Koncert na Mejinoj česmi osveženje za dušu

Uoči Ilindana, Triptych Trio u sastavu Marko Tomić – vokal, Vladimir Puhalac – klavir i Luka Jezdić – gitara, praćen muzičkim prijateljima, održao je na Mejinoj česmi na Gradcu, koncert sevdalinki i starih narodnih srpskih pesama u klasičnoj džez obradi. Preko stotinak posetilaca uživalo je u muzici, autentičnom ambijentu i svežini pored reke Gradac, nakon višednevnog tropskog talasa, koji ovog leta nije zaobišao ni Valjevo. Koncerti na Mejinoj česmi jedinstveni su, ne samo po tome što su uvek besplatni, već i po tome što nekolicina muzičara, koji ih organizuju, nekoliko dana pre nastupa sami uređuju prostor oko česme.

Valjevo-Meina-cesma-4

Sa koncerta “Ad hok kultur šok” na Mejinoj česmi

Zajednički imenitelj onima koji taj prostor oko Mejine česme sređuju, zatim te koncerte organizuju i u njima učestvuju, je operski pevač Marko Tomić, koji u Valjevskoj gimnaziji radi kao profesor Muzičke kulture i predmeta Umetnost i dizajn. Nepravedno zapostavljen prostor oko Mejine česme godinama unazad Marko ne spasava samo od zaborava, već i od korova, šiblja, đubreta i svakojakog otpada. Ovog leta, profesoru Marku Tomiću u sređivanju Mejine česme pomagale su mlade Valjevke Lenka Vuković, Tijana Pavlović i Bojana Vujić, koje su potom svojim muzičkim umećem pomogle da koncert pod  nazivom “Ad hok kultur šok” dobije zalsuženu notu više.

Valjevo-Meina-cesma-1

Valjevo-Meina-cesma-3

Sa koncerta “Ad hok kultur šok” na Mejinoj česmi

“Ja već deset godina pokušavam da sačuvam od zaborava Mejinu česmu i ovaj koncert, treći po redu, je samo još jedna aktivnost u tim mojim nastojanjima. Lep povod da se okupimo u većem broju oko stare česme, koja traje kroz vekove, a prostor oko nje pruža poseban ambijent i za muzičare i za posetioce”, kaže za portal Valjevska posla vokal Triptych Trija Marko Tomić.

Kompozitor Vladimir Puhalac, koji godinama živi i radi u Norveškoj, uradio je obradu desetak pesama u klasičnoj džez verziji, koje su izvedene na staroj česmi iz turskog doba, mešu kojima su “U Stambolu na Bosvoru”, “Zaspo Janko”, “Gde si janje moje”, “A, što ti je mila kćeri” … Gospodin Puhalac je bio za klavirom, gitaru je svirao prof. Luka Jezdić, vokal prof. Marko Tomić, a podrška su im bili učenici i studenti Muzičke škole u Valjevu i Muzičke akademije u Beogradu: Bojana Vujić i Lazar Žujović – violine, Lenka Vuković – viola, Tijana Pavlović – violončelo, Kristina Stepanović – flauta i Miodrag Pešić Peša – perkusije.

Valjevo-Meina-cesma-2

Sa koncerta “Ad hok kultur šok” na Mejinoj česmi

Profesor Marko Tomić kaže da će radovi na sređivanju Mejine česme, koje je pandemija korona virusa usporila, biti nastavljeni sa ciljem da se česmi vrati prvobitni izgled, a letnji koncerti na česmi trebalo bi da postanu tradicija.

Ko zna, možda stara česma na Gradcu inspiriše još nekog umetnika?

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.