Potpisan Sporazum o prijateljstvu sa Sočijem – Valjevo izašlo na Crno more!

Predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić i predsednik Gradske skupštine Sočija Viktor Petrovič Filonov, potpisali su u Sočiju Sporazum o prijateljstvu, koji Valjevo dovodi na korak od bratimljenja sa ovim ruskim gradom.

Sporazum  o prijateljstvu i saradnji dva grada potpisan je na svečanosti u Sočiju u prisustvu Anatolija Pahomova, gradonačelnika ovog poznatog ruskog olimpijskog grada, deputata Jurija Sergejeviča Nemceva, predstavnika lokalne administracije i predstavnika Grada Valjeva i ostalih članova srpske delegacije, koju je prevodio narodni poslanik Dragomir J. Karić.

Ovaj značajan sporazum oš više će doprineti međusobnom povezivanju Valjeva i Sočija, tako da će se dosadašanja saradnja, koja je bila protokolarnog karaktera i odnosila se na protokolarne posete, proširiti na brojne oblasti, a posebno na uspostavljanje kontakata između mladih.

“Zadovoljstvo nam je da uspostavimo odnose sa prelepim, modernim olimpijskim gradom Sočijem. Planiramo saradnju u oblasti kulture, turizma, sporta, kao i  razmenu omladinskih delegacija”, rekao je povodom potpisivanja ovog značajnog sporazuma predsednik Skupštine Valjeva Milorad Ilić.

 

Ideju o bliskoj saradnji između Valjeva i Sočija razvili su pre dve godine mladi poslanici na Festivalu omladine i studenata, nakon čega je usledio niz sastanaka gradskih čelnika, koji su na kraju doveli do potpisivanja ovog izuzetnog strateškog sporazuma od velike važnosti za produbljivanje prijateljskih odnosa između dve države i jačanje saradnje na više polja. Ako se u obzir uzme i to da u Valjevu već nekoliko godina postoji Društvo srpsko-ruskog prijateljstva, koje radi na kulturnom, turističkom i privrednom povezivanju ruskog i srpskog naroda u Valjevu i na teritoriji Kolubarskog okruga, saradnja sa prijateljskim gradom uz ovaj sporazum sa Sočijem može biti samo još bolja i čvršća.

Prilikom posete valjevske i srpske delegacije Sočiju istaknuto je da su stanovnici Srbije zainteresovani za odmor u ovom omiljenom ruskom letovalištu, a razmatrane su i mogućnosti realizacije velikih projekata u oblasti građevinarstva, kulture, biznisa kao i razmene studenata.

“Dogovorena je nova poseta Valjevu gradskih čelnika Sočija, koji su izuzetno zainteresovani da dovedu investitore koji će da ulože u izgradnju postrojenja za preradu voća, povrća i mesa u Zapadnoj Srbiji, što je za nas od velikog značaja”, kazao je predvodnik srpske delegacije, narodni poslanik Dragomir J. Karić i dodao da će pored Valjeva prezentacije biti priređene i u Užicu, Šapcu i u Čačku.

On je ukazao na potrebu uvođenja direktne avionske linije između Beograda i Sočija, sa čim se složio i prvi čovek Sočija Anatolij Pahomov, naloživši svojim saradnicima da se sa avio-prevoznicima odmah razmotre najbolje opcije za realizaciju ovog plana.

“Kada sam gradonačelniku Pahomovu rekao da Srbija nema more i da možemo sa njima da sarađujemo, on je odmah kazao: “Od danas Srbija ima more!” Direktan let od Beograda do Sočija trajao bi dva sata i spremni su da uspostave tu liniju. Treba imati u vidu da u Sočiju sezona traje 365 dana u godini. Sada je april mesec, ljudi se kupaju, a gore na planini od 2.900 metara ima mnogo snega i skijanje je u punom jeku. To je fenomenalno. Soči je, istorijski grad ukojem ima mnogo toga da se vidi. U njemu se održavaju i trke Formule 1, puno je modernih stadiona i sportskih dvorana. Tamo ima sve što građani Srbije vole”, istakao je Dragomir J. Karić.

Pored narodnog poslanika Dragomira J. Karića i predsednika Skupštine grada Valjeva Milorada Ilića srpsku delegaciju u Sočiju činili sujoš član Gradskog veća Valjeva prof. dr Miroljub Ivanović, odbornik u Skupštini grada Valjeva Miloš Kovačević, autor projekta “Kapija” i član Društva srpsko-ruskog prijateljstva ekonomista Saša Mitić i Dragoljub Jovančić iz Čačka.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.