Igor Radošević u odgovoru Rio Tintu: “Istina je da se Studija uticaja na životnu sredinu Biološkog fakulteta ignoriše, jer bi u suprotnom država Rio Tintu morala da zabrani rad”

Pored odgovora Ivane Parlić iz Narodne stranke na demanti Rio Tinta, u redakciju Valjevska posla stigao je i odgovor Igora Radoševića, predsednika Odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranka slobode i pravde. Parlić i Radošević su bili jedni od govornika na konferenciji za medije u Valjevu novoformiranog opozicionog fronta ujedinjenog u borbi protiv otvaranja rudnika litijuma Rio Tinta u dolini Jadra kod Loznice. Nakon izveštaja sa pomenute konferencije, koji su Valjevska posla objavila 9. juna, usledila je reakcija kompanije Rio Tinto u vidu demantija  u kojem je, između ostalog navedeno, da je “nekoliko grubih, materijalnih neistina navedeno u tekstu, odnosno u izjavama Ivane Parlić iz Narodne stranke i Igora Radoševića, predsednika Odbora za životnu sredinu Stranke slobode i pravde”. Odgovor Igora Radoševića prenosimo u celosti.

Igor Radošević, predsednik Odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranka slobode i pravde

“Demanti koji je kompanija Rio Tinto poslala zbog tvrdnji koje sam izneo na tribini u Valjevu na temu rudnika litijuma nije demanti. Ovakvi pamfleti služe da se izvrši pritisak i ukine svaki vid otpora građana protiv otvaranja rudnika litijuma koji, kako to svetska iskustva pokazuju, ostavljaju katastrofalne posledice po životnu sredinu.

Činjenica je da je Biološki fakultet dao izjavu da su “napravili Studiju uticaja na životnu sredinu koja je jako nepovoljna po Rio Tinto i da su spremni na posledice”! Istina je da se ova studija ignoriše, jer bi u suprotnom država Rio Tintu morala da zabrani rad. Istina je da su angažovani i drugi fakulteti i stručnjaci kojima je zbog ugovora o poverljivosti onemogućeno da javno govore.

Rio Tinto je izjavio da su ove studije tek u izradi! Istina je, čak je i država potvrdila, da Srbija nema potpisan ugovor sa Rio Tintom. Logično je da se postavi pitanje kako je onda moguće da se dozvoljava otkup zemljišta, da Rio Tinto vrši pritisak na vlasnike parcela da prodaju svoju zemlju, da im preti eksproprijacijom ukoliko odbiju da prodaju svoje parcele.

Demanti Rio Tinta nema nikakve logike ni svrhe, jer je neophodno da se ukinu ugovori o poverljivosti, da se dostavi spisak svih stručnjaka koji su angažovani, da se dostavi spisak svih fakulteta kojima su uplaćene donacije. Akademski odbor “Čovek i životna sredina” Srpske akademije nauka i umetnosi (SANU) je poslao pismo ministarki Zorani Mihajlović gde su naveli da Projekat Jadar nije dovoljno osveteljen i transparentan, da će osim velikih problema životne sredine imati važne socijalne, ekonomske i demografske implikacije. Zar to nije dovoljno?

A, o tome koliko su rudnici litijuma opasni najbolje govori činjenica da su sudovi u SAD blokirali rudnike litijuma zbog “štetnog uticaja na tetrebe i žalfiju” dok našu vlast ne interesuje štetan uticaj na životnu sredinu i zdravlje svojih građana.

Igor Radošević, predsednik Odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranka slobode i pravde”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.