Gde sve ima boginja

U Srbiji je do sada zabeleženo ukupno 575 slučajeva malih boginja, a evo gde ih sve ima.

Valjevo

Od oktobra do danas zabeleženo je ukupno 575 slučajeva malih boginja u Srbiji, od kojih je 179 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Najmlađa obolela osoba uzrasta je dva meseca, najstarija 60 godina, a 90 odsto obolelih je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi se u saopštenju “Batuta”.

Hospitalizovana je trećina obolelih ili je hospitalizacija u toku, a teže komplikacije malih boginja u vidu upale pluća registrovana je kod 65 obolelih osoba.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom pijavljena je 23. oktobra, a do 20. decembra, registrovano je 248 obolelih osoba, saopštava “Batut”.

Od početka novembra prijavljene su epidemije malih boginja na teritorijama gradova Beograda, Kraljeva, Niša i u opštini Bujanovac, dok je u decembru prijavljena epidemija u Smederevskoj Palanci i u opštinama Velika Plana i Bojnik. U Tutinu je prijavljena porodična epidemija malih boginja. Laboratorijski potvrđeni slučajevi registrovani su u i u Subotici, Preševu, Vranju, Novom Sadu, Kruševcu, Čačku, Užicu, Boru i Leskovcu.

U saopštenju na sajtu instituta se dodaje da se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

Izvor: Mondo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.