KORONA VIRUS STIGAO U SRBIJU!

Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je danas na vanrednoj konferenciji za medije da je zabeležen prvi slučaj korona virusa u Srbiji. Reč je o muškarcu iz Subotice starom 43 godine, koji je nedavno došao iz Mađarske. Ministar Lončar je rekao da je zaraženi Subotičanin trenutno u izolaciji, da se dobro oseća i da nema nikakve tegobe, prenose mediji. On je istakao da nema razloga za strah i paniku.

Coronavirus

“Čovek je boravio više puta u Budimpešti, gde mu živi sestra, koja je imala respiratornih tegoba. Osetio je i on te tegobe i bio je krajnje odgovoran – samoizolovao se, decu je poslao kod babe i dede, ostala je samo supruga koja mu je donosila hranu. Odmah se posumnjalo na korona virus, noćas je urađen test, a jutros je stiglo da je pozitivan i već je u izolaciji u bolnici u Subotici”, rekao je Lončar, prenosi Mondo.rs. Prema njegovim rečima, stupilo se u kontakt sa ljudima koji su imali iskustva sa zaraženima i koji su ih lečili.

Srpski ministar zdravlja je još rekao da je ovo očekivano i da je bukvalno bilo pitanje sata kada će se korona virus pojaviti i u našoj zemlji. Lončar je apelovao na građane da se pridržavaju mera, pre svega pranja ruku, da osobe preko 70 godina starosti, pogotovo muškarci, smanje izlaske, izbegavaju boravak gde ima puno ljudi, da ne idu prevozom, čime se smanjuje izloženost.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je u obraćanju medijima da se pacijent sam javio sa tegobama i da urađeno prvoo ispitivanje. On je kazao da će u ovoj očekivanoj ali novoj situaciji daleko više biti angažovane epidemiološke službe, koje će detaljno analizirati osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima. Rekao je da će te osobe biti ili pod nadzorom ili u karantinu. Kon je još rekao da zaraženi ne mogu raditi, niti deca ići u škole, a da lekarski timovi treba da se pripreme za rad u izolaciji.

Infektolog Mijomir Pelemiš pozvao je građane da ne paniče i istakao da je važno što je pacijent otkriven na vreme i da nije u teškom stanju.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je telefonsku liniju 064 8945 235, na koji je potrebno da se jave putnici koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.