Krupnim koracima ka rešavanju problema navodnjavanja

Studija mogućnosti navodnjavanja poljoprivredog zemljišta grada Valjeva koja je urađena od strane Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi pokazala je da nismo vodom bogato područje i daje predloge na koji način treba da se vrši navodnjavanje valjevskih sela. Na osnovu te studije, koja će biti promovisana krajem januara meseca, JP “Agrorazvoj – valjevske doline” će u 2018. raditi konkretne projekte za navodnjavanje pojedinih sela valjevskog kraja i, u zavisnosti od sredstava i vremena, možda čak ući u izgradnju sistema za navodnjavanje, najavljuje za valjevskaposla.info direktor “Agrorazvoja” Bojan Bošković.

Bojan Bošković, direktor JP “Agrorazvoj – valjevske doline” (foto: valjevskaposla.info)

Prema njegovim rečima Studija za mogućnosti navodnjavanje je strateški dokument koji je veoma bitan za dalji razvoj poljoprivrede i rast prinosa u valjevskim selima. Koštala je 3 miliona dinara sa PDV-om, s tim što je njenu izradu sufunasiralo Ministarstvo poljoprivrede kroz upravu za zemljište sa 70% sredstava. Tako su sredstva opredeljena Programom podsticaja za poljoprivredu i ruralnom razvoju u iznosu od 16 miliona dinara uvećana za skoro 2 miliona dobijenih za izradu Studije od Ministarstva, što znači da 2 miliona dinara ostaje za neke druge oblike subvencija.

“Posle promocije studije krećemo sa izradom pojedinačnih projekata za navodnjavanje. Mi ćemo i naredne godine konkurisati da te projekte delom finansira Ministarstvo poljoprivrede, jer videli smo da se mali broj loklanih samouprava i gradova bavi strateškim načinom pomoći poljoprivredi, da rešava ta krucijalna pitanja, kao što je pitanje navodnjavanja, tako da u Ministarstvu imamo prostora da naši projekti prođu”, kaže Bojan Bošković i naglašava da na taj način Grad pokušava da reši problem navodnjavanja, kao jedan od većih infrastrukturnih problema poljoprivrednika, bez kojeg nema ostvarivanja prosečnih ni nadprosečnih prinosa.

(Izvor: arhiva JP “Agrorazvoj”)

“Često čujemo da ima zainteresovanih investitora, ali nema spremnih projekata. Mi ćemo izraditi i imati spremne projekte tako da možemo pre drugih loklanih samouprava konkurisati kod Ministarstva ili stranih donatora za izgradnju sistema za navodnjavanje. Zbog toga je ova priča veoma bitna”, ističe Bošković.

Izradom ove Studije i planovima koje “Agrorazvoj” ima u 2018. godini po pitanju rešavanja problema navodnjavanja u valjevskim selima, ovo javno preduzeće pokazuje da Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva nisu finansirane samo subvencije namenjene poljoprivrednim proizvođačima, nego se i na jedan strateški način pristupilo pomoći poljoprivredi.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.