Kvalitetno obrazovanje – osnovno polazište

Načelnica Školske uprave Kolubarsko – Mačvanskog okruga, dr Zorica Jocić je na konferenciji za novinare, uz sumiranje ostvarenog u 2019. godini, najavila da već sredinom januara sledi nastavak obuka za nastavnike iz osnovnih i srednjih škola, kao i novih osnova predškolskog programa obrazovanja i vaspitanja.

VREDNOVANJE RADA U ŠKOLAMA I NOVINE U VRTIĆIMA

Od decembra prošle godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za kvalitet obrazovanja i vaspitanja, na teritoriji cele Srbije sprovode obuke za primenu obrazovnih standarda i obuku za proces samovrednovanja u osnovnim i srednjim školama.

        “Mi smo u Školskoj upravi u drugoj polovini decembra uspeli da obuhvatimo 20 osnovnih i srednjih škola, a posle 15. januara ćemo još 40 škola, pa ćemo tokom godine i ostale. Na obuci glavna tema je međusobni uticaj samovrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja jer iste oblasti kvaliteta i iste standarde i pokazatelje i istu metodologiju koriste i kolege u školama, kao i eksterni evaluatoriprilikom vrednovanja” – navodi načelnica dr Zorica Jocić, pri tome napominjući izuzetan značaj ovog procesa.

Inače, vrednovanje kvaliteta rada ustanova vrši se na osnovu okvira kvaliteta koji obuhvata sve aspekte života i rada u školi. Okvir kvaliteta čine standardi i indikatori koji predstavljaju opis kvalitetne prakse u obrazovno-vaspitnim i vaspitno-obrazovnim ustanovama. Revidiranjem Pravilnika, usvojeno je šest oblasti koje obuhvataju 24 standarda, odnosno 124 pokazatelja. Reč je o “Školskom programu i godišnjem planu rada”; “Nastava i učenje” koje, pored ostalog, obuhvataju didaktičko – metodička rešenja na času i efikasno upravljanje procesom učenja na času; zatim “Obrazovna postignuća učenika”; “Podrška učenicima” odnosno sistem pružanja podrške učenicima, uz podsticaj ličnog, profesionalnog i socijalnog razvoja učenika i sistem podrške deci iz osetljivih grupa; dok ETOS podrazumeva međusobne odnose u školi, podršku i promociju rezultata učenika i nastavnika, zatim školu kao bezbednu sredinu za sve, kao i da je školski ambijent prijatan za sve, uz saradnju na svim nivoima; i šesta oblast je “Organizacija rada škole i rukovođenje” odnosno upravljanje ljudskim i materijalnim resursima, posebno bitna za ocenu rada top menadžera.

Treba naznačiti da je proces samovrednovanja najvažnije sredstvo za osiguranje kvaliteta na nivou svake školeili vrtića i da zajedno sa razvojnim planom informiše o ustanovama, njihovom radu i ostvarivanju ciljeva. Prema rečima načelnice Jocić, najviši nivo ostvarenosti dobija ocenu četiri, a obuka obuhvata i uticaje rezultata samovrednovanja, tj. primenu na nastavu i učenje.

“Jako su značajni i akcioni planovi koji treba da sadrže oblast i vreme rada, nosioce aktivnosti, saradnike, monitoring i dokaze uspešnosti. Najveća pažnja posvećena je timu za kvalitet jer su to predstavnici svih drugih timova. Samovrednovanje i eksterna evaluacija su značajni jer pri izboru direktor škole obavezno biva sagledavana ocena sa evaluacije jer ne može direktor koji je dobio dvojku na organizaciji rada ponovo biti izabran, ili su mu za to veoma male šanse. Kada je u pitanju napredovanje nastavnika, oni se angažuju radi kvalitetnijeg rada u školi, a samim tim i ličnog boljitka jer ukoliko ispune sve propisane uslove, i oni dobijaju veći lični dohodak. Škole koje nemaju takvu atmosferu, ne napreduju. Takodje, kada je u pitanju projektno finansiranje, logično je da će veću prolaznost imati škole sa visokim ocenama jer su ti kolektivi dokazali da znaju kako da sprovedu projekte.”

U ovoj godini planirane su novine i u domenu predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Za sada je novi program rada uveden u predškolskoj ustanovi u
Loznici, dok će dati program u Predškolsku ustanovu u Valjevu biti uveden 2022. godine, a prethodno sledi priprema. Kako naglašava načelnica Zorica Jocić, u centru je dete kao celovito biće, njegovo potpuno izražavanje uz razvoj kreativnosti, uz socijalnu razmenu i jačanje spona između ustanova i detetovog porodičnog okruženja.

SUMIRANJE 2019.

Na osnovu navedenih projekata, ostvarenih u prošloj godini, treba rezimirati da je 2019. bila uspešna u pogledu podizanja kvaliteta vaspitno – obrazovnog rada i smeštajnih resursa predškolaca i đaka na području Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

U Tehničkoj školi u Valjevu, od nastavne 2019/20. godine, pokrenuta su dva smera prema sistemu dualnog obrazovanja, tako da zanimanja dva zanimanja: bravari – zavarivači i mehaničari motornih vozila praktičnu nastavu obavljaju u preduzećima ABC Test, Ingrap Omni i Metalprom, sa kojima je škola potpisala ugovore. Inače, u prvih petoro direktora iz Srbije koji su dobili licencu, troje je iz našeg kraja, i to direktor srednje Tehničke škole iz Valjeva Branko Goloskoković, direktorka OŠ “Kadinjača” iz Loznice Nada Ostojić i  Vesna Živanović direktorka OŠ “Nikolaj Velimirović” iz Šapca.

U Valjevskoj gimnaziji je uvedeno novo zanimanje, specijalizovano za IT tehnologije i, pored izuzetnog interesovanja, 18 učenika je ispunilo uslove za upis.

U opštini Ub je izgrađen novi objekat Predškolske ustanove, na površini od 3000 kvadrata novi vrtić ima 13 soba i centralnu kuhinju za pripremu čak 800 obroka dnevno, tako da u opštini Ub više nema liste čekanja za upis mališana u vrtić. Istog dana, 2. septembra prošle godine, otvorena je nova škola u Slatini.     Par dana kasnije, svečano je otvorena nova zgrada OŠ Milovan Glišić u Valjevu.

Od 16. septembra prošle u određenom broju osnovnih škola počela je realizacija pilot projekta obogaćenog jednosmenskog rada. čime je omogućeno da nakon redovne nastave, ostvaruju brojne obrazovne i vaspitne programe.

Zatim, od kompanije Telekom Srbija, u akciji Stvaramo znanje, četiri osnovne škole sa područja Školske uprave Valjevo osvojile su donaciju od milion dinara namenjenu opremanju informatičkih kabineta: OŠ Majur iz Majura, OŠ Sveti Sava – Popučke, OŠ Petar Vragolić – Ljubovija i OŠ Milan Munjas iz Uba.

Od početka školske godine u Osečini je počeo da radi Obrazovno-vaspitni centar, ustanova u kojoj održavaju programi osnovnoškolskog i srednješkolskog obrazovanja. Slične planove imaju i u Mionici.

Načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga, dr Zorica Jocić, najavljuje da će za upis prvaka u narednu školsku upravu, putem novog seftvera biti omogućeno elektronsko pribavljanje svih neophodnih dokumenata, odnosno Izvod iz matične knjige rođenih, Lekarsko uverenje o zdravstvenom pregledu, kao i Potvrda o pripremnom predškolskom programu i Dokaz o prebivalištu.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.