„Jesenji pozdrav“- vrtić „Hajdi“

Druga predškolska grupa vrtića „Hajdi“ sa vaspitačicama Oliverom Stepanović i Tatjanom Simeunović, realizovala je niz aktivnosti na temu „Jesenji pozdrav“. Učešće u realizaciji uzeli su i roditelji dece iz ove grupe tako što su sa decom sakupljali prirodne materijale, zajedno osmišljavali kostim za ulogu, (po izboru deteta), učestvovali u radionici gde su izrađivali kostime za decu. Finalna aktivnost, koja je proizvod svega što je urađeno u grupi na ovu temu, bio je kolažni program: „Jesenji pozdrav“.Program je prikazan tri puta. Prvi put za decu iz vrtića, drugi put za roditelje, a treći put za goste koje smo pozvale, odeljenja I3, đake prvake iz OŠ „Sestre Ilić“ sa učiteljicom Tanjom Reljić. Deca su sa uživanjem pratila program mlađih drugara, a zatim su se pridružila i zajedno odigrala „Dunje ranke“ nekoliko puta.

Nakon druženja u sali vrtića, dogovoreno je da na proleće predškolci uzvrate posetu đacima prvacima, a postoje i planovi za zajedničke aktivnosti u budućnostri.O utiscima đaka prvaka govori članak koji je objavljen na sajtu OŠ „Sestre Ilić“.

Ideja se rodila početkom oktobra 2018. godine kada smo otišli na izlet, u Tršić, da se deca upoznaju sa rodnim mestom, likom i delom Vuka Sefanovića Karadžića. Pored ovih saznanja, decu je veoma zainteresovala netaknuta priroda ovog kraja koja je izazvala pregršt lepih emocija i niz pitanja.

Predškolska ustanova Milica Nožica

Koraci koji su usledili:

  • Svakodnevno smo pronalazili kratke sadržaje o jeseni i dramatizovali ih;
  • Pevali smo i igrali oponašajući pokrete lišća koji opada, vetra koji duva, ptica koje odlaze na jug…
  • Otišli smo u park da prikupljamo prirodni materijal koji smo klasifikovali, odlagali u korpe, dekorisali, presovali lišće;
  • Održali smo roditeljski sastanak na kome smo se sa roditeljima dogovorili da prikupljaju i čuvaju prirodne materijale koje ćemo koristiti na radionici za izradu kostima;
  • Pravili smo slike od lišća, figure od prirodnih materijala, slikali jesen akvarelom, ilustrovali priče o jeseni;
  • Organizovali smo zajednički odabir uloga i sadržaja za kolažni program i svakodnevno ga uvežbavali, uvažavajući dečje predloge za redosled izmene i dopune;
  • Organizovali smo radionicu za decu i roditelje gde smo izrađivali kostime, radionici je prisustvovalo dvadesetšestoro dece i trideset roditelja. Dobili smo prelepe kostime.
  • Uredili smo prostor u vrtiću u duhu jeseni;
  • Organizovali smo tri predstave za različitu publiku, prvu za decu iz našeg vrtića, drugu za roditelje i treću za đake prvake I-3 odeljenja Osnovne škole „Sestre Ilić“ sa učiteljicom Tanjom Reljić.
Predškolska ustanova Milica Nožica

Prikupljamo prirodni materijal u parku

Predškolska ustanova Milica Nožica

Slike od lišća

Predškolska ustanova Milica Nožica

Uredili smo prostor u vrtiću

Dobili smo prelepe kostime

Priredba „Jesenji pozdrav“

Ishodi…

Dobili smo:

-Decu koja su preuzela odgovornost da sama odaberu ulogu, da je osmisle, dopune, daju joj lični pečat;

– Decu kreatore koja izražavaju svoje mišljenje bez straha;

– Decu sa ojačanim samopouzdanjem, izražajnim govorom;

– Roditelje, aktivne učesnike u planiranju i realizaciji ideja i programa, koji osluškuju, razgovaraju sa decom, prihvataju njihovo mišljenje i izražavaju sopstvenu kreativnost…

– Vaspitače koji su istovremeno i voditelji i pratioci, kreatori i pomoćnici, inovatori.

Zaključak je da smo dobili zadovoljnu decu, roditelje i vaspitače.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.