaju se i dve nagrade za crtež – 1981. godine, prva nagrada za crtež na izložbi “Beograd 1982” 2010. godine, prva nagrada za crtež u kategoriji izvedbe na međunarodnoj izložbi “Osten”, svetska galerija umetnosti na papiru u Skoplju.

Izložba “Jaletova mitopoetika” biće otvorena do 30. jula 2021. godine i može se posetiti svim radnim danima, osim utorkom, kaoi vikendom, u periodu od 10 do 18 časova.

Ljubodrag Janković Jale, “Veče”, ugalj, 70×50 cm, 1987.

Ljubodrag Janković Jale rođen je 9. marta 1932. godine u Pirotu. Otac Radomir bio je fabrički radnik u Jagodini, a majka Ružica bila je domaćica. Osnovnu školu i četiri razreda ondašnje niže gimnazije sa malom maturom završio je u Jagodini, svome zavičajnom gradu. Od 1947. do 1951. godine je pohađao Srednju školu za primenjenu umetnost (odsek grafike) u klasi profesora M.S. Petrova. Potom je 1954. godine diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti (odsek slikarstvo) u klasi profesora Vinka Grdana. Do 1968. godine bavio se raznim disciplinama iz oblasti primenjene umetnosti, a kao ilustrator sarađivao je sa više izdavačkih kuća. Godine 1962. izabran je za asistenta na Katedri primenjenog slikarstva na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, a pet godina kasnije izabran je za docenta (na predmetu Večernji akt). Član ULUPUDS-a postao je 1957. godine, a u članstvo ULUS-a primljen je 1961. Pored niza samostalnih izložbi, učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Predavao je kao redovni profesor (na predmetu Akt) na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu do penzije 1997.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.