LF: Sramno ponašanje odbornika SNS na sednici Skupštine grada

Nakon 8. sednice Skupštine grada Valjeva, održane u četvrtak, 25.  marta, valjevski Lokalni front, koji u gradskom parlamentu ima svog predstavnika, izadao je saopštenje za javnost u kojem se, između ostalog kaže, da će ta “brzopotezna” sednica Skupštine, ostati u sećanju Valjevaca po sramnom (ili besramnom?) ponašanju dvojice odbornika Srpske napredne stranke – Dragomira Vitorović i Radoice Rstića. Saopštenje Udruženja “Lokalni front Va” prenosimo u celosti.

“Današnja brzopotezna sednica Skupštine grada (zakazana i održana po najhitnijem postupku) ostaće u sećanju Valjevaca po sramnom (ili besramnom?) ponašanju dvojice odbornika Srpske napredne stranke.

Sama sednica imala je samo jednu tačku dnevnog reda: odluku o pribavljanju zemljišta za najnoviju zakrpu na području tzv. Privredne zone u koju se godinama slivaju milioni građana Valjeva kako bi se pripremio teren za obećavane i najavljivane investitore.

Na kraju sednice, odbornik Lokalnog fronta Valjevo Ljubomir Radović uputio je zahtev da najviše zakonodavno tela grada Valjeva osudi sramno, politički motivisano nasilje, koje je, prema aktivistima Lokalnog fronta izvršeno 23.5.2021. godine i po Poslovniku, podsetio na odborničko pitanje dostavljeno 16. marta. Kako Gradska uprava do danas nije odgovorila da li raspolaže saznanjima o planovima “Juro Litijum Balkan” d.o.o. sa sedištem u Divcima da započne eksploataciju litijuma, Radović je još jednom ponovio svoj zahtev.

S obzirom da je na prethodnoj sednici g. Vitorović, odbornik iz odborničke grupe SNS, tvrdio kako takvo preduzeće uopšte ne postoji u Divcima, Radović je pokušao da mu uruči bilanse poslovanja pomenute firme za 2019. i 2020. godinu koji su, u skladu sa zakonom, objavljeni na stranici Agencije za privredne registre. Vitorović je na ovoj sednici ponovio svoje tvrdnje, dokazujući ih pritom ne papirima, već vređanjem odbornika Radovića.

Konkretno, rekao je da Radović nema prava da govori o Valjevu, jer u Valjevu nije rođen! Vitorovića je podržao šef odborničke grupe SNS, g. Radoica Rstić, u maniru mnogo puta viđenom u prethodnom sazivu Skupštine grada. Pošto nije u prilici da se bavi Radovićevim poreklom, obrušio se na akciju Lokalnog fronta na putu Divci – Mionica 23. marta, vređajući pritom ne samo učesnike tog protesta nego i sve građane Valjeva koji su dali svoje glasove našoj listi. Ukratko, čovek koji je jedan od glavnih osumnjičenih u vezi projekta “Nevidljiva deca”, osporio nam je pravo da imamo svoje mišljenje o predsedniku ove države, njegovim ministrima i pravo da to mišljenje javno iskažemo.

Sasvim je jasno da je iz Skupštine grada poslednjih meseci bez traga nestao onaj privid pristojnosti i političke kulture koji je obećao novi gradonačelnik. Očevidno je da se nervoza sa vrha Srpske napredne stranke kapilarnim putevima spušta da nivoa gradskih i ostalih odbora. To nam potvrđuje i jučerašnje saopštenje odbora SNS u Valjevu (ako je u Valjevu uopšte i napisano).

Najzad, ono što je Lokalnom frontu Valjevo važnije od razumljive nervoze političkih protivnika: danas iznosimo podatke o poslovanju firme koja je, ako poverujemo odborniku Vitoroviću, zapravo – fantomska firma.

“Euro Lithium Balkan” d.o.o. Valjevo, ima sedište u Divcima (Divci bb). Matični broj firme je 21103519, PIB 108973511, osnovni kapital je 1.000 dinara, posluje na pet računa u banci “Societe General”. U 2019. godini 5 zaposlenih ostvarilo je gubitak od 73 miliona 677 hiljada dinara, u prošloj, 2020. godini  gubitak od 46 miliona 643 hiljade dinara”

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.