Zaupokojena Liturgija i četrdesetodnevni parastos vladiki valjevskom Milutinu

Hram Vaskrsenja Hristovog, mesto na kom je svoju duhovnu decu četrnaest godina liturgijski predvodio i sa čijeg amvona mudre pouke podario, njegov dom nakon zemaljske končine, na Markovdan Leta Gospodnjeg 2020, pod svoje svodove primio je pastire i verni narod da molitve uznesu za Vladiku Milutina, prvog arhijereja obnovljene Eparhije valjevske, od čijeg se prestavljenja Gospodu navršilo četrdeset dana.

Zaupokojena Liturgija / Foto: Dragan Krunić za Eparhiju valjevsku

Zaupokojenu Liturgiju je služio arhimandrit Mihailo (Biković), starešina manastira Jovanja, uz sasluživanje sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija. Parastosom Vladiki Milutinu je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački G. dr Irinej, uz sasluživanje svog vikara Episkopa mohačkog G. Isihija i sveštenoslužitelja iz više eparhija. Budući duhovni sin Prepodobnog Oca Justina Ćelijskog, Vladika Irinej je vezan za valjevski kraj. Snažnu bratsku ljubav u Hristu Gospodu delio je sa blaženousnulim Vladikom Milutinom. Ta ljubav dovela ga je danas u Valjevo da, kao izaslanik Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Irineja i Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, prinese molitve za dušu Vladike Milutina, a njegovoj duhovnoj deci pruži podršku svojom propovedi. I Patrijarh Irinej i članovi Sinoda danas se takođe mole za usnulog valjevskog arhijereja.

Podsetivši na reči Ave Justina da je vaskrsenje “jedina nada i uteha za sve naše grobove”, Episkop Irinej rekao je da danas, pored tuge zbog privremenog rastanka, osećamo radost vaskrsenja. Smrt je poslednji neprijatelj čoveka i Hristos je došao u svet da vaskrsenjem satre smrt i obnovi svu Svoju tvorevinu. Svi ćemo jednog dana biti tamo gde je blaženousnuli Vladika Milutin. Jedino što je važno jeste da “svi budemo sa desne strane”, poput vernog sluge uđemo u radost gospodara svoga, istakao je Episkop Irinej.

“Verujem da je Vladika Milutin tamo i da nas čuje. Mi se molimo Gospodu vaskrslom i Vaskrsitelju svih ljudi za njegovu dušu. Ali, treba da budemo verni, da se molimo za nas, jer se i on moli za svoje sveštenstvo, svoje monaštvo, svoj narod, svoje prijatelje, braću saslužitelje… Kada sagledamo ličnost, život i delo Vladike Milutina, možemo ponoviti reči koje je Hristos rekao, susrevši dva brata apostola Filipa i Natanaila, a one glase: “To je Izrailjac, a da nema lukavstva”. Ako među nama episkopima Srpske Crkve ima ikoga na koga se ove reči mogu primeniti, onda je to blaženopočivši Vladika Milutin”, rekao je Vladika Irinej, do suza dotakavši verne u sabornom hramu.

Podsetivši na crnorizački put Vladike Milutina, savesno i samopregorno služenje Bogu od rane mladosti, Episkop Irinej istakao je da je on dao život za sve u Eparhiji valjevskoj, u kojoj su pre njega služili vrsni arhijereji i veliki duhovni pregaoci.

Blagoslov administratora Eparhije valjevske Episkopa šabačkog G. Lavrentija, preneo je njegov zamenik protojerej – stavrofor Mirko Vilotić.

U ime sveštenstva Valjevske eparhije, blagodarje Patrijarhu Irineju, arhijerejima i sveštenoslužiteljima uputio je protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik blaženousnulog Episkopa valjevskog G. Milutina. Eparhija valjevska prošla je svoju Strasnu sedmicu na samom početku Časnog posta, kada se Vladika Milutin razboleo, a sveštenstvo se našlo na udaru javnosti.

“U tim trenucima naš glas je bio tih, a Vi ste mu dali snagu”, rekao je otac Filip Jakovljević, blagodareći Vladiki Irineju i njegovom sekretaru proti Vladanu Simiću, rodom Valjevcu, na podršci koju su u danima stradanja pružili sveštenstvu i vernom narodu Eparhije valjevske.

“Prijateljstvo i veze koje ste počeli da tkate sa valjevskim krajem još u vremenu kada ste dolazili kod Oca Justina, kulminirali su u to vreme. Zaista, tada kada nam je pomoć bila preko potrebna, Vi ste je uputili i projavili, ponevši breme naše kako nas uči Sveto pismo. Time ste i na taj način ispunili zakon Božji”, rekao je otac Filip Jakovljević.

Blagodarnost Eparhija valjevska upućuje i Vladiki Isihiju, vikaru Vladike Irineja, koji je zajedno sa Vladikom remezijanskim G. Stefanom služio opelo Episkopu Milutinu, zatim dr Mileti Radojeviću, direktoru Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama , koji je pomogao niz bogougodnih poduhvata rađenih sa blagoslovom Episkopa Milutina, kao i svima koji su se danas sabrali u molitvi za dušu svima dragog Vladiku Milutina, prvog episkopa obnovljene Valjevske eparhije, koga će eparhioti pamtiti po mudrim poukama, neizmernoj ljubavi i mnoštvu vrlina u slavu Božju i na dobro naroda kome je pripadao.

Foto: Dragan Krunić za Eparhiju valjevsku

Autor teksta: Jadranka Janković

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.