Još jedna OBAVEZNA vakcina od 1. oktobra

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokok od 1. oktobra biće i besplatna i obavezna za svu decu u Srbiji.

Ova vakcina decu štiti od upale pluća i srednjeg uha, ali što je još važnije i od meningitisa i sepse, što su sve stanja opasna po život. Da vakcina konačno bude dostupna svoj deci, po objašnjenju dr Zorana Panajotovića, pomoćnika minstra zdravlja za inspekcijske poslove, potrebno je da se usvoje izmene pravilnika o imunizaciji, ali i da se napravi procena koliko je vakcina potrebno i koliko će koštati, piše “Politika”.

Novac je glavni uzrok za odlaganje prelaska ove vakcine iz preporučenih u obavezne, iako je nesporno da je medicinski opravdano da je primi što više dece.

Na to su poslednjih pet-šest godina neprestano ukazivali članovi Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, infektolozi, naglašavajući da je ona u svetu obavezna gotovo čitavu deceniju.

Jedan od najupornijih zagovornika obavezne i besplatne vakcine protiv pneumokoka je prof. dr Nedeljko Radlović, pedijatar i generalni sekretar Srpskog lekarskog društva. On smatra da ovakva odluka stiže u poslednji čas, jer polovina nekada moćnih antibiotika više nije efikasna.

U februaru 2016. ova vakcina je novim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti dodata na spisak obaveznih, čime su se stekli uslovi da u perspektivi bude i besplatna.

Njena sadašnja cena je između 7.000 i 8.000 dinara, a o trošku zdravstvenog osiguranja je dobijaju samo deca bez slezine, sa srpastom anemijom, hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima, dijabetesom, bolestima jetre i bubrega, sa malignim oboljenjima i oslabljenim imunitetom.

Dr Goranka Lončarević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje “Batut” za “Politiku” navodi da će ova vakcina biti obavezna za sve bebe dva meseca po rođenju.

Pored direktne koristi u sprečavanju teških infekcija koje prouzrokuje pneumokok, štite se i bake i deke koje su u neposrednom kontaktu sa detetom, jer ova infekcija može biti kobna za starije osobe.

Dr Radmila Kosić, načelnica pedijatrijske službe u Domu zdravlja “Zvezdara”, kaže da u svojoj ordinaciji nikada nije imala slučaj da roditelj odbije njenu preporuku da svoje dete vakciniše protiv pneumokoka.

“Razlog je što su uglavnom već imali iskustva sa ovom bakterijom, bilo da je dete hospitalizovano ili je imalo sedam-osam teških upala ušiju godišnje”, objašnjava dr Kosić za “Politiku”, dodajući da kada se usvoji izmenjeni pravilnik, pravo na besplatnu vakcinu imaće samo novorođenčad, što znači da neće “retroaktivno” važiti za već odraslu, zdravu decu.

Docent dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, objašnjava da su najteže infekcije pneumokokom one koje pogađaju nervni sistem. Takve upale srećom nisu teške, ali u 40 do 45 odsto slučajeva, i pored brze dijagnostike i lečenja, završavaju se smrtnim ishodom.

“Ova bakterija izaziva i upale pluća ili sinusa, ali su one mnogo manje opasne po život. Pneumokok se često naseli u guši deteta, ali u poslednje vreme sve češće viđamo upalu i kod osoba starijih od 50 godina, Pneumokok ne bira godište”, kaže dr Stevanović.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.