JUBILARNI PRAZNIK FLAUTE U VALJEVU

U četvrtak, 23. februara s početkom u 20 časova, u valjevskoj muzičkoj školi će koncertom “Susreti u susretu” biti otvoreni jubilarni 25. Međunarodni susreti flautista – “Tahir Kulenović”. “ Ovo takmičenje, pokrenuto 1999. godine, upravo inicijativom profesora Kulenovića, jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, prvi je valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Od samog početka, organizatori festivala su MŠ “Živorad Grbić” i Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Za 25 godina trajanja, Susreti su narasli u najveće međunarodno takmičenje posvećeno flauti koju organizuje obrazovna institucija na teritoriji Republike Srbije.

12

Ni jubilarni susret ne prekida tradiciju aktuelnosti i atraktivnosti takmičenja i ove godine kroz pet takmičarskih dana trajanja (od 22. do 26. februara) na koncertnom podijumu okuplja 155 mladih flautista svih obrazovnih nivoa iz 7 država (Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija) koji će svoju muziku i talenat interpretirati u solističkim nastupima ali i kroz izvođenja u kamernim ansamblima. Manifestacija je kroz dve i po decenije izgradila respektabilan imidz, zahvaljujući sjajnoj organizaciji domaćina, valjevske muzičke škole ali i prisustvu najeminentnijih muzičkih pedagoga koji godinama čine žiri takmičenja. Ove godine najbolje mlade flautiste u regionu ocenjivaće sedam akademskih profesora muzičkih akademija Beograda, Niša, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sofije i najeminentniji profesori flaute srednjih škola Beograda, Novog Sada i škole domaćina predvođeni umetničkim direktorom Susreta, profesorom FMU iz Beograda, mr Miomirom Simonovićem.

U skladu sa jubilejom i koncert povodom svečanog otvaranja 25. međunarodnih Susreta flautista, simbolično predstavlja “muzikalni susret” mladih i nešto starijih umetnika koji su svojim talentom, radom, profesionalnim kvalitetom i umetničkom harizmom, godinama kreirali lice međunarodnih Susreta flautista “Tahir Kulenović” i na njima sazrevali u vrhunske profesionalce. Na koncertu “Susreti u Susretu” u četvrtak, 23. februara s početkom u 20 časova, publici će se predstaviti Ansamb “Grbić” sačinjen od najboljih flautista i profesora flaute MŠ “Živorad Grbić”, zatim tri izuzetne mlade umetnice, apsolutne pobednice takmičenja 2020.2021. i 2022. godine, Marija Obradović, Andrijana Pantić i Jana Stojaković, uz klavirsku saradnju profesora Nikole Todorovića, Biserke Marović i Filipa Milisavljevića, a zajedno sa njima u samom finalu koncerta, najuspešniji pedagozi i umetnici na flauti u balkanskom regionu, : Ljubiša Jovanović, Dejan Gavrić, Strašo Temkov, Miomir Simonović, Matej Zupan, Georgi Spasov, Renata Penezić, Ana Veličković Igić, Jasna Marković Vujanović, Aleksandar Burkert, Slobodanka Vasiljević Ljujić, Mina Čkojić, Radica Đedović i Zorana Belušević.

21

Susreti će biti zaokruženi u nedelju, 26. februara u 20 časova, koncertom laureata i proglašenjem apsolutnog pobednika, najuspešnijeg pedagoga i najboljeg klavirskog saradnika takmičenja. Prateći program takmičenja čini masterklas namenjen takmičarima, u realizaciji profesora Visoke muzičke škole u Majncu, našeg proslavljenog flautiste, Dejana Gavrića i izložbu flauta u realizaciji muzičke radionice “Flavtelje – Pietro Daminelli” iz Ljubljane i Music Media Centra iz Beograda.

I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a takmičenje su pomogli i Narodni Muzej, Turistička organizacija – Valjevo, King Komerc, Iggi Percept, Europrom Valjevo, Pansion “Bubica”, Restoran “ Zdravljak Park Inn”, Foto Media, X brend, Knjižara “Una”. Zahvaljujući muzičkoj kući “Flavtelje – Pietro Daminelli ” iz Slovenije i Music Media Centru iz Beograda, najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, a apsolutnog pobednika i novčana nagrada koju daruje porodica Kulenović.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.