Tema saopštenja valjevskog Lokalnog fronta je govor gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića na svečanom otvaranju Šeste osnovne škole kojim je, prema mišljenju aktivista LF, prvi čovek Valjeva među decom započeo političku kampanju, zbog čega bi “morao biti smenjen”.

U saopštenju se ističe da “naprednjački samodržac” gradonačelnik Gvozdenović obmanjuje javnost, zloupotrebljavajući školu i javnu funkciju, kao i da je ta “đačka svečanost očekivano prerasla u partijsku konferenciju”. Umesto nade u izvesniju budućnost, aktivisti Lokalnog fronta smatraju da roditelji i nastavnici valjevskih školaraca imaju razloga za brigu.

“Gvozdenović, doslovce, pred decom reče da je srećan jer ga okružuje “mladost koja je spremna da rizikuje”. Deca su kročila “u budućnost koja je počela pre par godina” i da se đaci “mogu spasiti samo talentom i velikim radom”. Samodržac reče da će stara škola biti pretvorena odmah u obdanište, da Valjevo neće imati neupisanih predškolaca. I sve će to biti najbrže što može, sve jače i sve bolje, samo “ako nam narod da poverenje”. Školska godina nije ni počela, ali štrajkovi jesu. Većina roditelja se zadužila da bi svojim sinovima i kćerima kupila knjige i đačku opremu. Neke od škola u Valjevu nemaju fiskulturnu salu. Učenicima nedostaje đačka kuhinja, koju ispred  svake škole zamenjuju prodavnice brze hrane. Većina učenika je svakodnevno izložena opasnosti od automobila i još većoj opasnosti od aerozagađenja. Siromaštvo među decom, diskriminacija dece, vršnjačko nasilje i druge ozbiljne teme su za naše društvo još uvek tabu. Ni o jednom od ovih pitanja i izazova nismo čuli ni reč, niti plan. Obećanje i ucenjivanje jesmo”, navodi se, između ostalog, u saopštenju valjevskog Lokalnog fronta.

“Frontovci” dalje u saopštenju navode da je Gvozdenović u školi među decom započeo političku kampanju i da je svoju pratnju pokušao prikazati kao ljude posvećene interesima dece, zbog čega bi, prema njihovom mišljenju, morao biti smenjen.

“Samo zbog ove zloupotrebe on bi morao biti smenjen, kao i svi oni koji ga podržavaju. Valjevu su na vodećim mestima potrebni ljudi čiji je politički uspeh plod poštenja i obraza. Građanke i građani Valjeva moraju biti politički aktivni da bi Gvozdenović i njegova pratnja bili bačeni na političko smetlište. Jednom za svagda, da takve naše oči više ne vide na čelu grada”, poručeno je u saopštenju Udruženja “Lokalni front Va”.