Desankine večeri 2022 – Praznik pesništva u Valjevu

U Valjevu će se od 7. do 28. septembra na Desankino trgu, neposredno pored spomenika pesništvu, po drugi put održati ”Desankine večeri”. Ovaj praznik poezije, koji okuplja pesnike iz Srbije organizuje Književni Klub Valjeva pod pokroviteljstvom Grada Valjeva.

proster3

Počevši od 7 septembra, svake srede u naredne četiri nedelje sa početkom u 19.30 časova Književni klub Valjeva ugostiće u otvorenoj bašti stare boemske kafane ”Obnica” pesnike iz Valjeva i Srbije. U čast pesništva i Desanke Maksimović, predstaviće se život i stvaralaštvo autora, a publici će pesničke večeri ulepšati svojim posebnim muzičkim programom bend ”Anabela ponovo mesi”

Valjevo se karakteriše bogatom pesničkom istorijom, a Desanka Maksimović i Matija Bećković su svojim pesmama ostavili neizbrisiv trag u večnosti. Književni klub Valjeva iniciralo je u Gradu pesnika manifestaciju ”Desankine večeri” koja će dati poleta savremenim i budućim stvaraocima.

PROGRAM DESANKINIH VEČERI 2022

7. avgusta 2022. godine predstaviće se publici pesnikinja BILJANA MILOVANOVIĆ ŽIVAK iz Požarevca i DRAGAN PAVLOVIĆ iz Valjeva. Voditelj programa je Milica Matijević.

14. avgust 2022. godine predstaviće se publici pesnikinja BRANKA TODOROVIĆ iz Šabca i IVAN PETROVIĆ iz Valjeva. Voditelj programa je Marinko Lugonja.

21. avgust 2022. godine predstaviće se publici ĐORĐE KUBURIĆ iz Subotice i MARICA BALETIĆ iz Valjeva

voditelj Mijo Stojkanović

28. avgust 2022.

ŽELJKA AVRIĆ iz Sremske Mitrovice i JELENA SIMIĆ iz Valjeva

voditelj Aca Vidić

„Spokojstvo koje pesnik oseća posle ispevane pesme ima dušu šumskog mira.“ – govorila je Desanka Maksimović.

Književni klub Valjeva od svog nastanka 2017. godine samostalno i u saradnji sa srodnim organizacijama i kulturološkim institucaijama inicirao je i realizovao više od 25 naslova proze i poezije, više značajnih izložbi, pozorišnih predstava, filmova i manifestacija. Desankine večeri su jedne od njih.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.