Koncert podrške u Republici Koloniji na Međunarodni dan čistog vazduha

Udruženje iRevolucija obeležiće u sredu, 7. septembra, Međunarodni dan čistog vazduha, koncertom podrške u Republici Koloniji, u borovoj šumi pored ZSK-ovog stadiona, koji počinje u 18 časova. Na koncertu podrške nastupaju Samostalni referenti, Daddy & the Wedding Party, Soul Touch & Radmila Ostojić, a programom su predviđena i obraćanja premijer Republike Kolonije Dragoljuba Tešića Teše, Milenka Jovanovića iz Nacionalne Ekološke Asocijacije, Nikole Kolje Krstića iz smederevskog Pokreta Tvrđava i Ivana Teofilovića Čiversa, muzičara benda Samostalni referenti koji je odrastao upravo u Koloniji. Koncert podrške iRevolucija organizuje u okviru projekta “Građani imaju moć” i ulaz se, kako najavljuju organizatori, plaća osmehom.

Koncert-iRevolucija

Kako se valjevska Kolonija nalazi pored kompanije Krušik, najvećeg pojedinačnog zagađivača vazduha u našem gradu, nije slučajno što je iRevolucija ovo stambeno naselje izabrala za “domaćina” događaja, sa namerom da se ukaže na opasnosti i posledice prekomernog aerozagađenja, kao i na pitanja na koji način možemo da smanjimo zagađenost vazduha u Valjevu.

“Nije tajna da se naš grad nalazi na listi najzagađenijih gradova u Srbiji, često i u Evropi, kao i da od posledica aerozagađenja u Valjevu svake godine prerano umre oko 250 ljudi. Brojnim akcijama do sada, a tako i ovim koncertom, želimo da ukažemo na problem u vezi sa lošim kvalitetom vazduha koji Valjevci trpe, prosečno 6 meseci godišnje. Prvi su na udarunaši sugrađani koji žive u naseljima koja se nalaze tik uz kompaniju Krušik, a to su naselja Milorada Pavlovića, Milivoja Bjelice, Zbratimljenih gradovi, Kolubara 2, Novo Naselje i druga. Kompanija Krušik dnevno prosečno potroši između 3 i 5 tona sirove “Kolubare” i 3 tone mazuta, što ga svrstava u najvećeg pojedinačnog zagađivača u gradu. Mi želimo da to promenimo tako što ćemo naterati i Krušik i institucije da odgovorno rade svoj posao. Ukoliko bi Krušik rekonstruisao ceo termoenergetski sistem, promena energenta bi uslovila da se dnevna prosečna koncentracija zagađujućih materija smanji između 20 i 25%. Time bi Valjevo moglo da postane evropski rekorder u smanjenu aerozagađenja. U međuvremenu, dok se to ne dogodi, mi smo organizovali ovaj koncert sa kvalitetnim muzičkim programom kao gest podrške svim građanima Valjeva, sa fokusom na naše najugroženije sugrađane koji žive u pomenutim naseljima u blizini Krušika”, kaže Vladimir Radosavljević iz iRevolucije najavljujući događaj.

Iz iRevolucije pozivaju sve građanke i građane Valjeva da 7. septembra podrže ovu akciju dolaskom u borovu šumu kod ZSK-ovog stadiona i uživaju u kvalitetnoj muzici koja, kako kažu, nedostaje našem gradu. Osim koncerta, planirano je i druženje uz kotliće bez upotrebe drveta kao energneta, već na gas iz plinskih boca. Nakon koncerta i druženja biće organizovano sakupljanje otpada.

 

PROGRAM:

12-18 h – Druženje uz kotlić
18 h – Zvanično otvaranje događaja
18-18:30 h – Govori podrške: Dragoljub Tešić Teša, Milenko Jovanović, Nikola Krstić i Ivan Teofilović
18:35 h – Soul Touch i Radmila Ostojić
19:45 h – Daddy & Wedding Party
21:10 h – Samostalni Referenti
23 h – Sakupljanje otpada

 

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.