Kasarna “Vojvoda Živojin Mišić” priključena na valjevsku “Toplanu”

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević  i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišli su 16. novembra Kasarnu “Vojvoda Živojin Mišić” u Valjevu povodom puštenja u rad rekonstruisane kotlarnice koja je priključenja na sistem daljinskog grejanja. Mediji nisu dobili poziv da isprate ovaj događaj, a vest o poseti objavljena je na zvaničnim sajtovima Ministarstva odbrane i Ministarstva zaštite životne sredine, kao i na zvaničnom You Tube kanalu Ministarstva odbrane. I sajt “Lepa reč Valjeva”, koji funkcioniše u okviru zvanične internet prezentacije Grada Valjeva, preneo je saopštenje koje je objavilo Ministarstvo odbrane. Prenosimo delove izjava iz zvaničanih saopštenja ova dva ministarstva o prelasku valjevske Kasarne “Vojvoda Živojin Mišić” na energetski efikasniji i ekološki prihvatljiviji energent, čime se, kako se ističe, značajno utiče na smanjenje aerozagađenja u našem gradu.

Miloš Vučević i Irena Vujović u Kasarni u Valjevu, foto - Ministarstvo odbrane

Ministri Miloš Vučević i Irena Vujović prilikom posete rekonstruisanoj kotlarnici u Kasarni “Vojvoda Živojin Mišić” u Valjevu / Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Govoreći o značaju saradnje institucija na svim nivoima, ministar odbrane Vučević je posebno ukazao i na važnost projekta gasifikacije fabrike “Krušik”.

“Ono što bih dodao, a tiče se i Ministarstva odbrane i Grada Valjeva, ali i pomoći i podrške Ministarstva za zaštitu životne sredine sa kojim zaista veoma dobro sarađujemo jeste gasifikacija fabrike “Krušik” kao najvećeg aerozagađivača u Valjevu, a rekao bih i u ovom delu Kolubarskog okruga. To nas i te kako motiviše da zajedničkim snagama u narednom periodu, a govorim o kratkom vremenskom periodu koji je ispred nas, rešimo to pitanje jednom za svagda. To je prioritet i sa aspekta zaštite životne sredine, sa aspekta ekonomije, ali i prioritet i za Ministarstvo odbrane i za “Krušik”. Posebno je važno sa aspekta novih kapaciteta koje će “Krušik” dobiti zahvaljujući podršci države da bi se novi proizvodni pogoni i nove proizvodne linije instalirale i implementirale u samoj fabrici i da bi i mi mogli da proizvodimo još modernije naoružanje i vojnu opremu, da bi rokovi bili kraći, cene tržišno konkurentnije. Zato je neophodno da izvršimo gasifikaciju te fabrike”, naglasio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Miloš Vučević - Kasarna Valjevo, foto - Ministarstvo odbrane

Ministar Miloš Vučević prilikom posete rekonstruisanoj kotlarnici u Kasarni “Vojvoda Živojin Mišić” u Valjevu / Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ministar Vučević je izdvojio tri važna aspekta projekta gasifikacije u gradu Valjevu.

“Čuvamo životnu sredinu za sve građane Valjeva i ovog dela Kolubarskog okruga, smanjujemo troškove i naravno unapređujemo naše proizvodne, samim tim i odbrambene kapacitete. I to je jedno trojstvo koje je vrlo jasno, ako ste dobronamerni i ako volite svoju državu i pre svega sve njene građane. Još jednom hvala svima na podršci, a radeći posao gradonačelnika znam koliko su ovo velike stvari”, naglasio je ministar Vučević i poručio da smo sad kao društvo konačno sazreli da sve probleme i po pitanju zaštite životne sredine daleko kvalitetnije i suštinski rešavamo.

