“Ključ odbrane od poplava je ulaganje u preventivu”

Kandidat za odbornika na listi SPS-JS na predstojećim izborima, dipl. inženjer šumarstva Đorđe Malešević, govorio je na konferenciji za novinare o zaštiti građana i infrastrukture od velikih voda na teritoriji našeg grada. On je naglasio da su pripreme i spremnost za reagovanje u vanrednim situacijama, kakve su poplave, od izuzetne važnosti. Podsetio je na ogromne štete nastale usled poplava 2014. godine, a koje su procenjene na oko 10 miliona evra. Malešević je u svom izlaganju naveo 3 stavke koje su važne za pripremu i spremnosti za reagovanje u vanrednim situacijama izazavanim izlivanjem reka, a to su preventiva i odbrana od poplava, zatim preventivno uređenje korita na vodama prvog i drugog reda, kao i predlog za uređenje i stavljanja u funkciju pojedinih regulacionih objekta za sportske sadržaje.

Đorđe Malešević, kandidat za odbornika na list SPS-JS / Foto: Valjevska posla

Đorđe Malešević je naglasio da je iskustvo koje grad poseduje u upravljanju situacijama izazvanim elementarnim nepogodama, epidemijom zarazne bolesti ili u ratnom stanju ozbiljna prednost. Istakao je da mi do sada tu prednost nismo realizovali u smislu organizovanja odgovarajućih institucionalnih oblika delovanja i ostvarivanja materijalnih uslova za kvalitetniji pristup pripremi za smanjenje rizika kod budućih događaja.

U narednom periodu to bi se moglo uraditi organizovanjem postojećeg odseka za vanredne situacije u okviru Gradske uprave na višem i kvalitetnijem nivou, uz odgovarajuće kadrove i usavršavanje. Tu treba imati u vidu i objekte za smeštaj odgovarajuće opreme za intervenisanje u slučaju elementarnih nepogoda, kao i formiranje i opremanje jedinice civilne zaštite sa određenim brojem ljudi obučenih i spremnih za intervencije”, rekao je Malešević.

Ključ odbrane od poplava je, kako kaža Malešević, ulaganje u preventivu. Preventivno uređenje korita na vodama prvog i drugog reda je od izuzetne važnosti, jer u trenutku same poplave vrlo malo se može uraditi na zaštiti infrastrukturnih objekata. Prema Maleševićevim rečima, odbrana od poplava najbolje se sprovodi preventivnim aktivnostima na čišćenju kanala i regulisanju reka.

“Na rekama prvog reda, a to su Kolubara, Jablanica i Obnica, koje su u republičkoj nadležnosti, je predhodnih 5 godina urađeno mnogo. Uloženo je preko 8 milion evra. Napravljeno je 3 kilomatra potpuno novih regulacija, a sanirano je 3 kilometra oštećenih regulacionih objekata. Potrebno je nastaviti sa regulacijom, naročito u delovima gde se grad širi, kod Industrijske zone nizvodno od Valjeva. U budućem periodu potrebno je planirati i regilaciju Kolubare u zoni Industrijske zone. Institut “Jaroslav Černi” radi plansku dokumentaciju za akumulaciju slivnog područija Obnice, što će doprineti da se poplavni talas na toj reci ublaži i smiri njen bujični tok. Ta akumulacija bi bila od višestrukog značaja, jer bi osim odbrane od poplava mogla služiti i za vodosnabdevanje”, kazao je Malešević.

Sa konferencije za medije GO SPS Valjevo / Foto: Valjevska posla

Situacija na vodotocima drugog reda, koji su u nadležnosti grada je, prema rečima Đorđa Maleševića, veoma loša. To su sledeće reke i kanali: Krivošija, Rabas, Perajica, Ljubostinja u gornjem delu toka, potok Đenovac, Lipovac, kanal Poljoplod i mnogi drugi. On je istakao da su proticajni profili nedovoljne propusne moći jer su zapušteni, obrasli u vegetaciju, zasuti nanosom, a u većini slučajeva i komunalnim otpadom. Zbog toga dolazi do izlivanja vode iz ovih kanala i reka i dolazi do štetena infrastrukturi i objektima.

“U poslednjih mesec dana javljaju se građani koji žive u blizini reke Krivošije, koji prijavljuju da je korito nedovoljne propusne moći, jednostavno se plaše najava i prognoza obilnih padavina. Naš prioritet u narednom periodu biće upravo regulacija reke Krivošije, u zoni državnog puta Valjevo-Beograd u Popučkama. Izlivanjem ove reke 2018. godine bio je prekinut put na relaciji do Beograda, bili su poplavljeni stambeni objekti i pričinjena je velika meterijalna šteta. Drugi prioritet biće reka Ljubostinja u gornjem delu svog toka, u dužini od oko 2 kilometra, od mosta u Ulici Živojina Mišića do mosta u Podgoričkoj ulici, jer je upravo na toj deonici Ljubostinja pravila velike probleme plaveći parcele i stambene objekte”, kazao je Malešević.

Dipl. inženjer šumarstva Đorđe Malešević, kandidat SPS-a za odbornika / Foto: Valjevska posla

Kad je reč o uređenje i stavljanja u funkciju pojedinih regulacionih objekta za sportske sadržaje, Đorđe Malešević je izneo predlog da se mini akumulacija Pećina stavi u funkciju postojeće brane.

“Postojeća brana je u dobrom stanju, nedostaju samo tablaste ustave, kako bi se stvorio prostor za veslačke, ronilačke i druge sportove na vodi što Valjevu nedostaje. Taj prostor je idealan za ovu svrhu. Neophodan su mala ulaganja za ovaj predlog. Takođe, smatramo da bi trebalo uraditi i jednu trim stazu za trčanje u forlandu reke Kolubare, od Austroterma do mosta na Jadru, u dužini od oko 2 kilometra. Naši sugrađani vole da šetaju pored Kolubare , ali nedostaje ta staza koja bi se mogla koristiti i za trčanje i za šetnju”, rekao je Malešević.

On je na kraju istakao da potpuna zaštita od poplava ne postoji, ali da se pravilnim upravljanjem i brigom o rekama izlivanja i štete mogu svesti na minimum.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.