“Kadar za sve!” prevazišao očekivanja

Projekat Filmske radionice “Kadar za sve!”, u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM) namenjen osnovcima viših razreda sa teritorije grada Valjeva uspešno je realizovan. Ukupno 73 dece pohađalo je osam radionica organizovanih u saradnji sa školama u Divcima, Brankovini, Dračiću, Valjevskoj Kamenici, Poćuti, Stavama, Popučkama i Valjevu. Rezultat njihovog angažmana i učešća jeste stečeno teorijsko znanje i veštine o osnovama filma i svim aspektima realizacije jednog audio-vizuelnog dela, kao i osam kratkih igranih filmova. Na online takmičenje koje je organizovano u i okviru ovog projekta pobedio je film “Nestašni brat” učenika OŠ “Stevan Filipović” iz Divaca.

Polaznici projekta “Filmske radionice Kadar za sve!” škole u Divcima, pobednici online takmičenja / Foto: VAKUM

Polaznici su u anketama sprovedenim na kraju svake radionice dali najviše ocene sadržaju programa i realizaciji, dok se većina njih izjasnila da su zainteresovani za nastavak učešća u sličnim filmskim projektima u okviru svoje škole ili uopšte.

Mentori u radionicama bili su scenarista i reditelj Marko Marković, reditelj Kosta Đorđević i direktorka fotografije Bojana Andrić, a veliki doprinos su dali i članovi VAKUM-a, bivši polaznici ranijih filmskih radionica, Antonije Manojlović i Katarina Radmilović.

Reditelj Kosta Đorđević je izjavio da su radionice prevazišle sva njegova očekivanja i da su polaznici bili izuzetno zainteresovani i angažovani.

“Ispostavilo se da deca već barataju osnovama filmskog jezika na intuitivnom nivou zbog korišćenja socijalnih mreža. U tom smislu, naša predavanja su im značila što smo mogli da osetimo. Moj najjači utisak je da je osnovna filmska pismenost postala neophodnost za naše polaznike”, istakao je Đorđević.

Reditelj Kosta Đorđević u radu sa polaznicima / Foto: VAKUM

“Kreativnost, otvorenost i znatiželja dece koja su učestvovala na ovim radionicama podsetili su me zašto sam se zaljubio u film i zašto su ovakvi projekti neophodni”, rekao je scenarista i reditelj Marko Marković.

Scenarista i reditelj Marko Marković u radu sa polaznicima / Foto: VAKUM

“Najveće zadovoljstvo je videti sreću kod polaznika koji su otkrili svoje skrivene talente, razvili nova interesovanja u pravcu filmske umetnosti i izrazili želju da proširuju znanja. Za nas organizatore to je vetar u leđa i znak da ovo što radimo je od neprocenjive vrednosti i značaja kako za mlade učesnike programa, tako i za škole”, kazala je projektni koordinator Dragana Jakovljević.

Kraj projekta označilo je online takmičenje koje je udruženje VAKUM organizovalo na svojim društvenim mrežama od 7. do 13. juna gde je šira javnost mogla da se upozna sa rezultatima radionica, ali i da svoj glas putem lajka za film koji im se najviše dopao. Pobednik sa najvećim brojem osvojenih lajkova (988) je film “Nestašni brat” koji su realizovali učenici i učenice OŠ “Stevan Filipović” iz Divacai. Pobednicima će biti uručene knjige o snimanju filma, a svih 8 filmova biće prikazano u okviru predstojećeg izdanja Valjevskih filmskih susreta.

Sa snimanja / Foto: VAKUM

“Filmske radionice Kadar za sve!” podržane su u okviru projekta “Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama”, koji finansira Vlada Švedske (SIDA) i Grad Valjevo, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Foto: VAKUM

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.