Irena Vujović i Miloš Vučević u Kasarni u Valjevu, foto - Ministarstvo odbrane

Ministri Miloš Vučević i Irena Vujović prilikom posete rekonstruisanoj kotlarnici u Kasarni “Vojvoda Živojin Mišić” u Valjevu / Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izrazila je zadovoljstvo što “odlazi u prošlost” ekološki neprihvatljiv energent, koji se u Valjevu koristio od 1979. godine.

“Kroz konkurse Ministarstva koje vodim, izgradili smo toplovod i vrelovod i povezali kotlarnicu na gradsku “Toplanu” koja je prošle godine, uz podršku Ministarstva prešla na gas. U rekonstrukciju gradske “Toplane” u Valjevu uloženo je više od 100 miliona dinara, a za priključenje Kasarne na taj objekat više od 30 miliona. Sada se više od 16.000 kvadrata greje na ekološki prihvatljiviji energent i drago mi je što merenja pokazuju da se u ovom delu Valjeva poboljšao kvalitet vazduha. Mi svakako imamo još mnogo posla. U Valjevu smo kroz konkurse Ministarstva prošle godine podržali i više od 260 porodica da zamene kotlove u domaćinstvima. Pozivam lokalnu samoupravu da prate naše konkurse i da kandiduju projekte, jer su oni važni za kvalitetniji život građana”, kazala je ministarka zaštite životne sreidne Irena Vujović.

Ministarka Vujović istakla je da se zahvaljujući brojnim projektima podigla svest građana o značaju zaštite životne sredine, a kao najvažniji ekološki projekat navela izgradnju mogdernog sistema za upravljanje otpadom u selu Kalenić u opštini Ub, ka kojem će gravitirati i Valjevo.

“Kad završimo izgradnju regionalnog centra, otpad sa teritorije Valjeva će se voziti u Kalenić, čime se stiču uslovi da valjevska nesanitarna deponija postane prošlost. Sledeće godine krećemo u zatvaranje valjevske deponije po fazama, kako bi izgradnjom centra u Kaleniću kompletno rešili i problem ove deponije koja decenijama smeta građanima”, rekla je mnistarka Vujović.

Kasarna Vojvoda Živojin Mišić priključena na valjevsku Toplanu, foto - Ministarstvo odbrane

Kasarna “Vojvoda Živojin Mišić” priključena na valjevsku “Toplanu” / Foto: Ministarstvo odbrane

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković rekao je da je ovo važan dan za Valjevo, imajući u vidu tendenciju da se gase sve kotlarnice u gradu koje koriste ekološki neprihvatljivi energent.

“Danas smo priključili i Kasarnu “Vojvoda Živojin Mišić” i još jednu kotlarnicu koja je u samom centru grada na daljinski sistem grejanja i to je izuzetno važno za nas”, rekao je gradonačelnik Valjeva i zahvalio se Ministarstvu odbrane i Ministarstvu zaštite životne sredine jer su podržali navedeni projekat koji je od velikog značaja za grad.

Realizacija projekta priključenja valjevske Kasarne “Vojvoda Živojin Mišić” na sistem daljinskog grejanja JKP “Toplana Valjevo” započeta je 2021. godine radi smanjenja emisije štetnih materija i podizanja kvaliteta vazduha i očuvanja životne sredine grada Valjeva.

Kasarna Vojvoda Živojin Mišić priključena na valjevsku Toplanu, foto - Ministarstvo odbrane (2)

Rekonstruisana kotlarnica u Kasarni “Vojvoda Živojin Mišić” u Valjevu / Foto: Ministarstvo odbrane

Pored ministara Miloša Vučevića i Irene Vujović, obilasku rekonstruisane kotlarnice u Kasarni “Vojvoda Živojin Mišić” prisustvovali su i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, direktorka HK “Krušik” Jovanka Andrić, komandant Komande za obuku general-major Željko Petrović i komandant Drugog centra za obuku pukovnik Saša Stojiljković.

 


„Medijski projekat „VAzduhograf 2“ sufinansira se iz budžeta grada Valjeva“
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“!


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.