Letovanja su još uvek neizvesna

Još uvek je neizvesno da li ćemo ove godine moći da idemo negde na letovanje, a to, pre svega, zavisi od situacije sa virusom, ali i od protokola koje će zemlje uvesti za turiste…

Zvaničnih protokola i procedura u vezi sa putovanjima van zemlje još uvek nema, a ukoliko pravila budu rigorozna, od letovanja van Srbije ovog leta možemo da se oprostimo! Zemlje koje su najavile početak turističke sezone, kao što su Grčka, Crna Gora, Hrvatska, ali i ostale, nigde nisu pomenule protokole vezane za strane goste.

“Za sada je letovanje neizvesno. Nijedna država u Evropi nije izašla sa zvaničnim protokolom kako će izgledati ulazak u tu zemlju i izalazk iz nje. Očekuje se da ti protokoli u Grčkoj, u Crnoj Gori, pa i u našoj zemlji, budu doneti do početka juna, tek onda ćemo moći da pričamo da li može da se putuje i pod kojim uslovima”, rekao je za Kurir direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

On je dodao da, u slučaju da bude obavezan karantin u odlasku u zemlje i povratku u nju, znači da organizovanih putovanja neće biti sigurno jer, kako je naveo, nema rezona da neko putuje 10 dana na odmor da bi 14 dana bio u karantinu.

“Pitanje je i ako bude testiranja, koliko će to koštati i trajati”, dodao je Seničić.

On navodi da postoje najave da će u organizovanom autobuskom prevozu maksimalan dozvoljeni broj putnika biti 21, kao ti da će to uticati na povećanje cena.

“Ako bude tako, cene koje smo predstavili više ne mogu da važe, jer su onda agencije u minusu pošto će karta biti duplo skuplja, jer autobus ima isti trošak i kada vodi 50 i 21 putnika. Ograničenje broja putnika se pominje i za avioprevoz. Ne zna se da li će u autobusu biti obavezno nošenje zaštitne opreme, ali zamislite da neko putuje 15 sati sa maskom, a vozač ne sme da uključi klima-uređaj”. Seničić je naglasio da se moraju sačekati protokoli da bi se donela odluka.

“Kada do toga dođe, mi ćemo moći da izađemo i zvanično kažemo da preskačemo sezonu zbog uslova za putovanje. Ljudi bi se, u tom slučaju, javljali, dobijali potvrde o odlaganju i morali bi da se strpe do oktobra-novembra, dok ne ugovorimo narednu sezonu. Druga opcija, ako bude uslova za organizaciju putovanja, bila bi da oni koji žele da otputuju ove godine, a ostali bi bili prolongirani za narednu sezonu”.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.