Kuća Kolubarske bitke u Mionici

U godini u kojoj obeležavamo stogodišnjicu proboja Solunskog fronta i pobede srpske vojske u Velikom ratu nad višostruko jačom i brojnijom Austrougarskom vojnom armadom, u mioničkoj opštini doneta je odluka da se priredi prigodan omaž tim ratnim događanjima u vidu panoramskog prikaza Kolubarske bitke, vođene u novembru i decembru 1914. godine na 200 kilometara dugačkom frontu na obroncima Suvobora. Radni naziv projekta je “Kuća Kolubarske bitke” i biće ostvaren po uzoru na panoramu Borodinske bitke u Rusiji, koja se odigrala u septembra 1812. godine između ruske i francuske vojske. Za ovaj mionički projekat angažovan je naš poznati slikar, muralista, scenograf i arhitekta Slobodan Jevtić Pulika, koji dugi niz godina živi i radi u Klermon Feranu u Francuskoj.

Umetnik Slobodan Jevtić Pulika pojašnjava svoju viziju predsedniku Opštine Mionica Bobanu Jankoviću

“S obzirom na to da je Vojvoda Živojin Mišić rodom iz mioničkog sela Struganik i da je on komandu nad srpskom vojskom preuzeo ovde na mostu na Ribnici, Mionica je pravo mesto za jedan ovakav projekat kojim će ne samo narod mioničkog kraja već i Država Srbija odati počast i sačuvati sećanje na podvige srpskih vojnika pod komandom Vojvode Mišića u Velikom ratu”, kaže Slobodan Jevtić Pulika i dodaje da je ova ideja prezentovana i dobro prihvaćena u ministarstvima kulture, vojske i turizma Vlade Srbije.

Nacrt projekta panoramskog prikaza Kolubarske bitke

Panorama Kolubarske bitke koja bi bila mural uz izlazak u audio – vizuelnu scenografsku perspektivu realizovaće se delom u prostoru atrijuma Kulturnog centra. Tu će biti podignut polulučni zid ( 33 x 7 metara) na kome će na
simboličan način biti prikazana Kolubarska bitka.

“Pogled na ovaj mural posetioci bi imali sa prvog sprata zgrade koja se graniči sa atrijumoma i sa čijih prozora pogled pada na zid sa muralom. Ti prozori treba da budu pretočeni u balkone. Na prvom spratu bila bi smeštena i “komanda u Kevića kafani sa stolom za kojim sedi komandant”, a tu će se naći i fotografije Vojvode kao i njegove supruge i sinova. Sala u prizemlju bi predstavljala rov, gde su smeštene poljska bolnica, kujna iz koje izlazi dim, tu bi bilo i mitraljesko gnezdo, topovi… tako da bi freska Kolubarske bitke bila dopunjena ovim elementima koji ne mogu da se nađu na njoj”, objašnjava svoju zamisao Slobodan Jevtić Pulika.

Slikar, muralista, scenograf i arhitekta Slobodan Jevtić Pulika

O rokovima je rano bilo razgovarati, jer ovaj, za naše prilike složen projekat, nije jednostavno izvesti, što zbog materijala, što zbog složenih i specifičnih radova.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.