Još vaterpolo reprezentativaca iz redova “Valisa”

Dvojica mladih vetrpolista “Valisa”, petnaestogodišnja braća blizanci Matija i Bogdan Milovanović iz Valjeva, postali su članovi vaterpolo reprezentaciju Srbije za 2003. godište i to su za sada jedini reprezentativci iz Valjeva za tu generaciju. Iz VK “Valis” kažu da je ove godine iz njihovog kluba bilo pozvano ukupno 12 dečaka i devojčica na kampu reprezentacije.

Vaterpolisti “Valisa” Valjevo 2003. godište i mlađi sa trenerom Urošem Tošićem (foto: VK „Valis“)

“Braća Milovanović su trenutno jedini reprezentativci iz Valjeva i VK “Valis”, ali se nadamo da će u aprilu mesecu naredne godine još neko od vaterpolista našeg kluba zaigrati na Evropskom prvenstvu u Barseloni, jer se na tom spisku nalaze još četiri “Valisova” igrača: Aleksandar Kovačević, Petar Stanić, Stefan Vujić i Bogdan Gavrilović. Oni su u konkurenciji da, pored braće Milovanović, nastupaju kao reprezentativci Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu. Naravno, ovi dečaci prate korak već iskusnog Valjevca Alekse Đurđevića (2000. godište), koji je stalni reprezentativac od 2015. godine. Mladi vaterpolo reprezentativci Matija i Bogdan Milovanović sa nacionalnim timom trenutno beleže odlične rezultate na Memorijalnom turniru “Darko Čukić” u Beogradu, na kojem se takmiči 13 reprezentacija. Turnir se završava sutra, a srpski tim za sada ima sve pobede.”, kaže Uroš Tešić, trener VK “Valis” i jedan od pomoćnih trenera srpske vaterpolo reprezenatcije za 2004. godište.

Vaterpolo reprezentativci Srbije Bogdan i Matija Milovanović, članovi VK “Valis” Valjevo (foto: VK “Valis” Valjevo)

Tešić, koji sa mladim vaterpolistima “Valisa” radi godinu dana, ističe da vaterpolisti ovog kluba pre nisu prolazili kampove u kojima se selektuju reprezentativci, odmah su ispadali u prvom krugu, ili uopšte nisu bili pozivani. Ove godine su odabrana dvojica “Valisovaca”, a Tešić kaže da bi sa Matijom i Bogdanom Milovanovićem član nacionalnog tima sigurno bio i Stefan Arsenović (2003) da se nije povredio.

Uroš Tešić, trener VK “Valis” (foto: VK “Valis” Valjevo)

O dodatnom uspehu VK “Valis” govori podatak i da su dve vaterpolistkinje ovog kluba Tea Mladenović (2003) i Natalija Dobrisavljević (2004) postale reprezentativke Srbije u ovom sportu. Na spisku za nacionalni tim našle su se i mlade Valjevke Neda Simeunović, Tijana Popović i Milica Marković, ali su zbog nedostatka sredstava u Savezu vraćene sa kampa reprezentacije. Zapažen rezultat mladih vaterpolista i vaterpolistkinja “Valisa”, ali i našeg grada, dokaz je da ovaj klub iz sezone u sezonu dobija sve zavidniju reputaciju, da je kadar da nedri kalibar vredan nacionalnog i evropskog nivoa. 

Vaterpolistkinje “Valisa” Tea Mladenović i Natalija Dobrisavljević, reprezentativke Srbije (foto: VK “Valis” Valjevo)

U radu sa mlađim selekcijama, treneru Urošu Tešiću pomaže Žarko Petrović, pomoćni trener vaterpolo reprezentacije Srbije. Oni naglašavaju da je sva trenerska i stručna pažnja kluba usmerena na rad sa isključivo valjevskom decom. I to im se, kako kažu, vraća brojem madih Valjevaca koja se nalaze na spiskovima za reprezentaciju. VK “Valis” godišnje od Grada Valjeva dobija novčana sredstva u iznosu od 2 miliona dinara, što je 6 miliona dinara manje od drugog valjevskog vaterpolo kluba  – VK “Valjevo”. Cifru od 8 miliona dinara VK “Valjevo” većinom ulaže u svoj prvi tim, koji se takmiči u “privatnoj” Regionalnoj A2 ligi i koji je mahom sastavljen od igrača koji nisu iz našeg grada.

Drastična podela je možda nepravedno napravljena prilikom raspodele novca iz gradske kase za valjevske vaterpolo klubove, ali drastična podela je itekako vidljiva u konceptu i radu oba kluba. VK “Valis” sa tradicijom od četvrt veka svesno ulaže u mlade vaterpolo nade Valjeva, dok osamnaest godina mlađi VK “Valjevo” ulaže u poznata srpska imena vaterpolo sporta koja odlučuju da rade u Valjevu.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.