Potpisan Sporazum o prijateljstvu sa Sočijem – Valjevo izašlo na Crno more!

Predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić i predsednik Gradske skupštine Sočija Viktor Petrovič Filonov, potpisali su u Sočiju Sporazum o prijateljstvu, koji Valjevo dovodi na korak od bratimljenja sa ovim ruskim gradom.

Sporazum  o prijateljstvu i saradnji dva grada potpisan je na svečanosti u Sočiju u prisustvu Anatolija Pahomova, gradonačelnika ovog poznatog ruskog olimpijskog grada, deputata Jurija Sergejeviča Nemceva, predstavnika lokalne administracije i predstavnika Grada Valjeva i ostalih članova srpske delegacije, koju je prevodio narodni poslanik Dragomir J. Karić.

Ovaj značajan sporazum oš više će doprineti međusobnom povezivanju Valjeva i Sočija, tako da će se dosadašanja saradnja, koja je bila protokolarnog karaktera i odnosila se na protokolarne posete, proširiti na brojne oblasti, a posebno na uspostavljanje kontakata između mladih.

“Zadovoljstvo nam je da uspostavimo odnose sa prelepim, modernim olimpijskim gradom Sočijem. Planiramo saradnju u oblasti kulture, turizma, sporta, kao i  razmenu omladinskih delegacija”, rekao je povodom potpisivanja ovog značajnog sporazuma predsednik Skupštine Valjeva Milorad Ilić.

 

Ideju o bliskoj saradnji između Valjeva i Sočija razvili su pre dve godine mladi poslanici na Festivalu omladine i studenata, nakon čega je usledio niz sastanaka gradskih čelnika, koji su na kraju doveli do potpisivanja ovog izuzetnog strateškog sporazuma od velike važnosti za produbljivanje prijateljskih odnosa između dve države i jačanje saradnje na više polja. Ako se u obzir uzme i to da u Valjevu već nekoliko godina postoji Društvo srpsko-ruskog prijateljstva, koje radi na kulturnom, turističkom i privrednom povezivanju ruskog i srpskog naroda u Valjevu i na teritoriji Kolubarskog okruga, saradnja sa prijateljskim gradom uz ovaj sporazum sa Sočijem može biti samo još bolja i čvršća.

Prilikom posete valjevske i srpske delegacije Sočiju istaknuto je da su stanovnici Srbije zainteresovani za odmor u ovom omiljenom ruskom letovalištu, a razmatrane su i mogućnosti realizacije velikih projekata u oblasti građevinarstva, kulture, biznisa kao i razmene studenata.

“Dogovorena je nova poseta Valjevu gradskih čelnika Sočija, koji su izuzetno zainteresovani da dovedu investitore koji će da ulože u izgradnju postrojenja za preradu voća, povrća i mesa u Zapadnoj Srbiji, što je za nas od velikog značaja”, kazao je predvodnik srpske delegacije, narodni poslanik Dragomir J. Karić i dodao da će pored Valjeva prezentacije biti priređene i u Užicu, Šapcu i u Čačku.

On je ukazao na potrebu uvođenja direktne avionske linije između Beograda i Sočija, sa čim se složio i prvi čovek Sočija Anatolij Pahomov, naloživši svojim saradnicima da se sa avio-prevoznicima odmah razmotre najbolje opcije za realizaciju ovog plana.

“Kada sam gradonačelniku Pahomovu rekao da Srbija nema more i da možemo sa njima da sarađujemo, on je odmah kazao: “Od danas Srbija ima more!” Direktan let od Beograda do Sočija trajao bi dva sata i spremni su da uspostave tu liniju. Treba imati u vidu da u Sočiju sezona traje 365 dana u godini. Sada je april mesec, ljudi se kupaju, a gore na planini od 2.900 metara ima mnogo snega i skijanje je u punom jeku. To je fenomenalno. Soči je, istorijski grad ukojem ima mnogo toga da se vidi. U njemu se održavaju i trke Formule 1, puno je modernih stadiona i sportskih dvorana. Tamo ima sve što građani Srbije vole”, istakao je Dragomir J. Karić.

Pored narodnog poslanika Dragomira J. Karića i predsednika Skupštine grada Valjeva Milorada Ilića srpsku delegaciju u Sočiju činili sujoš član Gradskog veća Valjeva prof. dr Miroljub Ivanović, odbornik u Skupštini grada Valjeva Miloš Kovačević, autor projekta “Kapija” i član Društva srpsko-ruskog prijateljstva ekonomista Saša Mitić i Dragoljub Jovančić iz Čačka.

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.