Karavan igre za vikend u Valjevu

Projekat “Karavan igre, čiji je cilj da u 15 gradova Srbije promoviše umetničku igru kroz kreativne i pre svega interaktivne programe “gostuje” za vikend u Valjevu. Ovaj umetnički projekat Nacionalne fondacije za umetničku igru i Beogradskog festivala igra, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, otpočeo je početkom septembra meseca, kada je Karavan zvanično “krenuo” iz Niša i predviđeno je da do Nove godine bude prezentovan u 15 srpskih gradova, među kojima se našlo i naše Valjevo.

“Karavana igre” trajaće u gradu na Kolubari dva dana, a svi predviđeni programi biće realizovani u Centru za kuluru.  Subota popodne rezervisana je za filmski program u Holu Centra za kulturu, a glavna događanja biće u nedelju, 19. novembra. U 11 časova na sceni Centra za kulturu pedagog Marija Janković, prva solistkinja baleta održaće otvoreni čas baleta. Posle toga slede otvoreni časovi klasičnog baleta i savremene igre za decu iz Valjeva. Na repertoaru tokom nedeljnog popodneva su i predstave za decu “Mali princ” (14h) i “Časovi igre za odrasle i napredne” (14.30h), koreografa Staše Zurovac iz Hrvatske. Roditelji i deca imaće priliku da u foajeu Centra za kulturu u 15 časova razgovaraju sa Ajom Jung, direktorkom Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za  umetničku igru, koja će potom održati predavanje “Savremena igra i kreativne industrije”. Baletski gala koncert, u kojem će nastupiti prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole Dimitrije Parlić iz Pančeva, zakazan je za 19 časova na Velikoj sceni Centra za Kulturu. Ulaz je za sve programe slobodan.

Ideja je da “Karavan igre” u svakom gradu kroz dvodnevne i trodnevne programe ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima, i istovremeno ponudi drugačiji kulturni sadržaj. Publika svih generacija moći će da prisustvuje predstavama, da prati filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovremenom radu sa baletskim talentima, festivalima igre u svetu. Najmlađi će imati priliku da se uključe u praktične edukativne radionice ili majstorske kurseve, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu, dok će njihovi roditelji moći da se posavetuju sa pedagozima i stručnjacima.

Kroz ovaj intenzivni program, sagledaće se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite programe, kao i tehnički kapaciteti pozorišnih sala za uspostavljanje narednih gostovanja. “Karavan igre” bi trebalo da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Decentralizacija kulture, odnosno mogućnost da svi građani budu uključeni u raznovrsnu kulturnu ponudu, razvija pre svega potrebu mladih generacija za novim umetničkim sadržajima koji podstiču kreativno razmišljanje, nudeći širu obrazovnu bazu. Istovremeno, “Karavan igre” je podsticaj za negovanje navika aktivnog učestvovanja u kulturnim sadržajima, koje se moraju razvijati kod svih starosnih grupa.

Za ostvarivanje ovog projekata Nacionalna fondacija za umetničku igru koristiti veliki deo sopstvenih resursa, od filmskog i foto arhiva, do angažmana brojnih igrača, koreografa, pedagoga, repetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola. Svi programi su za publiku besplatni, a cilj je da programske aktivnosti u svakom gradu okupe minimum 3.000 posetilaca i učesnika svih generacija. Pokrovitelj projekta je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić,

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.