Lajkovački odbornici razrešili zajedničkog pravobranioca Darka Kostića

Odbornici Skupštine opštine Lajkovac razrešili su na 8. sednici pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina Darka Kostića. Opština Lajkovac je najavila da će, kao jedan od osnivača, u cilju zaštite svojih interesa, doneti odluku o istupanju iz Zajedničkog pravobranilaštva, nezadovoljna saradnjom i radom ovog organa i da će osnovati svoje Opštinsko pravobranilaštvo.

Sednica-SO-Lajkovac

Sa sednice Skupštine opštine Lajkovac / Foto: Opština Lajkovac

Prvi čovek Lajkovca, Andrija Živković istakao je da je Opština Lajkovac nezadovoljna radom pravobranioca Darka Kostića i izneo primedbe na način njegovog rada i u postupanju prema predmetima, rešenjima i žalbama. Istakao je da se radnjama pravobranioca Kostića u velikoj meri usporava rad lokalnih samouprava.

“Opština Lajkovac je, naime, kao jedan od osnivača Zajedničkog pravobranilaštva, pokrenula ovu inicijativu i obratila se ranije, i pre odluke parlamenta grada Valjeva, dopisom gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću u “cilju započinjanja procedure razrešenja dužnosti pravobranioca Darka Kostića, iskazujući nezadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i iznoseći primedbe na njegov način rada, postupanje u predmetima, rešenjima koje donosi, kao i žalbama koje ulaže na prvostepene odluke sudskih organa”, uz pojašnjenje da sa “njegovim radnjama i nečinjenjem u velikoj meri usporava rad lokalne samouprave, što je uticalo da se ne realizuju pojedini projekti ili okončaju dugogodišnji predmeti koji se vode pred sudskim i drugim organima”, kazao je Živković u obrazloženju Predloga Rešenja o razrešenju pravobranioca.

Opština Lajkovac će, po svemu sudeći, kao jedan od osnivača u cilju zaštite svojih interesa vremenom doneti odluku o istupanju iz Zajedničkog pravobranilaštva, zbog nezadovoljstva saradnjom i radom ovog organa, i poput Mionice osnovati Opštinsko pravobranilaštvo. Tu nameru podržava većina odbornika SO Lajkovac, što se u više navrata moglo čuti i na samoj sednici, navedeno je u saopštenju Opštine Lajkovac, nakon 8. skupštinske sednice.

Podsećamo, krajem prošle sedmice, Skupština grada Valjeva donela je odluku o razrešenju pravobranioca Darka Kostića, a dužnost javnog pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva formalno prestaje tek kada opštine Ljig, Osečina i Lajkovac, koje su osnivači pored Valjeva, donesu odluku o njegovom razrešenju.

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.