Još jedna uspešna akcija ozelenjavanja Valjeva

U novoj akciji “Ozeleni Valjevo – ulepšaj život” uređen je i raznovrsnim drvećem i ukrasnim rastinjem ulepšan park oko Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića” i deo dvorišta OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović” u Suvoborskoj ulici u Gradcu. Pokrovitelj ove akcije ozelenjavanja je valjevska komanija “Europrom”, a u njoj su učestvovali članovi Udruženja akcijaša i volontera Valjeva, Kancelarija za mlade, đaci iz osnovnih škola “Vladika Nikolaj Velimirović” i “Milovan Glišić”, kao i učenici srednje Ekenomske i Poljopriredne škole.

Europrom

Učesnici akcije “Ozeleni Valjevo – ulepšaj život” ispred Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića”

Zasađeno je 73 sadnice različitih vrsta drveća, ukrasnog žbunja, zimzelenih četinara i tuja iz Rasadnika “Marković” iz Lukavca, tako da će park oko Studija “Trnavac” biti još lepši kada ozelene i procvetaju zasađeni kuglasti bagremovi i kuglaste katalpe, stubasti piramidalni crveni javori, lavanda, berberis i kleka.

Kompanija Europrom podržala je ovu akciju, kao i svaku drugu koja pozitivno utiče na kvalitet života Valjevaca. Donirala je 60 sadnica, majice za sve učesnike, kao i osveženje i posluženje za vredne akcijaše i volentere.

Europrom

Predstavnici kompanije Europrom spremni za akciju ozelenjavanja parka oko Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića”

“Ovo je još jedan stepenik ka tome da naš grad bude dosta zeleniji i zdraviji. Želimo da deci, omladini i generacijama koje tek dolaze pošaljemo zaista pravu poruku o pravim vrednostima, a to je da ova planeta nije nama data u vlasništvo, već samo na korišćenja. To zaista svi treba tako i da shvatimo i damo svoj doprinos da našu planetu ostavimo onako kako treba generacijama koje tek dolaze. Pored predstavnika lokalne samouprave, akcijaša, velikog broja veterana, profesora i nastavnika, prisutan je i veliki broj dece, osnovaca i srednjioškolaca. Mislim da je  jako bitno da deca još dok su u tom uzrastu vide i nauče ovakve stvari i da steknu odežen nivo ekološke svesti. Svakako ćemo nastaviti da podržavamao ovakve i slične priče. Pozivamo i druga preduzeća i pojedince da se uključe i daju svoj doprinos kako bi ova priča nastavila da živi dalje”, rekla je Bojana Perić, PR menadžer kompanije Europrom.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović zahvalio se svim akcijašima i volenterima na učešću, posebno sponzorima današnje akcije i dao podršku celoj organizaciji da se Valjevo ozeleni i priroda zaštiti.

“Cilj je da se ovakve akcije podrže i omasove. Stvari koje su bile dobre u prošlosti treba negovati i apsolutno prilagoditi vremenu u kojem živimo. Ovo je jedna ozbiljna organizacija koju će Grad podržati i sa prostorom i materijalnom potporom. Danas smo govorili i neke nove akcije, pre svega uklanjenje divljih deponija. U svakom slučaju očekujem da ovakve stvari nastavimo, ne samo kada je ozelenjavanje i sađenje u pitanju, nego i čišćenje divljih deponija i uklanjanje raznog otpada koji se nalazi i u dolini reke Gradac i ispred Petničke pećine”, kazao je gradonačelnik Gvozdenović.

Europrom

Akcija ozelenjavanja parka kod Internacionalnog umetničkog studija

U akciji je učestvovalo preko 100 akcijaša i volontera, među kojima je bilo naših najmlađih sugrađana, kao i oni hiskusnih višestrukih udarnika, koji su učestvovali na brojnim omladinskim radnim akcijama širom stare Jugoslavije.

“Mi smo tu da zainteresujemo ne samo naše stare akcijaše, već pre svega naše mlade Valjevce. Svim našim sugrađanima želimo da pokažemo da ovakvim vidovima akcija može da se uredi prostor u svom okruženju, svom kvartu i u svojoj ulici. Da zajednički možemo da uredimo valjevske parkove i druge prostore. Nadam se da će ovaj park Internacionalnog umetničkog studija ubuduće biti ponos grada”, istakao je Ljubomir Krstić, predsednik Udruženja akcijaša i volontera Valjevo.

Europrom

Volenteri Tijana Janković i Stefan Gajić (OŠ “Milovan Glišić”)

Među učesnicima u ovoj akciji bili su Tijana Janković i Stefan Gajić, učenici 8. razreda OŠ “Milovan Glišič”, koji su pomagali pri sadnji drveća i čišćenju parka.

“Odnedavno sam član Udruženja akcijaša i volontera Valjeva i od tada stalno dolazim na ove akcije i dopada mi se da budem volonter. Sviđa mi se i što upoznajem nove ljude i što mogu da pomognem. Želim da napredujem u ovome i da što više budem angažovana u čišćenju svog grada i uređenju svog okruženja”, kaže mlada volenterka Tijana Janković.

“Mnogo sam zadovoljan što učestvujem u ovim akcijama ozelenjavanja Valjeva. Na mene je utisak ostavio veliki broj ljudi koji se odazvao akciji i koji je došao da pomogne. Poručio bih svojim vršnjacima i svoj deci da se uključe u ove akacije, kako bi naš grad postao mnogo lepši, a ujedno se kroz druženje stiču lepa iskustva”, priča nam osmak Stefan Gajić, jedna od brojnih akcijaša.

Europrom

Akcija “Ozeleni Valjevo – ulepšaj život”

Projekat ozelenjavanja ovog dela grada uradila je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture Olga Janković, zaposlena u Gradskoj upravi Valjevo, koja je zadovoljna obavljenim poslom.

“Kada sve što smo zasadili izraste i razviju se sadnice, park će izgledati raznoliko i šareno, biće ispunjen sa pregršt boja. Posadili smo između ostalog drvorede kuglastog bagrema i piramidalne stubaste crvene javore koji stvarno prelepo izgledaju. Na samom ulasku gde su skulpture, u obliku spiralnih formi zasađeni su plemeniti četinari Smaragdi. Moraćemo da ih orezujemo i redovno održavamo, ali se nadam da će uz pomoć “Vidraka” prelep izgled tog rastinja uspeti da opstane i da potraje”, naglašava Olga Janković i dodaje da će se na leto videti sva lepota boja koja se želela postići ovim projektom i celokupnom akcijom ozelenjavanja i sađenja.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.