Prikupljeno 450 potpisa – Akcija za održavanje javne rasprave o aerozagađenju se nastavlja

Za nepunih pola sata aktivisti valjevskog Lokalnog fronta prikupili su neophodnih 100 potpisa za peticiju kojom se traži održavanje javne rasprave o kvalitetu vazduha u našem gradu. Akcija je pokrenuta jutros ispred zgrade Gradske uprave, neposredno pred današnje zasedanje Skupštine, a prikupljanje potpisa koje je počelo u 9.30 časova prekinuto je oko podneva zbog velike hladnoće. Za to vreme prikupljeno je 450 potpisa, a akcija potpisivanja peticije biće nastavljena u prostorijama Udruženja građana “Lokalni front Va” do kraja sledeće sedmice.

Da Valjevo Prodiše

Prema rečima aktiviste ovdašnjeg Lokalnog fronta Ivana Milovanovića, odziv građana je neverovatan. Ljudi su, kako je rekao, svesni problema, zbog čega su došli i podržali akciju, a održavanje javne rasprave biće samo prvi korak u rešavanju velikog problema aerozagađenja.

“Ovom akcijom pred samo skupštinsko zasedanje želimo da pošaljemo poruku odbornicima da ne zaborave da isti vazduh dišemo i mi i oni i da je ovo problem svih nas. Ovo nije političko pitanje i  oko ovoga uopšte nemamo razloga da se raspravljamo i svađamo. Mi drugi način od ovoga nemamo. Ako odbornici nisu bili svesni da je u martu mesecu ove godine to bilo potrebno uraditi, onda je ovo sledeći zakonski korak. Ujedno, ovo je i jedan test da vidimo koliko su građani Valjeva svesni o problemu aerozagađenja”, rekao je Milovanović i podsetio da je nezavisni odbornik i aktivista Lokalnog fronta Ljubomir Radović,  još pre 9 meseci tražio da se otvori javna rasparava o kvalitetu vazduha, za šta je glasao samo 1 odbornik u gradskom parlamentu.

Da Valjevo Prodiše

Milovanović je još rekao da pitanje aerozagađenja u Valjevu zahteva posebnu sednicu, ozbiljne sastanke i pravljenje posebne radne grupe. On je napomenuo da treba pozvati ljude iz struke da o tome raspravljaju i da moraju da se sklone oni koji se nisu stručni u ovoj oblasti.

“Problem je jako veliki da bismo mogli da kažemo da jedno rešenje može rešiti sve. U poslednjih godinu dana, drveće se seče, a ne sadi se, ulice se ne peru, stimulacija za priključke na Toplanu ne postoji. Gde je vlast da izađe i da upozori građane ujutru da je prekoračena koncentracija PM10 čestica? Po Planu kvaliteta koji je Grad usvojio oni su dužni da izveste javnost, da bi građani sami za sebe mogli da preuzmu neke mere”, kazao je Milovanović.

Da Valjevo Prodiše

“Vazduh u Valjevu je katastrofalan, počeo je da se vidi, a može i da se grize koliko je postao kaloričan”, kaže jedan od potpisnika peticije Srđan Jevremović (25), koji smatra da će svojim potpisom doprineti da se u Valjevu diše normalan vazduh.

Jedan od naših sugrađana koji je tskođe dao svoj potpis i podržao akciju za održavanje javne rasprave o kvalitetu vazduha je i Dragoljub Savić (70). “Želeo sam da moj potpis ima neke vajde. Treba neko da misli i o nama… Oni koji su plaćeni da misle o nama neka rade… Vazduh je čist u odnosu kakva su vremena… Biće gore”, rekao je ovaj naš sugrađanin iz Sedlara.

Da Valjevo Prodiše

“Ovo je problem koji postoji godinama unazad, koji tišti sve u ovom gradu i definitivno je potrebno da neko pokrene proces, jer gradske vlasti očigledno to ne rade. Jasno mi je da je ovo jedan složen i težak problem, koji se ne može tako lako rešiti, ali začuđujuće je da Grad ne pokušava ništa da uradi. Logično bi bilo da se oformi tim stručnjaka iz različitih oblasti koji bi se pozabavio ovim pitanjem, uradio sve potrebne analize i napravio set kratkoročnih i dugoročnih predloga kako ovaj problem može da se reši”, kaže naš sugrađanin Aleksandar Đukić (43), koji je takođe svojim potpisom podržao inicijativu za održavanje javne rasprave o kvalitetu vazduha.

Da Valjevo Prodiše

Aktivisti Lokalnog fronta delili su potpisnicima peticije i prolaznicima zaštitne maske i letke koje su uradili naši sugrađani okupljeni oko inicijative “Da Valjevo prodiše”, koji su takođe svojim potpisima dali podršku ovoj akciji.

M.P.M.


Da Valjevo prodiše - Faza dva

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.