“Doctrina Fair” doprinos kulturi grada

Danas je otvoren prvi Valjevski sajam knjiga i obrazovanja “Doctrina Fair”, koji realizuje Udruženje Open Minded na Fakultetu zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu. Tokom tri dana Sajma, valjevska publika ima priliku da, između ostalog, prisustvuje promocijama knjiga “E, baš vam hvala” Marka Vidojkovića, “Rokenrol u kandžama interneta” autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, zbireke pesama “Seljobriti” autora B. B. Pekara, romana “Pod gorom maslinovom” našeg Valjevca Luke Tripkovića, kao i promociji filma “Kosovo: momenat u civilizaciji” Borisa Malagurskog.

Promocija najnovijeg romana Marka Vidojkovića “E baš vam hvala” na programu je večeras u 19 časova. Reč je o knjizi koja  izvodi  svojevrsni  desant  na  celokupno postjugoslovensko društvo. U doba globalne apatije i opšteg osećanja bez izlaza, Vidojković nam pomaže da jasnije sagledamo sudbinu Jugoslavije i vreme u kojem živimo.

U subotu će biti promovisane dve knjige – “Rokenrol u kandžama interneta”, autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera i “Seljobriti” autora B.B. Pekara. “Rokenrol u kandžama interneta” suočava aktere ovdašnje muzičke scene, sastave i izvođače sa njihovim prihvatanjem novog, ali već sveprisutnog načina promocije i prezentacije svojih radova i karijere u novonastalim okolnostima. Autori će pokušati da daju odgovor na pitanje kuda ide novi način promocije muzike, da li internet preuzima primat kada je u pitanju promocija svega, osim onoga što spada u estradu i političku estradu, i da li je televizija i dalje centralni medij? Sa jasnim pogledom situacije u kojoj se nalazimo, svestan manjine kojoj pripadamo, B.B. Pekar svojom zbirkom pesama “Seljobriti” pokušava da na svoj jedinstven način baci sebi na pleća kič i šund i na velika vrata vrati kulturu kojoj i sam pripada.

U nedelju, 19. novembra, u 18 časova zakazana je promocija knjige “Osmeh pod gorom maslinovom” našeg mladog autora, Valjevca, Luke Tripkovića. Njegova knjiga našla se u užem izboru za NIN-ovu  nagradu prošle godine i progovara o španskom građanskom sukobu između levičara i fašista, koji je široko otvorio vrata predstojećem sunovratu sveta. O ovom istorijskom periodui danas se malo govori, a “Osmeh  pod gorom maslinovom” narušava tu tišinu verodostojnom književnom vizijom ličnih drama u ratu, koji su velike sile vodile do poslednje kapi krvi.

Sajam ove godine traje jedan dan duže zbog projekcije najnovijeg filma Borisa Malagurskog  “Kosovo: momenat u civilizaciji”, koja je zakazana za nedelju, 19. novembra, u 20 časova, na istom  fakultetu u sali velikog amfiteatra. Malagurski je poznati reditelj, voditelj, scenarista, ali i jedan od velikih aktivista koji se trudi da svim svojim umetničkim sredstvima obznani nepravdu i da se za nju što dalje čuje, sada već i na globalnom nivou, jer je njegove filmove pogledalo preko 150.000 ljudi u bioskopima širom sveta.

 

Partneri na ovom projektu su Una Mega Shop, Matična iblioteka “Ljubomir Nenadović” i Fakultet  zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum. Vizija udruženja “Open  Minded” jeste da kroz planirani, kontinuirani i dugoročan program postane brend  grada Valjeva, pa da uz muzički spektakl predstavlja jedan od pokretača društvenih promena u domenu razvoja mladih i kreativnih industrija. Članovi udruženja smatraju da je potrebno izvršiti kulturnu decentralizaciju Srbije i da je ovaj Sajam njihov neskroman doprinos kulturi grada Valjeva.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.